Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Arbeiderpartiet sår tvil om ny Ganddal-kirke

AP: Ragnvald Erga ønsker å holde alle muligheter åpne for hva som skal bygges på tomten i Ganddal. Foto: Frode Olsen

Det er snart fire år siden Sandnes kommune og bispedømmerådet i samarbeid fikk regulert en tomt til ny kirke for Ganddalen menighet på Sørbø-Hove. Men da Utvalg for byutvikling (UBU) behandlet detaljreguleringen for andre gang, var signalene fra Arbeiderpartiet langt mer usikre.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sandnes kommune planlegger et lokalsenter på Sørbø-Hove. I planene legges det til rette for utbygging av 130 boenheter, 1600 kvm dagligvarehandel og 300 kvm nærservice. I detaljreguleringen klargjøres også tomter tilpasset kirke, bo- og aktivitetssenter og boliger tilpasset personer med nedsatt funksjonsevne (PU).

Allerede under førstegangsbehandling av planene knirket det litt hos representantene fra Arbeiderpartiet. De fikk gjennomslag for å endre teksten til at tomtene skal reguleres til offentlig tjenesteyting. Under UBU-møte den 11. januar presiserte Ragnvald Erga (Ap) at det for partiet er viktig at et kirkebygg ikke skal forhåndsbestemmes i planene.

– Det kan jo tenkes at denne tomten kan benyttes til andre ting enn en kirke. For oss er det kanskje viktigere med et bydelshus eller lignende. Det er veldig fint med en kirke, men vi er opptatte av å bygge noe som kan være mer anvendelig når den tid kommer, sier Erga.

Vil ikke legge føringer

Ap-politikeren sier han på ingen måte vil nedkjempe dem som ønsker en kirke på tomten.

– Det er viktig at vi ikke legger konkrete føringer som det ved en senere anledning muligens ikke er behov eller interesse for. Samtidig skal jeg ikke legge skjul på at jeg mener det vil være av større interesse å bygge en type bydelshus. En kirke er alltid grei å ha, men vi må tenke på bruksverdien, sier Erga.

I samme møte møtte han naturlig nok motstand fra Bjørg Riska Josefsen (Krf), som påpekte at plansjefen og alle dokumenter peker på planer om å bygge en kirke på tomten.

– Jeg har merket meg motstanden fra Arbeiderpartiet i denne saken, men jeg vil jo at kirken skal bygges slik administrasjonen og plansjefen har bestemt. Når vi forhåpentligvis skal reise kirken, er vi opptatt av at det tas større hensyn til parkeringsmuligheter, enn tilfellet er i planene, sier Riska Josefsen.

Overrasket prest

Prest i Ganddalen menighet, Astrid Harbo, blir smått forundret da hun får rede på Arbeiderpartiets synspunkt. Siden 2011 har hun fungert som prest i menigheten som annenhver søndag holder gudstjeneste i Lundehaugen ungdomsskole.

– Dette er helt nytt for oss, og såpass overraskende at dette er noe vi må ta tak i. Jeg var av den oppfatning at avgjørelsen var så dypt og politisk forankret at kun fremtidig kommuneøkonomi vil være til hinder for ny kirke på denne tomten, sier Harbo.

Samtidig åpner presten for at den planlagte kirken ikke kun skal være noe folk oppsøker på helligdager og i forbindelse med begravelser.

– Vi har under hele prosessen vært tydelige og åpne for at det kan bli en type arbeidskirke og et samlende felleshus. Samarbeid med barnehage er noe som har blitt diskutert, sier hun.

Grunnet strammere økonomi har kirke i Ganddal blitt lagt på is over en periode. Astrid Harbo håper at menigheten som sokner til Gand, snart får et eget hus.

– Representanter fra Ganddalen menighet har siden oppstarten i 1995 lagt planer for ny kirke. Jeg har forståelse for økonomidelen, men det var ikke kjekt å høre at Ap-ytrer seg slik, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...