– Aldri vært i så god form

OPP I RINGA: Anders Grønsund trener målrettet fram mot VM i London. Begge foto: Christopher Mandler Carlson

Rogalands best trente mann skal 5. - 7. oktober delta i VM i Functional fitness.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Anders Grønsund fra Ganddal skal delta i VM i Functional fitness neste måned. Han har drevet med toppidrett siden han var 13 år. Først innen BMX, hvor han var landslagsutøver i sju år. Han tok flere norgesmestertitler, ble Nordisk mester, deltok i EM, verdenscup og VM.

Da han la opp karrieren innen BMX, begynte Grønsund med Crossfit.

– Det var fortsatt viktig for meg å holde meg i form. I 2010 ble jeg introdusert for Crossfit, og mens jeg bodde i USA et år fulgte jeg nøye med på denne treningsformen. Som en person med et evig jag etter prestasjoner, utvikling, helse, samtidig som jeg har et stort konkurranseinstinkt, måtte jeg finne noe jeg kunne trene etter at sykkelkarrieren var over.

– Da ble Crossfit et enkelt valg. Her skulle man være sterk, utholdende, smidig og generelt mestre alle fysiske egenskaper. Man måtte lære turn, olympiske løft, løping, roing, kasting og alle andre egenskaper man må mestre innen sporten. Dette kom seg relativt raskt ettersom jeg hadde mange år med trening som grunnlag, forklarer Grønsund.

Aldri vært i bedre form

31-åringen ble raskt hektet på sporten og resultatene lot ikke vente på seg.

– Etter å ha plassert meg i norgestoppen i det som kalles Crossfit Open flere år på rad, ble sulten bare større og større. Jeg kunne se fremgang på mange områder. I tillegg kunne jeg utføre all trening her hjemme. Ikke ett eneste reisedøgn, ingen andre utgifter enn et medlemsskap hos Crossfit Centrum.

RÅSTERK: Det ligger mange timer trening bak for å komme i den formen Anders Grønsund er i.

– Plutselig var jeg i en form som var for god til å tro. Jeg hadde trent 1000 timer i året tidligere, men aldri vært i så bra fysisk form. 31 år gammel og fortsatt setter jeg nye rekorder og sulten etter gode prestasjoner er fortsatt til stede, sier Grønsund.

En bauta

Han er en del av et seriøst treningsmiljø, men arv er også en viktig faktor for Grønsunds mentale styrke. For fem år siden ble hans far syk.

– Det var da min gnist blomstret. Jeg tenkte at man skulle glede seg for hver dag man hadde. Far gikk gjennom et helvete med smerter i flere år. Kreften, uhell ved operasjoner, virus, sykdom og spredning av kreft var det som fulgte min far de siste fem årene. Han klaget aldri på noe av dette, han sa bare at det skulle gå fint, og at vi måtte bare huske å passe godt på hverandre. Familien ble så sammensveiset og vi hadde en styrke, glede og samhold som aldri før. Da skulle jeg være en bautastein og stå i mot alle slag i trynet vi hadde fått, forklarer Grønsund.

Per Grønsund gikk bort 4. juli i år.

– En trist bortgang, men det aller beste som kunne skje Per Grønsund. Han hadde lidd langt over den tiden noen doktor kunne tro. Kun med motivasjon til alltid å glede seg til hva en dag kunne bringe. Han krevde aldri noe, han var bare en far som fulgte opp og var far. I hans ånd skal jeg leve videre med den styrken han hadde. Jeg skal hele veien løfte opp de rundt meg, glede andre og stille opp for de som virkelig betyr noe.

Opp 0500 hver dag

For to uker siden var finalen i NM Functional fitness, et forbund som ikke har noe til felles med crossfit, annet enn at øvelsene som utføres ligner på hverandre.

– Jeg var gjennom tre uker med kvalifisering til NM og vant siste kvalik-økt før NM gikk av stabelen i Oslo. Med sykdom og ingen god oppladning til konkurransen kunne jeg ikke forvente at jeg skulle stikke av med en seier her. Men topp fem skulle jeg virkelig gi alt for å klare, forteller Grønsund, som hadde vært på vinnerlaget i de tre siste store konkurransene i Norge.

Grønsund gikk gjennom kvalifiseringen med god margin og er nå kvalifisert til VM.

– Nå er det full trening mot VM. Jeg står opp klokken 0500 hver dag hele uka for å få inn alle økter som kreves for å prestere på høyest mulig nivå.

Han legger ned 20-25 timer med trening i uka, og det uten noen form for økonomisk støtte.

– Det koster å drive med dette. Reis og opphold til konkurranser, treningsutstyr, påmeldingsavgifter og så videre.

Økonomisk støtte

For å delta i VM må Grønsund regne med utgifter på rundt 20.000 kroner.

– Min kone foreslo at jeg burde prøve å få økonomisk støtte for å kunne reise. Hun fant noe som heter «GoFundMe» og jeg opprettet konto der. Dette tok helt av, og på tre dager var målet nådd, forteller Grønsund, som nå har fått inn nesten 27.000 kroner.

– Jeg er så enormt ydmyk og alle de fantastiske menneskene som har bidratt, og alle de fine tilbakemeldingene jeg har fått. Jeg er uendelig takknemlig, og det smaker nesten så godt at det gjør vondt. Jeg håper virkelig at jeg kan inspirere noen andre der ute til å komme seg i form, bedre sin helse, motivasjon og stå-på-vilje, sier Grønsund.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...