Bane NOR kaster drivmaskiner til en verdi av 9 millioner

MÅ KASTES: Verdier for opp mot ni millioner kroner må kastes på søppelfyllingen. Foto: Frode Olsen

I 2008 kjøpte Bane Nor drivmaskiner til bruk på Jærbanen for rundt 9 millioner kroner. Kvaliteten var så mye dårligere enn forventet at de nå kastes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2018 kl 13:24

Utenfor fjellhallene på Vagle befinner det seg drivmaskiner som ved innkjøp i 2008 kostet Bane NOR rundt åtte til ni millioner kroner. De viste seg som lite tilfredstillende, og nå går maskinene rett på skraphaugen. Det bekrefter områdedirektør i Sør, Stian Wesøy.

– Drivmaskinene ble kjøpt inn til Mercur sikringsanlegg i 2008. Mercur-anlegget viste seg å ikke være av den forventede kvalitet for oppetid, noe som gjorde at anlegget ikke ble videreført av Bane NOR. Drivmaskinene ble dermed lagret i fjellhallen på Ganddal og skal kastes, bekrefter Wesøy.

Thales overtok

Da Bane NOR byttet til nytt signalanlegg ble det skrevet kontrakt med en annen leverandør enn Mercur. Sandnesposten kjenner til at de ikke ønsket å gi garantier for sine leveranser med mindre Ban NOR også byttet ut drivmaskinene.

– Det ble signert kontrakt med Thales som ny leverandør av signalanlegget. Thales og Jernbaneverket, som det da het, ble enige om å bruke andre drivmaskiner. Utstyr med 400V motorer og ikke 230V som var i de maskinene som lå både på Ganddal og Sandnes-Stavanger. Våre gamle 230V maskiner ble byttet ut da det ble bygget nytt signalanlegg, sier Wesøy.

Ikke bare i Rogaland

Det er ikke bare på Jærbanen og i Rogaland Bane Nor har investert i drivmaskiner som ikke holdt mål. Hvor mange maskiner som skrotes på landsbasis, og hvor store verdier som nå går på fyllingene har ikke Wesøy oversikt over.

– Jeg har ikke tallene for hele landet, sier områdedirektør for Bane NOR i avdeling Sør.

Togtrafikken styres ved hjelp av sporveksler. Den består av en bevegelig del, som kan legges over fra den ene siden til den andre. Sporvekselen stilles manuelt eller med drivmaskiner som styres via et sikringsanlegg. På den måten kan toget framføres på enkeltspor med kryssingsspor og med møtende trafikk, dobbeltspor, eller inne på stasjonsområder med flere spor og tog.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...