Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rundturen som tar deg med på en historisk reise

Rundturen som tar deg med på en historisk reise

I FOTSPORENE TIL HUSMANNEN: Sett deg dere på tuftene og prøv å forestill deg hvordan det må ha vært å bo å leve her på disse veiløse, små gårdsbrukene for over 150 år siden. Foto: Marius Fuglestad

Er du som de fleste andre gauker, reiser du ofte til friluftsparadiset Gramstad for å bestige Dalsnuten. Da har jeg en utfordring til deg: Neste gang du drar til Gramstad bør du legge om planene og heller ta deg en rundtur tilbake i tid. Unn deg en historisk reise som strekker seg flere hundre år tilbake, og opplev hvordan Gramstad-området var før i tiden. Ta en rundtur og følg i fotsporene til husmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2016 kl 18:01

FRILUFTSBLOGGEN: De første kuldegradene har ankommet Sandnes siden forrige gang, og med det går også høsten mot slutten. Da er det bare å sette på kaffen og komme seg ut i den friske Sandnes-lufta.

Denne gangen tar jeg dere med på en reise tilbake i tid og historien, en rundtur i fotsporene til husmannen. For de av dere som ikke vet hva en husmann er, så er det altså en landarbeider, en person som leide en husmannsplass, altså hus og grunn av en gård i Norge i den eldre tid. Ofte var dette i forbindelse med arbeidsplikt på en gård, og på Vestlandet var det vanlig at arbeidsplikten bare rakk så langt at leieavgiften ble betalt. De aller største plassene kunne faktisk gi inntekt for hele familien, men det vanligste var at husmannen hadde en viktig del av sin inntekt til livets opphold utenom plassen.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Se bildet større

ØSTSIDEN AV REVHOLEN: Her lå det en husmannsplass frem til 1873, da den ble skilt ut som eget bruk. Foto: Marius Fuglestad

Nå som dere vet litt mer om hva en husmann er, kan selve turen starte. Starskuddet går fra parkeringsplassen på Gramstad. Der starter dere på en rundløype som vil ta dere med til hele tre husmannsplasser. Underveis vil dere også passere steinmurer, rydningsrøyser og gjerder som vitner om det livet og strevet som må ha foregått her i generasjoner for over hundre år tilbake i tid. Sett dere på tuftene underveis, og prøv å forestill dere hvordan det må ha vært å bo og leve her på disse veiløse, små gårdsbrukene for over 100 år siden. To av plassene du ankommer underveis ved Lundane og Kubbetjørn ble for øvrig også tidlig avfolket, mens på Revholen gikk det etter hvert over til å bli et selvstendig bruk fra 1873.

Selve turen starter med å følge hovedløypen mot Dalsnuten, frem til dere kommer til Revholdstjørn, som er det eneste tjernet på veien opp mot Dalsnuten. Vel fremme ved Revholdstjørn, kan dere studere de mange sporene som finnes etter den husmannsplassen som lå der. Videre fortsetter dere på den merkede løypa gjennom geilen, altså den løypa med gjerdeklyvere langs nordøstsiden av tjernet. Herfra går dere ut av den merkede løypa, og går vestover langs bratthenget under Dalsnuten til dere kommer til løypa som kommer ned fra selve Dalsnuten. Like vest for denne ligger husmannsplassen Lundane, og skimtes godt med den flotte utsikten utover Gandsfjorden. Selve husmannplassen ved Lundane lå i et dalsøkk under Dalsnuten. Byveien for dem som bodde der var i den tiden å gå ned skaret mot Holmavika, for så å kunne ta båt inn til selve byen.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Se bildet større

LUNDANE: Husmannplass nummer to på rundturen med god utsikt utover Gandsfjorden og sørover til Sandnes. Foto Marius Fuglestad

Etter at husmannsplassen ved Lundane er passert, følges den merkede turløypa tilbake til Gramstad. Vel fremme ved utgangspunktet på Gramstad, settes nå kursen videre på den barnevennlige grusveien inn til Kubbetjørn. Her vil dere komme til turens siste husmannsplass, som var under Vatne før i tiden. Her vil dere ha mulighet å se tuftene etter plassen på begge sider av tjernet. Selve husmannsplassen ved Kubbetjørn lå helt nordøst på gården Vatne. Fra før av var husene på østsiden av tjernet, men ble senere flyttet over til den andre siden av tjernet. Fra Kubbetjørn går det også en rekke stier ned til Gandsfjorden, noe som mest sannsynlig indikerer rester etter tidlig ferdsel ned til blant annet Hana og Aspervika. Selv om det sies at den mest hensiktsmessige veien for husmannen må ha vært å følge Lutsiveien inn til Gramstad og deretter benytte seg av bygdeveien ned til fjorden slik husmannsplassen ved Lundane gjorde i sin tid.

(Bloggen fortsetter under bildet)

Se bildet større

KUBBETJØRN: Tuftene etter husmannsplassen ved Kubbetjørn.

Hele rundturen tar omtrent 1,5 time å traske, og er totalt seks kilometer lang. Det er også viktig å merke seg at turen bare er delvis merket underveis, men med min beskrivelse av turen skal det ikke være noe problem å finne frem og fullføre rundturen i fotsporene til husmannen. Dette er en perfekt familietur for de som vil ta seg en annerledes søndagstur. Hva er vel ikke bedre enn å kunne ta med seg den kommende generasjon ut på tur, for å la dem lære litt om hvordan området rundt friluftsparadiset Gramstad var for over 100 år siden? Neste gang slår vi på stortrommen og utforsker fjelltoppene rundt Dalsnuten. Da blir det også besøk til det mange gauker kaller Sandnes' egen «Besseggen».

God tur!

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!