Ser økende barnefattigdom: 647 barnefamilier får sosialhjelp

NEGATIV UTVIKLING: Wenche Lillebø og Håkon Vestersjø i organisasjonen Hjerte for Sandnes ser økende barnefattigdom i sitt virke og frykter at problemet vil øke. Foto: Trond Eirik Olsen

Tallet på barnefamilier som mottar sosialhjelp øker i Sandnes. Hos foreningen «Hjerte for Sandnes» er man bekymret for en urovekkende utvikling.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2017 kl 20:39

BARNEFATTIGDOM: – Da vi stelte i stand julefest for vanskeligstilte i fjor var det 40 barn innom. Det er en fordobling fra året før og det er vår oppfatning av ting ser ut til å forverre seg. I dag er det et enormt press på det å være vellykket og dessverre er dette noe som rammer barn fra mindre velstående familier hardt. Utenforskap og ensomhet er dessverre blitt et problem for mange barn, sier leder Wenche Lillebø i Hjerte for Sandnes.

Økende tall

Organisasjonen Hjerte for Sandnes, som har sitt utspring i menigheten Klippen, har som formål å støtte opp under fattige og vanskeligstilte som faller utenfor. Ved å engasjere organisasjoner, lag og enkeltpersoner ønsker organisasjonen å løfte fram initiativ, kreativitet og vilje til å hjelpe. Gjennom dette arbeidet har Hjerte for Sandnes også merket en negativ utvikling med at det er flere barn som i dag faller utenfor. Bare de siste fire årene har tallet på barnefamilier som tar imot sosialhjelp i Sandnes økt fra 465 til 647.

– Fattigdom er ofte forbundet med skam og tabu. Mange verger seg derfor til å oppsøke hjelp og det er mange som vi gjerne skulle hatt kontakt med som vi ikke hører noe fra. Det er dessverre en stor terskel for mange å innrømme at de trenger hjelp, og resultatet blir at flere barn blir stående utenfor, sier pastor Håkon Vestersjø i Klippen og fortsetter:

– Fattigdom går dessverre ofte i arv og for barn som rammes blir resultatet ofte utenforskap og ensomhet. Vi snakker her heller ikke om en ensartet gruppe. Fattigdom rammer flere, både flyktninger, barn av eneforsørgere og vanlige familier.

Høy terskel

Ifølge Lillebø går Hjerte for Sandnes med planer om å kunne gi tilbud om bursdagsfeiring for barn i familier som ikke har råd til å finansiere dette selv.

– Dessverre er det flere barn som ikke har råd til å arrangere store bursdagsselskap. Situasjonen gjør også at de ikke går i andres bursdager da det settes krav til gaver. Resultatet blir at de holder seg borte og heller unnskylder dette med løgner om at de er syk eller har andre ting fore, sier hun.

Hjerte for Sandnes arrangerer også lørdagscafé på nr. 13, med muligheter for billig mat, brettspill og biljard, men opplever også her at det er høy terskel for å delta.

– Vi skulle gjerne ønsket å se flere, men terskelen for å komme er nok høy for mange. Fattigdom er nok tabu for mange også de som blir rammet, sier Lillebø.

– Vil problemet med barnefattigdom øke?

– Vi frykter det. Det er eksempelvis flere arbeidsledige som nå går over fra dagpenger til å motta sosialstøtte. Det vil nok kunne ramme flere familier, sier Lillebø.

Holdninger

Vestersjø og Lillebø mener det er bra at kommunen har en fattigdomsplan, og de skulle gjerne sett at det var sterkere fokus på holdninger.

– Ofte er det foreldre som lager press. Dyre bursdager med gavepress er bare et eksempel. Det er også press på å ha det flotteste og beste når det gjelder utstyr og klær, og samtidig er det dyrt å delta på mange aktiviteter. Det gjør at mange barn ikke blir inkludert. Resultatet er ensomhet og utenforskap, sier Vestersjø.

– Trenger strakstiltak

Gruppeleder Oddny Helen Turøy (Krf) er glad for kommunens plan mot barnefattigdom, men etterlyser konkrete tiltak.

– Barnefattigdom er dessverre et økende problem og skal vi bekjempe dette trenger vi konkrete tiltak som kan iverksettes snarlig. Å ha en plan er bra, men jeg etterlyser flere konkrete tiltak. Utviklingen er urovekkende og jeg frykter at ennå flere barn og unge i Sandnes nå skal falle utenfor, sier Turøy.

Tall viser at 5,9 prosent av barn og unge i Sandnes nå vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt og Krf-politikeren mener at de to største utfordringene er utenforskap som skaper et ensomhetsproblem for mange barn og at fattigdom er blitt noe barn arver.

– Dagens plan er ikke godt nok spisset inn mot dette og vi hadde trengt ekstratiltak rettet inn mot skolene. Mye går på holdninger i forhold til det å kunne godta ulikt inntektsgrunnlag men vi trenger også konkrete tiltak for å kunne inkludere mange av de som i dag faller utenfor. Dette er tiltak det haster med å få på plass, sier Turøy.

I bystyret i april foreslo KRF sammen med H, V, SV, MDG og en uavhengig representant, å utsette planen mot barnefattigdom til det forlå flere konkrete tiltak. Mindretallet ville også inkludere gratis SFO for barn i lavinntektstgrupper i planene samt å se på hvordan tilskudd til frivillige organisasjoner kan økes for å styrke drift av målrettede tiltak for barn og familier.

Disse forslagene gikk ikke gjennom.

Åpner for nye tiltak

Leder for utvalg for helse og sosiale saker, Annelin Tangen (Ap) mener dagens fattigdomsplan er god og viser til at den åpner for revideringer og oppdateringer senere.

– Planen mot barnefattigdom er god med mange bra tiltak og det viktigste har vært å få den på plass. Skulle vi utredet mer nå ville planen blitt utsatt ytterligere og det har vi ikke tid til. Det er mulig å gjøre endringer og tilføyinger i planen i forbindelse med økonomiplanbehandligen og implementere nye tiltak senere. Dette er en plan som vil bli revidert, sier hun og fortsetter:

– Vi er alle opptatt av å få bukt med barnefattigdommen. Vi har rekordhøy arbeidsledighet og noe av det viktigste nå er å skaffe flere jobber for å utjevne forskjellene. Barnefattigdom er også et nasjonalt problem der regjeringen har et stort ansvar for å få komme med tiltak. Det forventer vi blir gjort.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...