Sandnesposten A/S

Barnehagebarna fikk nærkontakt med skummelt vårtegn

SPENNENDE: Noen av barna ble selvsagt litt skeptiske i møte med den unge hoggormen. Med kyndig hjelp fikk de god forklaring på hvordan man skal forholde seg til den giftige ormen. Foto: Soma gård naturbarnehage

Utflukten den 23. mars ble av det spennende slaget for barn og voksne ved Soma gård naturbarnehage. De møtte det som høyst trolig er den første hoggormen som har krøpet ut av vinterdvalen i 2017.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2017 kl 11:46

Barn og voksne ved Soma Gård naturbarnehage brukte det flotte været på tordag til å søke etter vårtegn i naturen. Gleden og spenningen sto derfor i taket da turgjengen oppdaget en hoggorm som lå og solte seg i gresset. Daglig leder Eivind Herredsvela forteller om ivrige barn. Noen ble selvsagt også litt skeptiske over ormungen som kveilte seg foran dem.

- Vi voksne bestemte oss for å fange ormen slik at barna kunne ta den nærmere i øyensyn. Det er jo alltid greit med en påminnelse om hvordan de ser ut, sier Herredsvela til Sandnesposten.

Slangen, som ble funnet i turområdet ved Bærheimsnuten, hadde forlatt vinterhiet tidlig. Eivind Herredsvela har ikke hørt om andre huggormfunn i år.

- Jeg vet det ble gjort et funn i Suldal forrige uke, men denne ormen kan være den første i Sandnes i 2017. Det finnes en god del huggorm i turområdene som barnehagen benytter, men dette var tidlig på året, sier han.

Passet godt på barna

Ormen ble løftet av kyndige hender, og ansatte passet godt på at ungene ikke kom for nære den giftige ormen. Unge huggormer er ikke mer giftige sammenlignet med voksne, men de har ikke samme kontroll når det kommer til hvor mye gift de frigjør ved et bitt. Derfor blir de omtalt som mer giftige.

Det finnes mennesker som har dødd etter hoggormbitt, men disse tilfellene er svært sjeldne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYSGJERRIGE: Barn i Sandnes fikk et nært møte med det som muligens er sesongens første hoggorm. Foto: Soma gård naturbarnehage

- Funnet av ormen førte til at mange barn lærte nye ting i dag. Vi har prentet inn at barna aldri må forsøke å løfte en hoggorm hvis de er alene, sier han.

Hoggormen er fredet, og ifølge Wikipedia, blant tre frittlevende slangearter i Norge. De to andre er slettsnok og buorm. Mange tror at stålormen er en slagne, men den blir faktisk regnet som en øgle.

Hoggormen kan bli over 20 år gammel, men lever i gjennomsnitt opp til tolv år.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...