Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NFF gir Kristiansund medhold i protest – Sandnes Ulf anker

NFF gir Kristiansund medhold i protest – Sandnes Ulf anker

Daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, legger ikke skjul på hva han mener om saksgangen – og beslutningen fra NFF etter protesten fra Kristiansund. FOTO: Ole Aarre / Arkiv

Norges Fotballforbund har behandlet protesten til Kristiansund. De har kommet fram til at kampen som endte 2-3 til Sandnes Ulf må spilles på nytt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.08.2016 kl 20:02

Det melder Tidens Krav like før klokken 16.

Pressemeldingen fra NFF i sin helhet kan du lese her. Teksten er også limt inn nederst i saken.

Les også: Dommerskandale kan gi omkamp

Daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, har hele tiden varslet at klubben kommer til å anke. Det går han ikke tilbake på.

– Selvfølgelig kommer vi til å anke, sier han til Sandnesposten.

– Det er også skammelig at jeg får beskjed om dette fredag klokken 1530 på mail, legger Espedal til.

Han har svært lite til overs for selve saksgangen og at Sandnes Ulf nå må bruke helgen på å skrive en anke.

– Jeg er meget forbannet på prosessen. De har hatt en uke på seg, så sender de oss en mail på beslutningen fredag 1530 og krever anken på plass innen mandag. Jeg er sjokkert. Alle andre plasser jeg har jobbet så er det virkedager som gjelder. Men ikke i NFF, sier Espedal, som lurer på hvordan han skal få tak i en jurist som kan hjelpe dem i helgen

Sandnes Ulf vil komme med en pressemelding om saken i løpet av kvelden.

Les også:
Trenerkollegene til Sæternes vil ha omkamp
Kommentar: Hørt maken til sprøyt?

Aksel Berget Skjølsvik reagerer også med sjokk.

– Fy faen. Det er veldig spesielt. Det er helt latterlig at det blir omkamp, rett og slett, sier Skjølsvik.

Eirik Schulze fikk sitt tredje gule kort mot Kristiansund og måtte stå over kampen mot Bryne. Ifølge Sandnes Ulf gjør dette saken enda mer komplisert, dersom kampen annulleres og må spilles på nytt.

NFF forklarer regelverket på følgende måte:

– Dersom spillere soner karantene etter å ha pådratt seg gult kort i den angjeldende kampen (Kristiansund–Sandnes Ulf), vil de anses for å være ferdig med soningen, også dersom protesten tas til følge, sa leder i juridisk seksjon i NFF, Espen Auberg.

Pressmeldingen fra NFF:

Protestsak 4/2016 – Kristiansund BK

Kristiansund BK leverte inn protest etter en kamp i OBOS-ligaen mellom Kristiansund BK og Sandnes Ulf som ble spilt 15. august. Protesten er begrunnet i at feil spiller ble ilagt gult kort i kampens 70. minutt. Dette var spillerens andre gule kort i kampen, og han ble derfor utvist.

Det er av Kristiansund BK fremholdt at denne feilen innebærer ”grove feil ved dommerens forståelse av regelverket, men ikke feil i dommerens skjønnsutøvelse”, jf. reaksjonsreglementet, samt at det forelå ”andre vesentlige forhold som har ledet til at kampen ikke ble avviklet på sportslige vilkår”. Videre er det anført at det er overveiende sannsynlig at feilen har hatt innvirkning på resultatet, slik at kampen må spilles på nytt.

Doms- og sanksjonsutvalgets vurderingstema er først hvorvidt det foreligger ”grove feil ved dommerens forståelse av regelverket, men ikke feil i dommerens skjønnsutøvelse”.

Utvalget bemerker at den klare hovedregel er at fotballkamper skal endelig avgjøres innenfor spilletiden, noe som gjenspeiler seg i reglementets strenge krav til protestgrunnlag. Det sentrale innholdet i bestemmelsen at det ikke kan nedlegges protest på grunnlag av feil i dommerens skjønnsutøvelse.

I denne saken er utvalget av den oppfatning at dommeren (inklusiv assistentdommerne og fjerdedommeren) ikke kan sies å ha tatt sin avgjørelse på forsvarlig faktagrunnlag og følgelig truffet en skjønnsmessig avgjørelse, da de etter utvalgets oppfatning ikke kan ha fått med seg situasjonen. Dersom de hadde oppfattet situasjonen, så hadde de ikke gitt gult kort med den følge at spilleren ble utvist.

Feilen dommerne gjør kan, slik utvalget ser det, lettere likestilles med å ta grunnleggende feil av fakta, som har større likheter med grove feil ved regelverksforståelsen enn dommerens skjønnsutøvelse.

Dommeren har selv i sin redegjørelse uttalt at «det er feil spiller på Kristiansund som blir tildelt det gule kortet og det gule kortet skulle blitt tildelt spiller nr. 92.» Dommerteamet har således erkjent at de gjorde en feil og beklager at feil spiller ble utvist.

Utvalget har etter dette kommet til at vilkåret i reaksjonsreglementet, «grove feil ved dommerens forståelse av regelverket», er oppfylt.

Utvalgets neste vurderingstema blir hvorvidt det finnes «overveiende sannsynlig at feilen har påvirket kamputfallet».

Den aktuelle kampen varte i totalt 96 minutter og da Kristiansunds spiller ble utvist i kampens 70. spilleminutt sto det 2-1 til hjemmelaget. Etter full tid var det snudd til 2-3. Etter utvalgets oppfatning er det liten tvil om at feilen med overveiende sannsynlighet har påvirket utfallet. Selv om det i seg selv ikke er tilstrekkelig, vil utvalget vise til at erfaringsmessig vil et lag som spiller 10 mot 11, stille svakere enn normalt. Jo lenger man spiller i undertall, desto mer gjør dette seg gjeldende.

Etter en helhetsvurdering basert på det ovenstående, har utvalget kommet til at protesten blir å ta til følge, og kampen mellom Kristiansund BK og Sandnes Ulf skal spilles på nytt.

Nøkkelord

Nyheter fra andre aviser

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!