Sandnesposten A/S

Beboere i Syrinveien raser mot Vegvesenet

RASER: Ove L. Sørensen (t.v.) og Jan Kvilekval mister store deler av eiendommene sine når det skal bygges fortau i Syrinveien. Nå krever de at Vegvesenet setter hagene i stand igjen etter at arbeidet er fullført. Foto: Trond Eirik Olsen

Ove L. Sørensen (78) og Jan Kvilekval (73) fortviler over det de mener er urimelig behandling i forbindelse med at de mister deler av eiendommene i forbindelse med opparbeidelse av fortau i Syrinveien på Stangeland.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

STANGELAND: – Det er helt uaktuelt for oss å grave opp hekk og gjerde selv og så sette alt på plass igjen i etterkant. Vegvesenet må ta ansvar og sørge for at hagene settes i samme stand som de var før arbeidet med fortauet startet. Vi kommer ikke til å inngå en avtale med Vegvesenet før dette er på plass, sier Sørensen.

Stort innhogg

Bakgrunnen for saken er at det i forbindelse med bygging av nye bomstasjoner og stenging av Solaveien ved Stangeland skole vil bli mer trafikk i Syrinveien. Her skal det derfor bygges fortau med belysning og dette betyr igjen at de to grunneierne, som begge har hagen vendt ut mot Syrinveien, vil komme til å miste deler av eiendommen. For Sørensen er det snakk om et innhogg på rundt to og en halv meter, mens det for Kvilekval er snakk om rundt tre og en halv meter.

Begge berørte eiendommer har i dag godt opparbeidede hager med hekk ut mot veien og på den ene eiendommen er det også satt opp gjerde. Dette må fjernes når Vegvesenet starter opp arbeidet med fortauet. Vegvesenet har gitt tilbud om erstatning og de tilbyr også å lage til en ferdigplen på berørte areal som de har benyttet i anleggsperioden dersom det har vært ferdigplen her tidligere. Vegvesenet vil imidlertid ikke erstatte hekk/beplanting/trær og gjerde som er plassert på tidligere eller midlertidig beslaglagt areal. Huseierne må selv fjerne dette og sette det på plass igjen dersom det er snakk om gjenbruk. Hvis ikke blir det fjernet for godt. Dette har fått de to huseierne til å se rødt.

– Vi er innforstått med at Vegvesenet tar av eiendommene våre, men da får de også sørge for at alt blir satt i samme stand som det var før arbeidet startet. Vi ønsker å beholde hagene våre i den stand de er i nå og jeg synes ikke det er for mye forlangt at Vegvesenet påtar seg dette ansvaret. Jeg er overrasket over at de ikke gjør det, det er snakk om et stort innhogg, sier Sørensen, som får medhold av Kvilekval.

– Det blir rundt en meter høydeforskjell mellom min hage og fortauet og her bør man også bygge en mur for å få til en hensiktsmessig og fungerende avslutning mellom hagen og det kommende fortauet. Jeg er ikke sikker på om vegvesenet har tatt høyde for dette, sier han.

Dyrt arbeid

Både Sørensen og Kvilekval sliter med helseproblemer i tillegg til moden alder og er avhengig av å leie inn arbeidskraft for å få utført rydding og ny beplanting av området som blir tatt dersom Vegvesenet setter foten ned. Ingen av dem vil bruke penger av erstatningen de får utbetalt til dette arbeidet.

– Erstatningen skal være for tapt eiendom og ikke gå til rydding og istandsetting av egen hage. Skal vi få leie inn folk vil det komme til å koste oss mye. Her vil nok kreves traktor og det er snakk om mye arbeid. Sannsynligvis vil det meste av erstatningssummen, som skal kompensere for forringelse av tomten, gå med til å opparbeide det som har gått tapt. Slik sett risikerer vi å sitte igjen med nesten ingenting, sier Sørensen.

De to huseierne håper at en dialog med vegvesenet skal føre til en løsning, men ingen av dem vil godta avtalen med Vegvesenet slik den er i dag.

– Det er kort tid siden vi fikk avtaleforslaget så vi har ennå ikke fått vurdert noen videre skritt i forhold til juridisk bistand. Vi ønsker ikke at Vegvesenet skal ekspropriere eiendommene, men vi kan ikke på noen måte fire på det vi mener er dårlig behandling, sier Sørensen.

Er i dialog

Leiv Lauvås i Eiendomsseksjonen i Statens vegvesen vil ikke kommentere saken og viser til at Vegvesenet i dag er i forhandlinger med de berørte grunneierne og at man på et generelt grunnlag ikke kommenterer pågående forhandlinger.

– På et generelt grunnlag kan jeg imidlertid vise til at Statens vegvesen i slike prosesser skal følge det regelverk som gjelder for området og dette innebærer at berørte grunneiere skal få erstatning for sitt økonomiske tap. Dersom partene i saken ikke lykkes med å oppnå minnelig enighet har vi anledning til å gjennomføre saken ved ekspropriasjon, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...