Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– La sex og samliv bli et vanlig samtaletema

– La sex og samliv bli et vanlig samtaletema

SEXOLOG: «Nyforelskede par bør raskt bli enige om normer og grenser for sexlivet. Også når det kommer til utroskap», skriver samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen.

«Kvinner som får snakke uavbrutt med sin partner en halv time daglig er mer lykkelige enn de som ikke får den gleden», skriver samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2016 kl 08:05

SAMLIVSBLOGGEN: Mange par går inn i forhold uten at de har snakket om seksuelle preferanser eller forventninger til hyppighet. Hvis ønsket er et langvarig samliv, må samtalene skje lenge før turtelduer oppretter felles bankkonto.

Mange vil enkelt kunne sette ord på følelsene som oppstår ved spontan forelskelse. Da lever mennesker i en boble av kjærlighet. Vi gjør alt for å være på vårt mest attraktive overfor den utvalgte. Mange spiller en rolle det senere vil være umulig å leve opp til. Det vi glemmer er at den overdådige oppførselen setter en standard for resten av forholdet. Nyforelskede par har i de fleste tilfeller langt oftere sex i starten. Også når det kommer til seksualiteten går vi i samme felle. Vi opptrer som ustanselige superelskere, uten å tenke over hvilke konsekvenser dette kan få når hverdagens jerndør treffer oss med full tyngde. Og tro meg, det gjør den for alle. Også seksuelt.

Preferanser, tenningsmønster og hyppighetsnivå er sentrale elementer for et balansert og fungerende samliv. De som påstår annet er i stort mindretall. Par i etableringsfasen snakker om alt fra gardinvalg, hagearbeid og vaskemiddel. Hva som skal bli den seksuelle hverdagen prates det derimot fint lite om. Mitt inntrykk er at flere mennesker velger sin partner uten å prate om grenser og normer for et fruktbart sexliv. Det blir som å kjøpe bil uten å spørre hvilken motor som er under panseret.

Jeg tør påstå at mange samlivsbrudd ville vært unngått om folk hadde løftet sexpraten frem på et langt tidligere tidspunkt. Det finnes et uttrykk som sier at veien blir til mens man går, og det finnes selvfølgelig par som etter en nølende start utvikler svært gode seksuelle relasjoner. Uavhengig vil det alltid være en fordel å være i forkant. Har man en forkjærlighet for å onanere mens man ser på pornografi, eller ha seksuell omgang utendørs, så vil det være nytteløst å komme dragende med slike seksuelle preferanser i ettertid. Ikke nødvendigvis for at preferansene er unaturlige, men fordi man på et tidligtidspunkt har gitt uttrykk for noe helt annet.

Utroskap er ofte en konsekvens av mangelfullt seksualliv i forhold. Jeg er fullstendig klar over at det finnes flere faktorer, men når man søker noe annet, er det svært ofte fordi man er misfornøyd med det man har. Mennesker er i så måte relativt like. Vi begjærer det vi ser og de inntrykk som treffer oss. Her kan begge parter i et forhold gjøre en langt større egeninnsats.

Par kan ved mange tilfeller skylde like mye på hverandre, som på partnerens eskapader i fremmed sengetøy. Nyforelskede par bør raskt bli enige om normer og grenser for sexlivet. Også når det kommer til utroskap. Desto lavere inspirasjon man finner på hjemmebane, jo større er sjansen for at en av partnerne velger en annen seksuell arena. Kommunikasjon er undervurdert. Kvinner som får snakke uavbrutt med sin partner en halv time daglig er mer lykkelige enn de som ikke får den gleden. I en travel hverdag med tidsklemme og hustrige værforhold er det ikke enkelt å være den attraktive partneren man så gjerne ønsker. Det å informere om følelser på dårlige dager vil fungere som en tilpasset bølgebryter.

La sex og samliv bli et vanlig samtaleemne. Å gjemme den praten bort blir like fruktbart som et fotoapparat i en skuff. Mørkt, trist og uten mulighet til å fange livets gleder.

Marte Andersen Jacobsen fra Sandnes jobber som sexolog og har kontoradresse i Langgata.

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!