Anmeldte falsk voldtekt på Trones

URIKTIGE FORKLARINGER: Den 26 år gamle kvinnen avga flere uriktige forklaringer til politiet. Ved to anledninger hevdet hun at en mann som hun to taxi med utsatte henne for voldtekt. Til slutt innrømmet hun å ha tatt taxi alene, noe også sjåføren bekreftet. Foto: Håvard Ovesen

En 26 år gammel kvinne må sitte 30 dager i fengsel etter å ha funnet på en voldtekt på Trones som aldri fant sted.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.09.2018 kl 14:55

I august 2017 ringte en 26 år gammel kvinne til politiets operasjonssentral og sa at hun hadde blitt påtvunget sex utenfor en adresse på Trones. Hun fastholdt opplysningene om voldtekten til politibetjentene som ankom adressen kort tid etter, og deretter i to politiavhør, som fornærmet på henholdsvis Stavanger legevakt samme morgen, og på Stavanger politistasjon senere samme ettermiddag.

Tiltalte forklarte i den første oppringingen til politiet at hun hadde blitt «påtvunget sex» av en ukjent mann som hun hadde tatt taxi med fra Stavanger. Denne forklaringen fastholdt hun i avhør til patruljen som ankom stedet kort tid etter telefonoppringningen. I dette avhøret forklarte hun seg nokså detaljert om hvor hun hadde truffet mannen og hvordan det kom til at de tok taxi sammen samt at han var den som betalte for taxituren.

Hun beskrev videre hvordan den seksuelle omgangen hadde gått for seg, og hvordan mannen fra taxien hadde tvunget henne til å ha sex med henne siden han hadde betalt for taxien.

Ulik forklaring samme dag

Hun forklarte videre at mannen flere ganger forsøkte å overtale tiltalte til å ha sex, men at fornærmede ikke ville. Hun sa at mannen da dro av tiltaltes benklær, dyttet henne ned på bakken slik at hun ble liggende på magen på trappen ved inngangsdøren til adressen, og at han la seg over henne og penetrerte henne. Tiltalte forklarte i dette avhøret at den seksuelle omgangen varte i maksimalt ti minutter.

Tiltalte ble igjen avhørt samme dag, men da om ettermiddagen. Hun ga i dette avhøret ytterligere detaljerte beskrivelser av mannen hun tok taxi sammen med, herunder hva de to snakket om i taxien og hvordan han oppført seg der. I avhøret sa hun at hendelsen begynte rett etter at de gikk ut av taxien. I dette avhøret beskrev tiltalte den seksuelle omgangen ved at mannen tok av henne bukse og truse, og deretter dyttet henne inn mot husveggen og holdt henne hardt fast mens han penetrerte henne.

Tok taxi alene

Da tiltalte et par dager senere skulle avhøres på nytt, samt gjennomgå tidligere avhør med politiet, hadde hun fått oppnevnt bistandsadvokat. Advokaten varslet politiet om at tiltalte ville endre forklaring igjen. I avhøret som ble avholdt endret tiltalte sin forklaring og følte seg sikker på at det ikke hadde skjedd noe kriminelt og at det som eventuelt skjedde om natten var frivillig.

Hun sa også i avhøret at hun ikke hadde tatt taxi sammen med noen andre, noe som ble bekreftet av taxisjøføren, som vitnet og forklarte at tiltalte hadde tatt taxi alene.

Logg fra teleoperatøren gjorde også sitt til at retten fant det svært lite sannsynlig at en voldtekt skulle ha skjedd denne natten.

– Oppholdene i tiltaltes mobilbruk er så kortvarige i den aktuelle perioden at retten anser det som usannsynlig at en voldtekt eller seksuelt overgrep som tiltalte har forklart seg om kan ha funnet sted. Det er etter rettens vurdering kun en teoretisk mulighet for dette, sier dommen.

Kvinnen fikk 30 dagers ubetinget fengsel. Hun må betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...