– Beklagelig at elever ser seg nødt for å skifte skole

Trusler og trakassering blant jenter i Sandnesskolen

INFORMERT: Pål Larsson er opptatt av at elever skal føle skolemiljøet som trygt og godt. Foto: Maren Ege Tjoflåt

Tirsdag omtalte Sandnesposten saken som gjelder en stor utfordring i jentemiljøet på ett av ungdomsstrinnene i Sandnesskolen. Kommunaldirektøren ser alvorlig på saken, som over tid har omhandlet grove trusel, trakassering og utestengning.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2018 kl 14:34

Tre elever har som følge av mobbing sett seg nødt for å bytte skole. De fant trakasseringen og jentemiljøet på skolen som uholdbart. Den pågående mobbingen skjer både på fritiden og på skolen. Sosiale plattformer blir også benyttet.

Skolen har iverksatt flere tiltak for å få bukt på problemstillingen, og tilkalte alle foreldrene på trinnet til felles informasjonsmøte. Skolen betrakter situasjonen som alvorlig.

Kommunens eget ungdomsteam og Altona skole- og ressurssenter bistår også skolen i denne saken.

– Dette er en trist sak. Jeg er bekymret over at vi har utfordringer i jentemiljøet på ett av trinnene, sier rektor.

Hjelpemidler

Kommunaldirektør Pål Larsson ser alvorlig på mobbesaken som over tid har utviklet seg på ett av ungdomstrinnene i Sandnes kommune. Han forteller at kommunen, og ikke minst skolens ledelse, gjør alt i sin makt for å løse situasjonen.

– Rektorene skal informere kommunaldirektør når saker handler om og hvordan skolen jobber for å skape et trygt og godt skolemiljø. Jeg kommer med innspill til hvordan rektor og skolen kan jobbe for å løse saken. Jeg er alltid opptatt av at skolens støttetjenester blir involvert så tidlig som mulig i prosessen. I slike saker er det vanlig at Altona støtter skolen i arbeidet. Altona er Sandnesskolen sitt kompetansesenter i forhold til skolenes og elevenes læringsmiljø. Altona har støttet skolen i denne saken, sier Pål Larsson.

Han forteller at skolens ledelse mottar den hjelpen som er mulig å oppdrive.

– I denne saken er også representanter for kommunens forebyggende og oppsøkende team involvert. Teamet jobber med oppsøkende ungdomsarbeid og tilbyr hjelp til ungdommer og familier i utfordrende saker og ungdomsmiljøer. Det er ellers helt avgjørende at skolen får en tett og god dialog med foresatte. Videre skal elevene sin stemme bli hørt, og ungdommene skal følges tett opp. Ungdommens involvering er viktig for å løse vanskene og å få kjennskap til hvordan elevene har det, og hva som skal til for at de skal oppleve et trygt og godt skolemiljø. Skolen jobber med slike tilfeller til sakene er løst, og til alle elevene opplever skolen som trygg, sier kommunaldirektøren.

– Hva har dere bidratt med inn mot rektor, lærere, FAU og elever?

– Det er rektor i kraft av å være virksomhetsleder som håndterer skolemiljøsaker. Rektor bruker skolens ressursgruppe som internt redskap for å løse saken. I skolens ressursgruppe sitter skolens ledelse, sosiallærer, spesialpedagogisk koordinator, helsesøster og representant for kommunens PP-tjeneste. Jeg som kommunaldirektør er rektors nærmeste overordnede, og gir først og fremst råd og veiledning.

– Hvor alvorlig anser dere saken for å være?

– Alle saker hvor elever opplever at de ikke har et trygt og godt skolemiljø er alvorlig. Jeg vet at skolen jobber hardt for å løse opp i situasjonen. Skolen beskriver at de opplever en klar bedring av situasjonen. De beskriver at tiltakene som er iverksatt har virket, og opplever samarbeidet med foresatte og støttetjenester som konstruktivt og godt.

– Hva i korte trekk dreier dette seg om, slik dere oppfatter det?

– Slik jeg oppfatter dette, handler dette om at enkelte elever på skolen ikke har et trygt og godt skolemiljø. Det er svært beklagelig at elever ser seg nødt til å skifte skole. Når vi ser på elevundersøkelsen til trinnet fra desember 2017, så ser vi at de aller fleste elevene opplever miljøet på skolen som meget godt. Det betyr at skolen har gjort en god jobb med trinnet og de aller fleste elevene, men at enkelte elever ikke opplever det trygt. Det har skolen tatt på alvor. Skolen har identifisert utfordringene og satt inn tiltak.

– Hvordan reagerer du på et miljø som gjør at elever velger å bytte skole?

– I slike saker er det viktig at skolen griper fatt i utfordringene med en gang de oppdager og får kjennskap til dem, og at de i samarbeid med kommunens støttetjenester jobber intensivt frem til saken er løst. Saken er først løst når alle elevene opplever et trygt og godt skolemiljø.

– Deltok du på foreldremøtet?

– Denne saken håndterer rektor på sin skole, sammen med kommunens støtteapparat, sier Larsson.

Ny mobbelov i 2017

Den 1. august 2017 innførte regjeringen en ny «mobbelov». Med den nye lovteksten har elever fått bedre muligheter til å ta saker videre hvis skolen ikke gjør nok for å stanse mobbingen. Allerede uken etter at rektor er varslet om mobbing, kan elevene be Fylkesmannen vurdere om aktivitetsplikten til skolen er oppfylt.

Fylkesmannen kan da bestemme hva skolen må gjøre, og de kan sette frister for når det må skje. Det er nå helt tydelig at voksne på skolen må varsle rektor om alle hendelser der elever ikke har det trygt og godt på skolen.

Det betyr at skolen har en skjerpet aktivitetsplikt, og ledelsen er pliktet til å lage skriftlige tiltak hvor det står hva skolen skal gjøre for å gi elevene et godt skolemiljø. Hvis skolen bryter fristene, kan Fylkesmannen gi dagbøter til skolen. Fylkesmannens avgjørelse er et enkeltvedtak. Er ikke eleven fornøyd med Fylkesmannens avgjørelse, kan eleven klage videre til Utdanningsdirektoratet.

Her kan du lese innholdet i den nye mobbeloven.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...