Leserbrev: 984 barn lever i fattigdom i Sandnes

BARNEFATTIGDOM: Stortingspolitiker Olaug Bollestad (KrF) peker på barnefattigdom i Sandnes og Rogaland i dette leserinnlegget.

– Slik kan vi ikke ha det. Det krever at vi som politikere gjør noe, at vi kommer med konkrete tiltak for å gi disse barna bedre livskvalitet, skriver KrFs Olaug Bollestad i dette leserinnlegget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Hele 6588 barn lever i fattigdom i Rogaland. Bare i Sandnes gjelder det 984 barn. Slik kan vi ikke ha det. Det krever at vi som politikere gjør noe, at vi kommer med konkrete tiltak for å gi disse barna bedre livskvalitet.

Å være fattig i Norge handler heldigvis ikke om å ikke ha råd til mat eller ha tak over hodet. Vi skal være glad for at vi bor i et land hvor ingen trenger å sulte. Likevel opplever mange at livskvaliteten begrenses av økonomiske årsaker. Å delta på aktiviteter på lik linje med klassekamerater er ingen selvfølge.

Sommerferien er her. De aller fleste barn kan komme tilbake på skolen å fortelle om verdifulle minner og gode opplevelser. Samtidig som de aller fleste barn ble noen ferieminner rikere, så er det 984 barn i Sandnes som da kanskje kommer tilbake med en klump i magen. Hva har de å fortelle om?

Det må selvfølgelig ikke være slik at man må reise på dyre ferier for å føle seg inkludert i samfunnet. Det går fint an å skape gode opplevelser på andre måter. Men det er sårt for foreldre som så gjerne vil gi barna sine gode opplevelser ved å for eksempel besøke en aktivitetspark, men ikke har mulighet fordi de ikke har råd.

Disse foreldrene får vondt i magen hver gang barna blir invitert i bursdag. Kanskje må de til og med holde barnet hjemme, fordi det å kjøpe en gave er for mye for økonomien den måneden. Vi som samfunn må legge til rette for at alle barn skal bli inkludert og kunne delta på aktiviteter og bursdager uavhengig av foreldrenes lommebok.

Fattigdommen blant barn i det rike Norge er et voksende problem. Nasjonalt lever i dag et av ti norske barn i fattigdom. Det kan vi ganske enkelt ikke akseptere!

Derfor var det viktig for oss å prioritere en ekstrabevilgning til frivilligheten i revidert nasjonalbudsjett, slik at de kunne tilby et ferietilbud til alle de familiene som sto i kø for dette.

KrF vet selvfølgelig at det må mer til enn en engangsbevilgning til for å bekjempe barnefattigdommen. I tillegg til å støtte frivillige organisasjoner vil vi blant annet styrke barnetrygden og fjerne egenandeler ved helsetjenester for personer med dårlig økonomi.

Samtidig vet vi at utdanning og arbeid er det viktigste tiltaket mot fattigdom. Derfor må vi skape en god skole for alle – uansett lommebok. Alle mennesker har muligheter, og en god skole vil bidra til at alle barn blir sett og kan realisere sitt potensial. Det legger grunnlaget for videre utdanning og arbeid, og uten en god skole vil fattigdom og sosiale problemer blir ført videre til neste generasjon.

For at alle elever skal bli sett og få den oppfølgingen de trenger, går KrF nå til valg på å lovfeste at det skal være maks 15 elever per lærer på småskolen, og maks 20 elever i 5.-10. klasse. I dag varierer lærertettheten med over 400 prosent mellom sammenliknbare kommuner, og enda mer mellom skoler. Slike forskjeller truer hele prinsippet om en likeverdig skole for alle.

En god barndom varer livet ut. Det samme gjør også en dårlig. Det er vårt ansvar som politikere å sørge for at alle innbyggere blir sett, og da spesielt de aller minste og mest sårbare blant oss.

Brevskriver Olaug Bollestad er stortingsrepresentant for KrF.

Les også:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...