Andreas har investert millioner i gårdsdriften

INVESTERTE: 25 år gamle Andreas Svihus har investert millioner i dyr, maskiner og bygninger på familiegården i Søredalen. Foto: Håvard Ovesen

25 år gamle Andreas Svihus fra Søredalen er lei av myten om at bøndene har det så fælt.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BONDELIV: Forrige uke skrev Sandnesposten om bønder i Julebygda som forteller om en stadig mer presset hverdag, og at flere velger å leie ut jorden heller enn å drive den selv. Men det er ikke hele historien. Foreløpig ser det nemlig ikke ut til at landbruket i Sandnes sliter med rekrutteringen. De nøyaktige tallene er vanskelige å oppdrive, men ifølge landbrukskontoret er det en god del yngre aktører som velger å satse på landbruket i Sandnes. En av dem er Andreas Svihus fra Søredalen.

Les også: Stadig flere bønder tvinges til å legge ned

Han 25 år, og har vært bonde på fulltid siden han var i slutten av tenårene. Da han var barn var det traktorkjøringen som fristet mest. Nå er det tilfredsstillelsen i å jobbe med jorden.

– Jeg har alltid sagt jeg skulle bli bonde. Da jeg var yngre drev jeg og ertet søsknene mine med at jeg var eldst og hadde odel, sier Svihus, og forteller at det er flere i søskenflokken som nok også kunne tenke seg å ta over familiegården.

– Hadde ikke jeg gjort det, hadde nok noen av de andre overtatt, tror han.

Tre generasjoner

På gården bor det tre generasjoner. Foreldrene til Andreas tar seg av melkeproduksjonen, og farmoren hjelper til der hun kan. Andreas driver med ammekyr, stut, og sau. I tillegg driver han litt med leiekjøring, rundballepressing og lignende. På høsten og vinteren leier han seg også inn til Risa.

– Det er noe å putle på med, og så er det greit med friske midler til driften, sier Svihus.
Og friske midler kan trenges. Svihus har etter hvert investert «noen millioner» i bygninger, dyr, og maskiner. Ikke at han mister nattesøvnen av den grunn.

– Jeg sover greit, men det er klart, det er jo litt irriterende når det er slik som nå, med mye gress som skulle vært presset og inne, men når været er som det er, så er det ikke så mye å gjøre med, sier han i det nok en regnbyge trommer på låvetaket.

Saken fortsetter under bildet

INGEN MAT: Uten bønder blir det ikke noe mat, slår Svihus fast. Foto: Håvard Ovesen

Leier mer enn de eier

I forrige uke skrev Sandnesposten om landbruket på Malmheim, hvor flere og flere driftsbygninger står tomme. Mange eiere av gårdsbruk tjener mer på å leie ut jorden en å drive selv. For Svihus har dette også positive sider.

– At folk leier ut, passer fint for oss som vil utvikle driften. Det er klart det hadde vært kjekkere å eie jorda, men det koster, sier Svihus.

Han anslår at de driver fire-fem gårder til sammen. Nylig kjøpte de nabogården, men mye av driften foregår fremdeles på leid jord, i et lappeteppe som strekker seg fra Søredalen via Sviland til Hana.

– Hadde vi kjøpt alt i stedet for å leie, hadde vi fort kommet opp i danske tilstander når det kommer til gjeld, slår han fast.

– En myte at det er så ringt

Han anslår at driften hans og driften til foreldrene har en samlet omsetning på mellom seks og åtte millioner i året, og forteller at han er lei myten om at bøndene har det så fælt.

– Det er den største myten om bønder. Vi har det ikke så ringt som mange tror. Da hadde vi ikke holdt på med det. Det tror jeg er veldig viktig å si. Jeg tror ikke det er så fristende å overta hvis du bare hører at det er så ringt. Heller enn å syte, må vi skryte over at vi har det veldig bra. Men det er klart vi kunne alltid tjent mer og hatt mer fri.

Heller ikke landbrukssjef Daniela Dobbert vil være med på å svartmale landbruket i kommunen.

– Sandnes er en stor landbrukskommune på Jæren, og på mange måter typisk for området. Hvis du ser på den økonomiske siden, er det ikke dystert i det hele tatt. Bøndene her tjener godt. De jobber mye, men tjener godt. Og jorden står ikke brakk, den blir dyrket. For de bøndene som driver aktivt, er det også en sikkerhet i det at de ikke nødvendigvis må kjøpe og investere for å drive, men kan leie i stedet. Alt i alt er mitt inntrykk at det står ganske bra til, sier Dobbert.

Saken fortsetter under bildet

JORDBRUK: Andreas Svihus trives best når han får jobbe med jorden. Foto: Håvard Ovesen

– Ikke for rosabloggere

Svihus nøler i alle fall ikke et sekund når han får spørsmål om landbruket er noe han eventuelt vil anbefale til sine egne unger en gang i framtiden.

– Ja. For det første er det en viktig jobb, og ikke noe å skjemmes av. Vi må jo ha mat. Og så er det en gild jobb, med varierte dager, ivrer han.

Han er ikke den eneste i sin generasjon som har valgt å satse. Han kjenner flere som enten har begynt for seg selv eller hjelper til på familiegården. Selv håper ungkaren med tid og stunder å få nye krefter med på laget.

– Målet er å få en kone, og at vi begge to skal kunne leve av dette, uten å måtte springe på andre jobber.

Svihus tror ikke yrkesvalget hans vil gjøre det vanskelig å finne en livsledsager.

– Det er klart, vil du ha en prippen rosablogger som synes alt lukter vondt, blir det jo litt vanskelig, men jeg må jo ha en kone som er litt oppegående, smiler han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...