Sandnesposten A/S

Sandnesposten

110 bostedsløse i Sandnes

Rapport viser at 80 prosent av dem er rusavhengige

OPPFORDRER: Solgull Klette (H) ber rådmannen om å se nærmere på mulige tiltak som kan bidra til en reduksjon i antall innbyggere uten bolig. Foto: Frode Olsen Foto: Frode Olsen

En nasjonal kartlegging av bostedsløse publisert i fjor, viser at antallet bostedsløse i Sandnes kommune i 2016 omfattet 110 personer. Nå vil Høyre raskest mulig kartlegge mulige hjelpetiltak for gruppen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

I desember 2016 ble det gjennomført en grundig kartlegging av alle som var bostedsløse i Norge. Det er Norsk Institutt for By og Regionsforskning (NIBR) som har ansvar for sammenstillingen og analyse av nasjonale funn.

Sandnes kommune bestilte i tillegg en lokal rapport i 2016. Gjennomgangen avdekker forekomsten av lokal bostedsløshet.

110 bostedsløse tilsvarer 1,47 bostedsløse per 1000 innbyggere. Det er en kraftig reduksjon fra 3,60 bostedsløse per 1000 innbyggere i 2012. Nedgangen er på hele 55 prosent. Samtidig ligger Sandnes fortsatt høyt i antall bostedsløse nasjonalt.

I Norge er gjennomsnittet 0,75 bostedsløs per 1000 innbygger. Kun Bergen har høyere andel enn Sandnes, viser rapporten.

Høyre vil kartlegge hjelpetiltak

Høyres fraksjonsleder i Utvalget for helse- og sosialtjenester, Solgull Klette, vil nå be rådmannen om en kartlegging over mulige hjelpetiltak for dem uten bolig.

– Vi mener det er vil være smart å opprette kontakt med ideelle organisasjoner for å kartlegge hvilke hjelpetiltak disse kan levere i Sandnes på området bostedsløshet, rusvern og psykiatri. Det kan være Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon, Blå Kors, Hjerte for Sandnes eller andre, sier Solgull Klette.

Hun mener også at Sandnes, med så ung befolkning og et økende rusmiljø, bør ha utekontakter som driver oppsøkende virksomhet i ungdomsmiljøene.

– All kartlegging og statistikk som lages på rus og psykiatri-feltet er basert på opplysninger fra dem som har tatt kontakt med hjelpeapparatet. Det uroer meg at det være en underskog med tilfeller som vi ikke har oversikten over, sier hun.

I 2005 hadde Sandnes to utekontakter i aktivitet, men tjenesten ble avsluttet av et enstemmig formannskap, som på det tidspunktet var under ledelse av nettopp Høyre.

– På den tiden var det muligens en riktig beslutning, men i Høyre snur vi gjerne steinene en gang til dersom vi ser utfordringer. Vi ønsker å tilpasse oss samtiden, og en gjenopprettelse av utekontakter bør vurderes, sier Klette.

Harde fakta

Rapporten viser at tre av fire bostedsløse i Sandnes er menn. I 2012 skilte Sandnes seg ut med høy kvinneandel på 36 prosent, og en høy andel familier. Det var nær ingen bostedsløse familier på kartleggingstidspunktet i 2016.

Dette er en formidabel nedgang fra 42 personer som var bostedsløse med sine barn i 2012, viser rapporten fra NIBR.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UTEN HJEM: Mange velger å bo hos familier og kjente. Noen oppholder seg også i fengsel, på institusjoner eller hospits. Foto: Frode Olsen

Bostedsløse i Sandnes er generelt yngre sammenlignet med bostedsløse i landet forøvrig.

Én av fire er under 25 år. 42 prosent er mellom 25 og 34 år. Bare 1 prosent er over 55 år.

85 prosent av de bostedsløse er født i Norge. Dette er noe høyere enn i 2012, og må trolig sees i sammenheng med nedgang i gruppen av familier med barn.

De fleste bostedsløse har lavt utdanningsnivå; og bare fem prosent har arbeidsrelatert inntekt. De fleste lever av arbeidsavklaringspenger og sosialhjelp. 20 prosent har trygd (pensjon/uføre). Ni av ti er enslige. 22 prosent har barn under 18 år.

Over landsgjennomsnittet

Tallene viser også at 32 prosent av de bostedsløse oppholder seg i midlertidig botilbud, og en like stor del hos venner og familie. 28 prosent er i institusjon eller fengsel, likelig fordelt. Sandnes har flere i midlertidig botilbud, flere i fengsel og færre hos venner og familie enn Norge totalt.

Likevel er andelen i midlertidig botilbud gått ned med ti prosent fra 2012.

Over halvparten av alle bostedsløse i Sandnes i 2016 og 2012 har vært bostedsløs i mer enn et halvt år. Tilsvarende for hele landet i 2016 er 38 prosent. Det er et tilbakevendende problem over flere år for nær halvparten av de bostedsløse i Sandnes.

Ferske tall fra NAV bekrefter at mange er bostedsløse over lang tid.

Tallene viser at de har kontakt med 50 bostedsløse brukere per november 2017, fordelt på 37 menn og 13 kvinner. Tolv personer er under 25 år, herav tre i institusjon/fengsel. Av de 50, bor 24 midlertidig hos venner, familie eller er i institusjon/fengsel.

Resterende bor i midlertidige botilbud, de aller fleste i hospits for personer med rusutfordringer.

I dag er det ingen som bor i midlertidig bolig sammen med mindreårige barn.

Erfaringene viser at familier som blir bostedsløse eller har behov for midlertidig botilbud, bare har det i kort tid.

NIBR- kartleggingen av bostedsløse registrerer en rekke problemer bostedsløse personer kan møte eller stå oppe i. Problemene kan grovt sett deles i to:

Boligrelaterte problemer: Antall utkastelser er sterkt redusert i Sandnes fra 2012 til 2016. Trolig kan dette knyttes til at det er vanskeligere å skaffe nye leietakere for utleierne, slik at botiden er lengre. Videre er det færre bostedsløse familier og sterk reduksjon i utkastelser grunnet samlivsbrudd.

Personlige problemer: Kartleggingen viser tydelig at Sandnes har en stor andel (80 prosent) bostedsløse som er avhengig av rusmidler. I 2012 kartleggingen var andelen rusavhengige lavere, mens andelen uten rusproblematikk var høyere. Nær 50 % av de bostedsløse i Sandnes har psykiske vansker. Det er betydelig høyere enn i 2012 og for hele landet. Personlige problemer opptrer ofte med flere faktorer hos samme person, viser rapporten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...