Are fra Stangeland tok doktorgrad

TOK DOKTORGRAD: Are Bertheussen fra Sandnes har nylig fått sin doktorgrad. Foto: Thor Nielsen ©SUBPRO Centre, NTNU

Are Bertheussen har disputert ved NTNU hvor han nå har fått sin doktorgrad.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Are Bertheussen vokste opp på Stangeland i Sandnes. I 2010 begynte han studier på NTNU etter et år i militæret og et år i Frankrike.

Han fullførte mastergrad i kjemisk prosessteknologi i 2015 på Ugelstad laboratoriet ved NTNU i samarbeid med Equinor Forskningssenter.

Bertheussen ble tilsatt som doktorgradsstipendiat i samme felt og samme år for senteret for forskningsbasert innovasjon innen Subsea Production and Processing (SUBPRO). Doktorgraden ble gjennomført under veiledning av Professor Johan Sjöblom.

Men hva gikk så doktorgraden ut på?

For å holde tritt med verdens energibehov vil produksjonen av råoljer med høyere surhetsgrad øke. I røret opp fra reservoaret er det råolje, vann og gass. Denne surhetsgraden i råoljen skyldes oljesyrer som kan gå over fra oljefasen til vannfasen og ha en såpelignende effekt.

Disse såpelignende oljesyrene kan forsinke separasjonen av olje og vann, samt at det forringer vannkvaliteten til vannet. Prosesseringsenheter som separatorer er i økende grad plassert på havbunnen istedenfor på plattformen. Såkalt subsea-separasjon av råolje og vann kan gi store fordeler, men er også mindre tilgjengelig dersom noe uventet skulle skje.

Økt kunnskap om disse såpelignende oljesyrene er derfor viktig for å sørge for en mer forutsigbar oljeproduksjon. Doktorgraden Bertheussen har tatt, tok for seg vannløseligheten til naftensyrer i råoljen og hvordan disse reagerer med jordalkalimetaller i vannet.

Tittelen på doktorgradsavhandlingen er «Naphthenic acid solubility in produced water and their interactions with divalent cations». På norsk og kanskje litt mer forståelig, «forskning på såpeaktige råoljesyrer for å bedre forutsigbarheten til havbunnsseparasjon av olje og gass».

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...