Alt om den tragiske hendelsen på Austrått

SKREKK: Politietterforskerne bar ut mange elementer lille julaften, og sikret seg i så måte viktige spor i saken. En 27 år gammel mann erkjenner drapet på sin far (55). Begge finske statsborgere med opprinnelse fra Marokko. Foto: Frode Olsen

En mann i 20-årene har erkjent at han tok livet av sin far på Austrått lille julaften. Politiet bekrefter, som et ledd i etterforskingen, at de forsøker å identifisere brukere av et nettforum som angivelig skal ha oppmuntret drapsmannen til å gjennomføre handlingen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

 • Drapet skjedde i en horisontaldelt enebolig på Austrått, hvor underetasjen blir benyttet til utleie. Det er i utleiedelen av huset drapet ble begått.
 • Åstedsadressen er siktedes faste bostedadresse i Sandnes.
 • Sju minutter over klokken fem om morgenen lille julaften, får politiet en melding om at det befinner seg en død mann på Austrått.
 • Da politiet ankommer, blir samme person som ringte inn dødsfallet, arrestert.
 • 27-åringen erkjenner i avhør at det er han som har tatt livet av mannen.
 • Politiet bekrefter på det tidspunktet at det finnes en relasjon mellom avdøde og siktede.
 • Politiet får bistand fra Kripos og Interpol for å varsle pårørende som befinner seg i utlandet. Den 27. desember når politiet fram med sine varsler. Politiet ønsker ikke å bekrefte om pårørende bor eller oppholder seg midlertidig i utlandet.
 • Etter fengslingsmøtet julaften, bekrefter politiet at siktede skal ha varslet om drapet på forhånd ved bruk av et nettforum hvor brukere opptrer anonymt. Han skal ha delt informasjon om planene og lagt ut bilder fra huset både før og etter hendelsen.
 • Mannen skal den 20. desember, altså tre dager i forkant av drapet, ha varslet brukere av nettforumet at noe kom til å skje den 23. desember.
 • Han omtaler planene som en julepresang til de andre nettbrukerne.
 • Som flere andre medier, har Sandnesposten tilgang til informasjonen fra det aktuelle nettforumet. Den viser at andre brukere skal ha oppmuntret den unge mannen til å gjennomføre sine planer. Noen advarte ham også i mot å gjøre det han angivelig hadde planlagt.
 • Mannen erkjenner drapet, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.
 • Siktede ble i første omgang fengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.
 • Siktede er finsk statsborger og født i Finland.
 • Avdøde var siktedes sønn, og han finsk statsborger, med opprinnelse fra Marokko
 • Under fengslingsmøtet ble det benyttet tolketjenester til engelsk.
 • Politiet bekrefter at de har iverksatt prejudisiell observasjon av siktede. Dette for å finne ut hvordan siktedes mentale tilstand er nå, og under tiden da drapet skjedde.
 • Dersom sakkyndige er i tvil om tilregneligheten, vil vedkommende be om en full observasjon. Den vil da bli gjennomført av to ulike rettmedisinsk sakkyndige.
 • Ifølge politiet vil den prejudisielle rapporten være ferdig i uke én 2019.
 • Sandnesposten er kjent med at professor i psykiatri, Tor Ketil Larsen, er engasjert i arbeidet med den prejudisielle observasjonen.
 • Siktedes forsvarer er Vegard Bråstein.
 • Påtaleansvarlig i saken er politiadvokat Fredrik Martin Soma.
 • Foreløpig ønsker hverken forsvarer eller påtalemyndighetene å gå ut med det angivelige motivet for drapet. Siktede skal gjennom flere avhør i etterkant av observasjonen.
 • Politiet opplyser at de jobber med å sjekke mulighetene for å identifisere brukerne av nettforumet, hvor noen angivelig skal oppmuntret til gjennomføring av planene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...