Begriper ikke kommunens negativitet mot Dale

DALE: Erlend Kristensen mener utbyggingsplanene med gondol på Dale er veldig gode. Her er han på området bak Dale sykehus, hvor han tidligere så for seg både bygging av kolonihager og plass for økologisk landbruk. Foto: Trond Eirik Olsen

Erlend Kristensen mener det vil være helt feil om Sandnes kommune ikke tar inn planene om utbygging på Dale i kommuneplanen som snart skal ut på høring.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2018 kl 07:57

Det var Bjørn Rygg og BR Industrier som kjøte Dale-tomten i 2015. Selskapet fikk Dale-tomten fra fylkeskommunen for kun 32 millioner kroner. Avtalen er at de skal gi fra seg en del av den økonomiske oppsiden til fylkeskommunen dersom utbyggingen blir realisert.

Gjennom selskapet Dale utvikling AS har de lansert planer om en utbygging av 6000 boliger på Dale. Samtidig har Dale utvikling AS planer om å bygge gondolbane over Gandsfjorden. Det er tenkt at boligene i området skal produsere sin egen strøm, og at innbyggerne på Dale skal utgjøre et bilfritt samfunn.

Rådmann fraråder

I kommuneplanen fraråder rådmannen «større boliginnspill utenfor prioritert byutviklingsakse», og konkluderer langt på vei med at Sandnes ikke har behov for flere boliger enn allerede planlagt. Så langt har posisjonspartiene i Sandnes støttet rådmannens vurdering. Dette får Erlend Kristensen til å stille spørsmål.

– Det er lov å undre seg over om kommunen er negativ fordi deres eget tomteselskap ikke er involvert i planene. Samtidig virker det som om rådmannen og hennes stab ikke har tatt høyde for at Dale, med planlagt gondolbane over Gandsfjorden, ligger innenfor kollektivaksen. sier Kristensen.

Nesten skandale

MDG-politikeren sier at det nesten vil være en politisk skandale om ikke politikerne vurderer utbyggingsplanene annerledes neste gang de diskuteres.

– Ja, det tør jeg påstå. Vi snakker om et område som oppfyller krav om nullvekst i biltrafikken. Denne utbyggingen vil være også bidra til at vi oppnår reduksjon i utslipp av klimagasser i henhold til Paris-avtalen. Med gondolbane over Gandsfjorden vil innbyggerne forflytte seg direkte til Gausel stasjon. Derfra kan de bruke sykkelen videre til sin destinasjon. Dale utvikling legger for eksempel også til rette for et garasjeanlegg på Gausel som huser delingsbiler. Det legges til rette for et bilfritt og ellers miljøvennlig samfunn på Dale, sier han.

Ifølge Erlend Kristensen skriker samfunnet og klimakrisen etter slike løsninger.

– Jeg håper politikerne virkelig får opp øynene for dette prosjektet. Planene om bygninger som forsyner seg selv med energi og tilpassede områder for lokal dyrking av mat er geniale. Det planlegges heller ingen parkeringsplasser på Dale. Dette er i mine øyne strålende fremtidsplaner for Dale og Sandnes, sier han.

Annelin Tangen, som også sitter i styret til tomteselskapet, er først raskt ute med å arrestere Erlend Kristensen (MDG) i at administrasjonens anbefalinger og politikernes behandling av saker, ikke på noen måte blir styrt av tomteselskapets interesser.

– En slik tanke synes jeg han skal holde for seg selv. Kommunen er veldig opptatt av lik behandling. Vurderinger skjer helt uavhengig om vårt tomteselskap er involvert eller ikke, sier Tangen.

Rekkefølgekrav

Hun påpeker at det i dag ligger svært strenge rekkefølgekrav ved boligutbygging på Dale.

– Ett av rekkefølgekravene er for eksempel opprettelse av Gandsfjord bru. Det finnes også hensyn med tanke på andre områder som Vatnefjell og Gramstad. Det har lenge vært kjent at det er krevende å skulle gjøre boligutvikling på Dale. Vi kan heller ikke komme dit at folk som eventuelt flytter til dette området, en gang i fremtiden vil gjøre krav på å bruke bil istedenfor gondol, sykkel eller buss hver gang de skal forflytte seg. Prosjektet trenger avklaringer og planlegging med tanke på tjenester som skole og infrastruktur, for å nevne noe. Det er for tidlig å skulle ta inn prosjektet i kommuneplan nå, sier Annelin Tangen.

FOR TIDLIG: Annelin Tangen (Ap) mener Dale-prosjektet trenger flere avklaringer og større utredning før det eventuelt legges inn i kommuneplanene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...