Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Alt du trenger å vite om byens nye storstue

RÅDMANN: Bodil Sivertsen i trappene mellom tredje og fjerde etasje. Foto: Frode Olsen

Fra torsdag klokken 16.00 kan alle som vil komme til det nye rådhuset for en omvisning. Her er alt du trenger å vite om bygningen til 406,5 millioner kroner.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 16:48

For ganske nøyaktig ett år siden, den 22. januar 2018, la ordfører Stanley Wirak (Ap) ned grunnsteinen i det nye rådhuset. Han fikk god hjelp av varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) og Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H), på det som var en kald og vindfull dag.

Inni det forseglede og nedstøpte kobberskrinet fra Gand Blikk ligger følgende objekter:

 • Arkitektens tegninger og beskrivelse av bygget
 • Brev fra både rådmann og ordfører
 • Lokal- og regionalavis fra seremonidagen
 • Årets myntserie
 • Program for dagen med deltakerliste

Det har vært en lang politisk prosess fram til rådhuset nå står ferdig. Sandnes ligger som mange kjenner til på leire, og har en stolt tradisjon som keramikkby. Den historien har arkiteten forsøkt å fange opp gjennom en glanset overflate i teglfarger.

I 2009 bevilget faktisk bystyret penger til oppgradering av det gamle rådhuset i Jærveien, men denne løsningen ble strøket. I 2011 ba bystyret rådmannen om å utrede alternativ lokalisering av nytt rådhus i sentrum. Året etter vedtok bystyret kjøp av tomt i Havneparken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKUE: Slik ser bystyresalen ut fra galleriet. Salen skal innvies av byens unge bystyre. Foto: Frode Olsen

I januar 2014 etableres Sandnes Eiendomsselskap, og de får ansvaret for prosjektet. Samme år utlyses en arkitektkonkurranse. Vinneren ble kåret i april 2015, og i mai startet prosjekteringen av det nye rådhuset.

Det kom inn 57 bidrag i arkitektkonkurransen fra tretten ulike nasjoner. Det var arkitektbyrået Code of Practice fra Berlin som vant med sitt bidrag. De har gitt det navnet «Felles grunn».

I oktober 2016 ble anbudet for bygging utlyst. Kruse Smith Entreprenører AS vant anbudet. I mars 2017 startet peling på tomten, og rådhuset står ferdig 31. januar 2019.

Ved en titt på rollefordelingen, var det Sandnes kommune som ga Sandnes Eiendomsselskap KF oppdraget med å bygge rådhuset. Det er eiendomsselskapet som er byggherre, og samme selskap drifter og eier bygningen. Rent formelt leier Sandnes kommune med andre ord rådhuset av sitt eget eiendomsselskap.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOPP: Den øverste etasjen inneholder blant annet møterom. Foto: Frode Olsen

Det nye huset er et passivhus i det som kalles energiklasse A. Det er lagt inn både fjernvarme og fjernkjøling. Klimagassutslipp er dokumentert til 40 prosent lavere enn normalbygg på samme størrelse. Rådhuset inneholder kun elleve kontorer. De ansatte skal jobbe i åpne landskap. Huset har 228 sykkelparkeringsplasser. 168 av dem er innendørs. Til det nye rådhuset kommer det ansatte fra sju lokasjoner. 200 av dem fra det gamle rådhuset.

Til den offisielle åpningen torsdag klokken 11.00 har kommunen invitert over 100 gjester. På ettermiddagen er det åpent hus for alle interesserte. Kommunen har bestilt 3000 boller, men tør ikke spå mer nøyaktig enn mellom 1500-5000 om hvor mange innbyggere de tror vil ta turen. Sandnes unge bystyre får æren av å innvie den nye bystyresalen på selveste åpningsdagen.

 • Byggherre: Sandnes Eiendomsselskap KF
 • Leietaker: Sandnes kommune
 • Arkitekt: Code of Practice, Berlin
 • Entreprenør: Kruse Smith AS
 • Prosjektleder: Jarle Angelsen fra Sandnes eiendomsselskap
 • Bruksareal: 11.757 kvm i fire etasjer
 • Byggehøyde: 16 meter
 • Pris: 406,5 millioner
 • Kostnadsramme: Bygningen inkludert parkering og tomt, 514,5 millioner kroner
 • Byggestart: Mars 2017
 • Ferdigstilt: Januar 2019

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...