Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Arild (71) har klippet flere generasjoner

TROFAST: Kunde Oddvar Eide har klippet seg hos Arilds Pettersen (71) siden oppstarten av Arilds Frisør. Tirsdag fikk han klipp av både Arild selv og sønnen Christoffer Stabel. Foto: Trond Eirik Olsen

I 1967 startet Arild Pettersen frisørsalongen Arilds Frisør. 50 år senere klipper han fremdeles og salongen i Gjesdalveien lever videre i familiens eie.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2017 kl 23:14

JUBILEUM: – Salongen er det sønnen min Cristoffer som har overtatt, men jeg er daglig innom og klipper kunder. Jeg tenker ikke på å pensjonere meg ennå, det ligger jo litt i blodet dette, sier Arild Pettersen (71).

Tirsdag feiret Arilds Frisør at det var 50 år siden oppstarten i Sandnes, og den tradisjonsrike frisørsalongen i Gjesdalveien var i den anledning fylt opp av gamle og nye kunder samt tidligere ansatte som var innom og gratulerte. Det vanket mye blomster til jubilanten og som seg hør og bør ble gjestene tilbudt jubileumskake.

– I dag har vi flere familier der hele tre generasjoner klipper seg hos oss og det er skikkelig stas når så mange er samlet på en gang slik det er i dag. Det er nesten rørende å se hvor mange som kommer. Det er tydelig at det er et godt kundegrunnlag ennå, sier Pettersen, som opprinnelig er fra Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HÅRKLIPP: Mange frisører har hatt sin læretid hos Arilds Frisør. Her er Magne Pedersen (t.h.) og Willy Hebnes (t.v.) i ferd med å ordne håret til en kunde. I midten står Arild Pettersen. Foto: Privat

– Det var litt tilfeldig at jeg kom til Sandnes. Jeg fikk tilbud om å overta en salong i Sandnes i 1967 og siden har jeg blitt her. Vi startet opp der Både og-Huset er i dag og senere ble det flytting til Storgata før vi i 2005 flyttet inn i de nåværende lokalene i Gjesdalveien. Vi kan vel skryte på oss at vi er den eldste frisørsalongen i byen, sier han.

Trofast kunde

En av kundene som har fulgt med lengst er Oddvar Eide. Den trofaste kunden kjører i dag helt fra Tananger på Sola til Sandnes for å bli klippet og han lot selvfølgelig heller ikke anledningen gå fra seg til å møte fram på jubileet.

– Arild har klippet meg helt siden han var lærling i Stavanger, det må ha vært rundt 1965, og jeg har alltid vært storfornøyd når jeg er ferdig. Jeg har alltid klippet meg her og kommer nok til å forbli kunde i salongen resten av levetiden, sier han.

Eide innrømmer imidlertid, etter litt betenkning, at han et par ganger likevel har sviktet Arild.

– Jeg tror det er snakk om to ganger, men da har jeg også hatt en god unnskyldning. Jeg var nemlig i Syden og trengte sårt hårklipp. Det var nok kona som tvang meg til å gå til gå til frisør da, sier han og ler.

Klippet «moderne»

Arild Pettersen var også lenge en liten kjendis i Sandnes på slutten av 1960-tallet og starten på 1970-tallet. En av grunnene til dette var at mange yngre gauker foretrakk å klippe seg hos Arilds Frisør fordi man i salongen var kjent for å klippe mer «moderne». Gutter som ville ha litt langt hår fikk det slik de ønsket. Slik var det ikke hos alle frisører på den tiden.

– Det var nok mange unge gutter som var glad for dette, men jeg er ikke like sikker på at mødrene alltid følte det likedan når sønnen kom hjem fra salongen. De hadde nok sett at jeg fjernet mer hår, sier han og smiler lurt før han fortsetter;

– Jeg hadde også en del kvinner innom da vi var en rendyrket herrefrisør. Dette var jenter som ville ha kort hår, eller en såkalt svømmefrisyre. Tidligere var det ikke så mange damefrisører som klippet slik og jeg fikk en del pes fra damesalongene fordi jeg tok kunder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPSTART: Det var lite å si på antrekket og hårsveisen til den unge Arild Pettersen da han etablerte den etter hvert så tradisjonsrike frisørsalongen 2. mai 1967. Foto: Privat

Så mange kjendiser har ikke Arild klippet, men noen lokale størrelser har det vært.

– Jeg husker at «verdens sterkeste mann», Torkel Ravndal var innom. Selve hårklippen husker jeg ikke så godt, men størrelsen på mannen husker jeg godt. Han var så kraftig at det var vanskelig å få ham ned i stolen, sier Pettersen og ler.

– Du har vel også fått vite en del om dem du har klippet?

– Ja, man blir jo godt kjent med mange. Å være frisør er en sosial jobb, det er mye løye, men også noe alvor. Det har nok hendt at vi har vært nødt til å opptre litt som psykolog, sier han og fortsetter:

– Man kommer nært innpå mange av de faste kundene. På en måte følger man jo livsløpet deres fra bryllup til begravelse. Det er ikke få gauker vi har blitt svært godt kjent med.

– Er det stor forskjell på yrket fra tiden du startet opp?

– Det er stadig utvikling, men håndverket er det samme. Den store forskjellen er vel at folk i dag stort sett bestiller time, de vil ikke i samme grad sitte å vente på tur. Før kunne man sitte lenge, sier Pettersen.

Oppvokst i salongen

Arilds sønn Christoffer Stabel overtok salongen i 2006 og han forteller at det ikke var tilfeldig at han ble frisør.

– Av sju søsken ble fire frisører. Vi har nærmest vokst opp i salongen. Det begynte med at jeg var her for å lese Donald og siden hjalp jeg til med rydding og hårvask. Siden ble det til at jeg startet som lærling her, sier han.

Christoffer Stabel er ikke den eneste som har gått læretiden hos Arilds Frisør. Rundt 50 lærlinger har tatt svennebrevet i salongen og de fleste av disse driver som frisører i dag.

– Vi snakker om et spenn av folk fra Egersund til Randaberg. Noen er blitt sterke og flinke konkurrenter til oss og det er tydelig at vi har gjort en god jobb med dem, sier Pettersen.

Godt etablert

Hvorvidt det blir 50 nye år for Arilds frisør kan ikke Christoffer Stabel garantere, men han har tre døtre som også har begynt å lese i Donald i salongen.

– Det kunne vært greit om en av dem vil overta en dag, men jeg kommer ikke til å tvinge det på noen av dem. De får ta valget selv når den tid kommer. Jeg registrer imidlertid at jentene liker å være her, sier han.

Det skorter heller ikke på kunder.

– Vi har den fordelen at vi har vært lenge i byen. Salongen er godt etablert med en svær kundegruppe. Jeg er ikke like sikker på at det hadde gått like bra om vi skulle startet opp i dag. Det er mange salonger i byen og det er ikke tvil om at konkurransen er blitt tøffere, sier Stabel, som ikke har planer om å forandre så mye på konseptet.

– Det skal være hjemmekoselig og nært. Gjesdalveien er også en fin plass å ha salongen. Vi merker at det er mer aktivitet i sentrum i dag enn tidligere og for oss betyr det ekstra vind i seilene, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...