Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Friluftskommunen Sandnes

Friluftskommunen Sandnes

SANDNES: Ikke bare en storby, men også et friluftsparadis. Foto: Marius Fuglestad

Naturen og fjellet har lokket og fascinert oss nordmenn til alle tider. Mange tror man må reise langt vekk for å finne roen og den skikkelige frihetsfølelsen i naturen. Det må man ikke! Man trenger ikke å dra lengre ut enn til vår egen kommune, i Sandnes. Her ligger et eldorado for friluftsliv og venter på alle gaukane i byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2016 kl 23:08

FRILUFTSBLOGGEN: Som en av Norges hurtigst voksende byer, med et innbyggertall som i år passerte 75.000, er nok ikke alle klar over hvilket paradis innenfor friluftsliv som ligger der og venter byens borgere, like utenfor stuevinduet. Det skal jeg nå prøve å gjøre noe med. Jeg skal i tiden framover prøve å vise fram det beste kommunen har å by på, av natur og friluftsliv. For det er få kommuner i Rogaland, og i vårt land generelt, som kan skryte på seg en slik lang kyst, og like fine skogs- og hei-områder i umiddelbar nærhet til der folk bor, som vi i Sandnes.

At vi gauker er glade og stolte over byen vår er ikke noe nytt, men at vi er opptatt av naturen og friluftslivet kommer kanskje overraskende på mange. For en undersøkelse noen år tilbake viser at friluftsområdene er det vi gauker er mest fornøyd med når det kommer til tilbud i kommunen. Hele 95 prosent av alle spurte gauker svarte at de brukte friluftsområdene minst én gang i måneden eller mer. Enda mer skal det forhåpentligvis bli nå.

For de av dere som ikke kjenner meg, er mitt navn Marius Fuglestad. Helt siden jeg var tre måneder gammel har jeg trasket rundt i Sandnes friluftsområder. Nå nærmere 25 år etter, reiser jeg verden rundt for å bestige høye fjell og drar på krevende ekspedisjoner. Verden har blitt min lekeplass. Selve grunnlaget la jeg her i Sandnes gjennom oppveksten og barndommen, og jeg kjenner derfor de fleste naturområdene i kommunen som min egen bukselomme.

Den store mestringsfølelsen og hele tiden å kunne utfordre meg selv til enhver tid, for å utvikle meg som menneske har alltid stått sterkt hos meg. Men den aller største drivkraften min er allikevel det å kunne inspirere andre gjennom det jeg er mest glad i, nemlig det å være ute på tur. Jeg gleder meg til å kunne dele mine erfaringer og kunnskap med dere i tiden framover. Sammen med dere skal jeg nå ta dere med på en reise innenfor kommunens grenser, fra vanns til lands, høyt og lavt og på kryss og tvers av kommunen vår.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Se bildet større

FRILUFTSENTUSIAST: Marius Fuglestad skal i tiden framover dele sine kunnskaper og erfaringer om friluftslivet og naturen i Sandnes kommune. Foto: Andreas Kydland

Sandnes har alt en kan ønske seg av både naturperler og opplevelser i naturen. Her har vi fiskevann, badestrender, kajakkmuligheter, fjelltopper, turmuligheter og milevis med oppmerkede løyper. Vi har en lang kystlinje med en idyllisk skjærgård langs havet, som strekker seg fra Lura til Høle. Ikke minst har vi en innlandsskjærgård ved Sandnes geografiske midtpunkt, Lutsti- Vassdraget.

Padling med kano og kajakk, blir stikkord for det maritime friluftslivet. Innenfor klatring har Sandnes kanskje de aller beste områdene i Norge, og da spesielt for klippeklatring. Det er ikke uten grunn at eventyrer og friluftsdronning Cecilie Skog mener at klatrefeltet på Bersagel og Nordland i Sandnes er de beste klatrefeltene i Norge.

Ellers er fotturer, tursykling, terrengsykling, orientering og riding de viktigste aktivitetene innenfor friluftslivet. De virkelig store og mest besøkte turområdene i kommunen finner vi ved Gramstad/Dale, Melshei, Noredalen og Søredalen. Her ruver majesteter som Dalsnuten og Bynuten, som preger toppturene og fjellene i området. Vi har også Norges største arboret med mer enn 1000 forskjellige arter, og mange er nok ikke klar over at Sandnes er en av Norges største hyttekommuner, med nærmere 2500 hytter. Kommunen er som skapt for opplevelser gjennom friluftslivet.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Se bildet større

NATUR: Turmulighetene er mange i Sandnes. Dette bildet er tatt fra Dalsnuten nå i oktober. Foto: Kåre Magne Gaard

Mye har skjedd i byen siden friluftslivets år i 2005, men jeg tør påstå at de fleste gauker ikke er klar over at Sandnes kommune ble kåret til årets friluftskommunene da. Da danket vi ut de virkelig store friluftskommunene i Norge. Blant annet Dovre, som har både Rondane og Dovre nasjonalpark. I tillegg til Lom, som har Jotunheimen. Selve utmerkelsen dreiet seg om den kommunen som best kunne legge forholdene til rette for at innbyggerne kunne ha muligheten for et godt helsefremmende friluftsliv. Dette er også noe kommunen jobber aktivt for den dag i dag gjennom sine Sunn By-visjoner. Det sier det meste om potensialet vi har her i Sandnes og kommunen vår. Sandnes er mye mer en bare en storby, vi er også en friluftskommune med fantastiske muligheter rundt oss. Reisen gjennom kommunen vår starter øst for Gandsfjorden. Første området ut, går til Nord- Jærens fremste friluftsområde, Sandnesmarkå.

I mellomtiden oppfordrer jeg dere til å komme dere ut på tur. Opplev naturen og trekk inn den friske lufta den gir oss. Utfordre deg selv med å oppdage skjulte naturperler og dra på turer i områder du ikke har vært fra før av. Kjenn på det gode humøret og tørk svetten i oppoverbakkene på veien mot toppunktet eller tur målet.

God tur!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!