2000 færre anmeldelser i 2017

KRIMSTATISTIKK: Sør-Vest politidistrikt presenterte onsdag krimstatistikken for 2017. Foto: Frode M. Gjerald

Fra 2016 til 2017 mottok politiet i Sør-Vest politidistrikt 2000 færre anmeldelser.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Antall anmeldelser har sunket jevnt de siste årene. Fra 2016 til 2017 gikk antallet ned fra 30.693 til 28.609 anmeldelser. Nedgangen i det totale antallet anmeldelser skyldes først og fremst nedgangen i anmeldte vinningslovbrudd, skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

Fortsatt er det vinningskriminalitet som utgjør størstedelen av anmeldelsene politiet får inn. 31,8 prosent av anmeldelsene som ble levert til politiet i 2017 var i denne kategorien.

– Noe av forklaringen ligger i at «simple bedrageri» ble overført fra kriminalitetstypen «vinning» til «økonomi» i forbindelse med ny straffelov 1. oktober 2015. Men dette forklarer ikke hele nedgangen i antallet anmeldelser innen vinning, for selv uten bedragerisakene vil anmeldelsene gå ned. I fjor ble det registrert 9102 vinningssaker, en nedgang på 13,6 prosent i forhold til året før, opplyser Sør-Vest politidistrikt videre.

Også grove tyveri fra bolig er noe det blir mindre av i fylket. Grove tyveri fra bolig har gått jevnt oppover de siste årene, men i fjor snudde trenden.

– I fjor registrerte vi 652 grove tyveri fra bolig, en nedgang på 77 fra året før.

Sedelighet

Kriminalitetstypen sedelighet utgjorde i fjor 2,2 prosent av alle anmeldelser i Sør-Vest politidistrikt. I politidistriktet ble det registrert en oppgang fra 574 til 634 anmeldelser.
– At det er en økning i anmeldte seksuallovbrudd, og særlig overgrep mot barn, kan skyldes at temaet har fått mer oppmerksomhet gjennom målrettede kampanjer og mediene de siste årene. Vi vet at det finnes mørketall og økningen i anmeldte forhold kan tyde på at flere våger å melde fra. Likevel, vi kan ikke se bort fra at det også er en reell økning. Denne type kriminalitet er et viktig prioriteringsområde for politiet. I tillegg kan noe av økningen skyldes at gjerningspersoner når mange gjennom internett, noe som gir seg utslag i flere fornærmede i hver sak, sier visepolitimester Gøril Våland i pressemeldingen.

Flere unge begår lovbrudd

Politiet fører statistikk over ungdomskriminalitet, og registrerer straffbare forhold begått av barn og ungdom under 15 år, og mellom 15-17 år. Dette er det som omtales som U18-saker.

– Mens lovbrudd begått av ungdom under 18 år har falt de siste årene, registrerer vi en økning i 2017. Statistikken viser at det i fjor ble registrert 365 førstegangsforhold for personer under 15 år, og 379 førstegangsforhold for personer mellom 15 og 17 år, tallene for 2016 var henholdsvis 78 og 179.

Det er innenfor områder som skadeverk, vinning, vold og narkotika politiet ser økning.

– Vi ser blant annet at noen enkeltsaker involverer flere personer, en økning i anmeldte butikktyverier, og i tillegg er noen enkeltpersoner registrert med mange forhold, sier Våland.

Om det begås flere lovbrudd av unge, eller om det anmeldes flere saker er uvisst. Politiet jobber imidlertid med å finne svar.

– Vi skal nå utarbeide en analyse som følge av tallene for å prøve å finne svar på årsakene til økningen. Formålet med analysen er å få et kunnskapsbasert bilde, slik at distriktet kan sette inn forebyggende tiltak i samarbeid med kommunene og andre eksterne samarbeidspartnere, sir Våland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...