Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bakveien til indrefileten og selve hjerte i Sandnesmarkå

Bakveien til indrefileten og selve hjerte i Sandnesmarkå

EN SKJULT PERLE: Flotte naturopplevelser, i et området som dere mest sannsynlig vil ha helt for dere selv gjennom hele turen, er det som vil vente dere på denne turen. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Bergenserne har forelsket seg i Fløyen og Ulriken. Østlendingene vender seg til Sognsvann, mens trønderne lovpriser Bymarka til det fulle. Hva har vi i Sandnes? Jo, vi har alt dette samlet på en og samme plass, kun ti minutter fra Sandnes sentrum. Men først banker vi på inngangsporten til Sandnesmarkå og tar bakveien til Gramstad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2016 kl 21:00

Høsten har kommet for fullt til Sandnes. En perfekt årstid for oss som er glad i å være ute i naturen og på tur. Det er den tiden på året der naturen virkelig viser seg frem i sin fargeprakt, med andre ord er det ingen unnskyldninger for å sitte inne foran tv-skjermen nå. Kom dere ut, å nyt siste del av høsten før kuldegradene og vinteren kommer sigende over byen, dere vil ikke angre!

Mange av dere som nå leser denne bloggen, har nok vært på Gramstad før i forbindelse med tur til Dalsnuten. Men hvor mange av dere har tatt turen gjennom bakveien til Gramstad, selve inngangsporten til Sandnesmarkå? Sannsynligvis ikke mange av dere. Det håper jeg at dere vil gjøre noe med etter å ha lest dette innlegget. Denne gangen tar jeg dere med på en tur gjennom bakveien til friluftsparadiset, Gramstad. Foran dere ligger en skjult perle og venter, og noen kilometer med fantastisk natur. Fyll termosen, pakk sekken og la stillheten senke seg. Dere vil mest sannsynlig nyte hvert skritt mot Gramstad, mens dere trekker inn den friske lufta Sandnesmarkå vil gi dere underveis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

SANDNESMARKÅ: Velkommen til Sandnesmarkå. Hvem skulle vel trodd at jeg her, kun befinner meg noen minutters kjøring unna selve sentrum av Sandnes? Bak meg kan dere skimte både Dalsnuten og Fjogstadknuten. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Selve turen, starter der forrige tur sluttet. Ved Ulvanutane, eller nærmere bestemt vanntanken der oppe, starter ferden vår mot Gramstad. Ulvemerker blir nå byttet bort mot de røde T-ene fra turistforeningen. For i motsetning til forrige tur, som til tider var preget av mange triste syn av all hærverken underveis, vil dere virkelig få en helt annen opplevelse denne gang. For det første vil det ikke ta lange stunden, før dere virkelig føler at dere er ute på tur i naturen og i det fri. Dere vil også få en opplevelse av å kunne nyte naturen, og ha den helt for dere selv underveis. Til tider vil dere undre på om dere virkelig er i Sandnes nå, kun noen få minutters kjøring fra selve sentrum av byen.

For det andre, vil dere merke tydelig forskjell fra forrige tur. Dere vil nå merke at det er Sandnes turlag og turistforeningen som står ansvarlig for løypenettet og merkingen underveis. Det er gode og synlige merker, på gode og lettgåtte stier gjennom hele løypa. Det gjør at turen er overkommelig for de fleste av dere, og er med det en flott søndagstur for en barnefamilie som ikke vil trekke kølapp opp Dalsnuten. Jeg vil også benytte anledning til å takke Sandnes turlag for alle dugnadstimene og det fantastiske arbeidet dere legger ned rundt omkring i kommunen. Dere gjør en kjempejobb for byens naturglade vandrere!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

GODE STIER: Turistforeningen gjør en kjempejobb over hele kommunene vår. Dere vil kunne nyte god merking, og gode stier under hele løypa. Når siste høydedrag er passert, vil dere også få et åpent og luftig landskap med utsikt mot blant annet Dalsnuten. Foto: MARIUS FUGLESTAD


