Banker ned 12.000 meter fundament

JOBBER PÅ SPRENG: Erlend Vigre og Arne Mikkelsen fra Seabrokers Fundamentering har fått i oppgave å sikre at det nye rådhuset ikke skal skli rett ut i havnespeilet. 12.000 meter med fundamenteringspeler går med til jobben. Foto: Frode Olsen

De fleste som beveger seg i bybildet har lagt merke til den intense bankelyden fra tomten hvor det nye rådhuset skal stå. Årsaken er at Seabrokers Fundamentering er i gang med sin omfattende jobb.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det er Erlend Vigre og Arne Mikkelsen som sørger for at det nye rådhuset i sentrum skal stå støtt til evig tid. De erfarne arbeiderne forteller om en omfattende jobb. Grunnforholdene er mildt sagt utfordrende.

– Alt på nedsiden av jernbanelinjen i Sandnes sentrum er ren fyllmasse. Alle bygninger som er satt opp har derfor bunnsolide fundament . Uten det ville sjansene for utglidninger og bevegelse vært veldig stor, sier Arne Mikkelsen.

35 meter ned i bakken

Den erfarne bygningsarbeideren har gjennom årene arbeidet ofte i Sandnes-området, og meddeler at byen hadde sett ut som en nålepute om noen hadde snudd Sandnes på hodet.

– Jeg husker godt da vi fundamenterte der hvor dagens rådhus står. Da måtte vi slå peler gjennom en gammel kai fra krigens dager, minnes han.

Nå er de godt i gang med å banke ned fundamenteringspeler på rådhustomten. Den jobben gjøres på ingen måte halvveis.

– Det er faktisk slik at hver enkelt bunnpel bankes 35 meter ned i bakken. Vi må så dypt for å finne solid fjellgrunn. På denne tomten skal det faktisk ned så mye som 400 fundamenteringspunkter.

12.000 meter

Det skal med andre ord slås ned godt over en mil med bunn- og mellompeler på den nye rådhustomten. En slik jobb er høylytt og tidkrevende.

– Kruse Smith sin folk står og klør i nevene for å komme i gang med sin grunnjobb. Av den grunn gjør vi oss først ferdige med den ene halvdelen. På den måten kan begge selskapene jobbe parallelt på samme tomt, men det skal alltid være en sikkerhetsavstand mellom de ulike grunnarbeiderne, sier Mikkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLATT TERRENG: Slik ser det ut på rådhustomten mot slutten av april. De høye bankelydene i sentrum stammer fra maskinene som slår fundamenteringspelene 35 meter ned i bakken. Foto: Frode Olsen

Begge storkoser seg over gleden det er å jobbe med byens nye rådhus.

– På denne årstiden er det rett og slett fantastisk. Tidligere har vi jobbet i Oslo da det var minus 19 grader. En annen gang sto på en lekter ute i havgapet utenfor Bergen på vinterstid. Da er det ikke like kjekt å stå opp for å begynne jobben klokken syv. Arbeidet her i Sandnes sentrum er til sammenligning luksus, sier mennene i vårsolen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...