Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulvunger med panoramautsikt

Ulvunger med panoramautsikt

SKOLEFJEDLE: Fra ulvungen Trones, kan man få panoramautsikt utover Sandnes by. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Bli bedre kjent med byen vår? Ta turen til de 7 ulvungene. Foran deg venter 7 kilometer, 7 ulvunger og 7 utsiktspunkter. Det gjør at denne turen blir noe for seg selv. En tursti som går gjennom noen av Sandnes' mest spektakulære utsiktspunkter. Skal du bli bedre kjent med byen vår? Ja, da finnes det knapt en bedre tur å starte med enn nettopp denne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.10.2016 kl 21:07

FRILUFTSBLOGGEN: Året er 2008. Da ankommer en båtlast fra Kina til Sandnes. Ombord er det syv 100 kilos tunge ulvestatuer. Uthogget i granitt ble de spredt rundt på syv forskjellige utsiktspunkter nær sentrum av Sandnes. Hver ulv har fått navn oppkalt etter seg av bydeler i Sandnes. Der stiller de i forskjellige fotballdrakter og representerer med det de lokale idrettsklubbene i kommunen. Hensikten med Ulvungene er at det skal være et trekkplaster. Rett og slett for å få folk til å oppleve nærmiljøet på en måte de ikke har gjort før, og slik har det blitt. Det eneste problemet er at de fleste ulvungene ikke er i den tilstanden de engang var. Hærverk og dårlig vedlikehold preger nærmest hver eneste ulvunge på turen. Et trist og tragisk syn.

Trøsten er imidlertid stor, da du vil få oppleve syv praktfulle utsiktpunkter utover byen vår, noe som redder inntrykket underveis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

HÆRVERK: Et slikt syn preger dessverre ulvungene i dag. Her er ulvungen Austrått på Skjæraberget, i sin mørke og hvite drakt. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Der sentrum slutter, i hjerte av Sandnes, ved kulturhuset, begynner min reise gjennom kommunen. Her følges standpromenaden utenfor kulturhuset og blokkene på Sandnes brygge. Etter å ha krysset den trafikkerte Gravarsveien, følges vei mot Hana Sanz, til du kommer til Gangaren. Gangeren leder fram til broen som krysser Skippergata over til Hana Barnehage. I krysset får du et veivalg. Du kan enten velge å gå over broa, mot Hanatrappene eller fortsette på merket rute, mot Skjæraberget hvor ulvungen Austrått står. Jeg tar turen mot Skjæreberget. Mot toppen er det godt skiltet, og man følger skiltene hvor ulvene går med stokk. På Skjæraberget får du utsikt mot Austrått i øst og mot Hanadalen og Gandsfjorden i nord.

Fra Skjæraberget går turen videre på merket sti til Mindenuten. Fra byens gamle utsiktspunkt fra den gang Sandnes ble ladested i 1860, får man virkelig en flott utsikt utover Vågen og indre sentrum. Dessverre er det bare bena som står igjen av jenteulvungen Ganda, som hovedsaklig skal representere Ganddal Idrettslag i sin røde og hvite drakt. På Mindenuten finner man også en av de fire store oppslagstavlene underveis på turen. Her vises store kart over Hana, og informasjon om de andre bydelene i Sandnes. De tre resterende tavlene finner du ved Hanabanen, Krågeberget og Ulvanutane.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

HANATRAPPENE: Verdens lengste betongtrapp ute i det fri, er en del av løypa. Det gjør det til en severdighet i seg selv. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Tilbake til utgangspunktet ved Gangeren følger man broen over til Skippergata til Hana Barnehage. Her starter oppstigningen i det som sannsynligvis er verdens største betongtrapp ute i det fri, Hanatrappene. 306 trappetrinn rett opp et fjell, er det som venter deg. Etter at pulsen har fått steget til værs, og blodpumpen har fått jobbet i noen minutter oppover trappene, kommer man til Hanabanen.

Her finner man de to neste ulvungene, Hana og Trones, som representerer idrettslagene Hana, og byens store stolthet Sandnes Ulf. Utsikten som møter deg her er enorm. Jeg anbefaler deg å ta deg noen ekstra minutter her, å bare suge til seg de inntrykkene utsikten gir deg. En ypperlig mulighet for å ta seg en en liten matbit, mens man nyter synet utover byen.

Turen fortsetter videre langs oppmerket løype mot Rovikfjedle. På veien møter man ulvungen Boga, som representerer Bogafjell idrettslag. Det er også byens ferskeste bydel, som kan ses i sør. En fantastisk utsikt over det meste, noe som nok en gang gjør opp for seg etter all hærverken man møter ved ulvungene. Her står bare to bein igjen av selve ulvestatuen.

Ned mot Krågeberget, krysser man eventyrbrua, og går i til tider på gjengrodde stier. Personlig synes jeg kommunen har en veldig stor jobb foran seg med å tilrettelegge stiene på en bedre måte, ettersom det skal være et trekkplaster for kommunens borgere. Ved Krågeberget, også kalt Losjen fra gamle dager, får man en nydelig utsikt utover Rovika og havneområdet. Her står ulvejenta Sanda i sin grønne og hvite drakt, som representerer Sandved idrettslag. Dette er også en av de få ulvene som ikke er preget av hærverk underveis. Ettersom hver ulv har sitt eget bord, hvor de er merket med de ulike bydelene i Sandnes, kan det nevnes at ved Krågeberget, er det bydelene Sviland, Stangeland, Soma og Sandved som får fokuset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

UNDERVEIS: Godt merket langs hele ruta. Følg skiltene hvor ulvene går med stokk. Foto: MARIUS FUGLESTAD

Godt merket sti mot toppen til Rovikfjedle. Her prøver ulvungen Lura å gjemme seg vekk i terrenget, noe den klarer utmerket. Kun noen rester av bena står igjen av selve statuen. Til gjengjeld får man den beste utsikten, ettersom man kan se innover både Ryfylke og Stavanger. Reisen og turen stopper for denne gang på toppen ved Ulvenutane. Her står en kikkert til fri benyttelse, og man ser det meste herfra. Historisk sett levde den siste ulven som vi kjenner til i Sandnes her. Det gjorde den frem til 1876. Nå kan du strekke armene i været. De syv ulvungene er gjennomført.

Dette er en tur som passer for alle, men kanskje spesielt for barna. Er du i brukbar form bør du sette av noen timer til denne turen. Viss ikke beregn en del ekstra tid. Jeg vil anbefale dere, til å nyte panoramautsikten som hver ulvunge gir dere underveis. Neste gang bytter vi ut ulvemerker med røde t-er, og tar bakveien til Gramstad. Lykke til! God tur!

Se bildet større

KART OVER TUREN: Start ved kulturhuset i sentrum, og følg merket rute til de syv utsiktspunktene utover Sandnes og Gandsfjorden. FOTO: Kjell. A Berge

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!