Fra vanntanken ved Ulvanuten, som jeg velger å kalle selve inngangsporten til Sandnesmarkå, starter som sagt vår reise mot Gramstad. Turen starter i skogen og skogsterreng, men etter en liten stund blir terrenget mer åpent og oversiktlig. Du vil knapt tro at du faktisk er i nærheten av sentrum i Sandnes. Utsikten og synet vil sette sine spor. Det gjorde det ihvertfall for meg. En ting som dere skal huske på, er i perioder med mye nedbør vil det være temmelig fuktig og gjørmete i enkelte partier i begynnelsen av løypa. Husk derfor å ta på dere gode tursko, og da helst fjellsko. Løypa går gjennom beiteområder til sau, så det er viktig å vise hensyn. Husk båndtvang i perioden fra 1. april til 20. august. Underveis vil du også ankomme flere flotte leirplasser, for de av dere som ønsker å slå leir å overnatte en natt ute i Sandnesmarkå. For drømmer dere om deres første overnatting ute? Ja, da er denne turen en flott plass å starte i nærområdet. Løypa forsetter ellers over et høydedrag, før den leder dere ned mot Kubbetjørn. Her kommer dere til en turvei som vil lede dere til midt i smørøyet i Sandnesmarkå, ved parkeringsplassen på Gramstad. Jeg velger bevisst å ikke gå mer i detalj på denne turen til dere. Rett og slett fordi dette som sagt er en skjult perle for mange av dere, og røper jeg da for mye vil dere ikke få den samme gleden og de gode naturopplevelsene, som dere vil få om dere får oppleve resten av turen på egenhand selv. Jeg både tror og håper dere vil få en like flott og god naturopplevelse som jeg fikk da jeg vandret turen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

BÅNDTVANG: Underveis vil dere gå på beiteområder til sau. Vis hensyn og husk båndtvangsperioden fra 1.april – 20.august. Foto: MARIUS FUGLESTAD


Når Gramstad er ankommet, ja, da er mulighetene mange. Enten kan du nå velge å gå videre i det fantastiske tureldoradoet som nå står foran deg, eller kan du ta samme ruten tilbake til Sandnes. Du kan selvfølgelig også velge å starte på Gramstad, å gå motsatt vei mot Ulvanutane, eller ta en annen vei ned mot Sandnes. Det finnes flere avstikkere underveis, der du kan for eksempel gå på den fine stien ned til Aspervika. Et annet alternativ er å gå over Vassfjellet, ned forbi skytebanen på Vatne, og videre ned til riksvei 13. Her går det buss, som du kan ta til sentrum eller der du måtte ønske. Valget er ditt! Hele turen mot Gramstad tar i underkant av en times tid en vei. Lykke til!

Er du som meg, og er lei av Dalsnuten? Da er det på tide å løfte blikket vekk fra selve parkeringsplassen på Gramstad. Tar dere og snur dere 360 grader rundt neste gang dere er på Gramstad, vil dere ha et tureldorado rundt dere på alle kanter. Rundt dere vil det være et tosifret antall stier i alle retninger. Her finnes det turmål for enhver smak. Liker du dype skoger? Flotte utsikter? Småvann? Flere hundreårs kulturhistorie? Lune sandstrender og et bad i fjorden? Ja, fra Gramstad kan du nå alt dette i løpet av en liten rusletur. Det er ikke uten grunn at Gramstad er, og blir kalt selve hjerte og indrefileten til Sandnesmarkå. For hvem skulle vel trodd at Gramstad skulle gjenoppstå til det turparadiset det er den dag i dag? Fremover tar jeg dere med på en omvisning i smørøyet i Sandnesmarkå, med utgangspunkter fra parkeringsplassen ved Gramstad. Velkommen skal dere være!

God tur!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!