Ber Borgli ta nederlaget som en mann

17. mai-komiteen sier nei til heliumballonger

FORNØYD: Erlend Kristensen begriper ikke hvorfor Pål Morten Borgli (Frp) har latt det gå så stor politisk prestisje i ballongsaken. Etter 17. mai-komiteens vedtak om forbud, ber han Borgli ta det han kaller for det politiske nederlaget som en mann. Foto: Trond Eirik Olsen

Erlend Kristensen i Miljøpartiet De Grønne jubler over at 17. mai-komiteen i Sandnes kommune har bestemt seg for et forbud mot salg av heliumballonger på nasjonaldagen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.04.2018 kl 07:33

MDG tok allerede i 2017 opp partiets ønske om forbud mot heliumballonger. Det skjedde ved en interpellasjon i bystyresalen. Da ble de ikke hørt. Mandag bestemte 17. mai-komiteen i Sandnes kommune med fem mot fire stemmer at salg av heliumballonger skal være forbudt i 2018. Erlend Kristensen i MDG jubler, og betrakter dette som en nesestyver for leder av 17. mai-komiteen og motstander av forslaget, Pål Morten Borgli (Frp).

– Nå håper jeg bare Pål Morten Borgli (Frp) står for det han tidligere har uttalt. At han stiller seg bak vedtaket som er gjort, uten forsøk på å skulle bruke politisk makt for å gjøre om det 17. mai-komiteen vedtok mandag. Jeg mener det eneste rette er at han aksepterer dette politiske nederlaget, og at han tar det som en mann, sier Kristensen.

Gruppelederen sier videre at han betrakter vedtaket om forbud som en svært viktig symbolsk seier.

– Jeg begriper ikke hvorfor Pål Morten Borgli (Frp) har latt det gå så stort politisk prinsipp i denne saken. Forbud på nasjonaldagen gjør at vi kanskje også blir flinkere til å tenke miljø andre dager i året. Det er noe galt hvis barn trenger ballonger med helium for å kose seg på 17. mai, sier Kristensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BALLONGFRITT: Det blir ikke lov å selge heliumballonger på 17. mai. Norske flagg er derimot helt på sin plass. Foto: Andreas Kydland

Politikeren lar seg også undre over Arbeiderpartiet i saken. Kristensen mener de lar seg styre av Frp og Borglis agenda.

– Det er merkverdig. I Oslo bystyre sitter jo MDG og Ap side om side og har bestemt forbud. Det virker som om Ap lar seg styre av Frp akkurat i denne saken her i Sandnes, sier Kristensen.

Han forteller at ordfører Stanley Wirak i 2017 brukte sin rett som ordfører til å nekte en avstemning i bystyresalen.

– Dersom vi som kommune ønsker å etablere et generelt forbud mot salg av heliumballonger på offentlig sted, bør dette etter mitt syn vurderes i forbindelse med revisjon av politivedtektene. Jeg er kjent med at enkelte andre kommuner har valgt å innføre et forbud om salg av heliumballonger. 17.mai-komiteen i Sandnes har tidligere i år vurdert spørsmålet om innskrenkinger av bodsalget på et mer generelt grunnlag, og kom da til den konklusjonen at en ikke ønsket å gjøre endringer i eksisterende praksis, svarte Wirak i 2017, før han henviste til paragraf 19 f i reglement for bystyret, og tok dermed ikke forslaget opp til votering.

Stor seier

Erlend Kristensen bruker bibelsk sammenligning når han omtaler det han ser som er stor seier.

– Dette er litt David mot Goliat. Flertallet i 17. mai-komiteen har virkelig stått i mot det som trolig har vært et heftig politisk press, sier Kristensen.

På Morten Borgli sier til Sandnesposten at han ikke anser dette som et politisk tap. Hans pong i saken har lenge vært at det ikke er barna og de få heliumballongene som forsøpler på 17. mai.

– Dette er faktisk ikke en så stor sak for meg som Erlend Kristensen vil ha dette til. Jeg synes bare det er dumt at et forbud går ut over barna som forsøpler aller minst på 17. mai. Plastkrus og andre ting som selges på 17. mai, er et langt større problem sammenlignet med ballongene som ungene fester til hånden eller barnevognen. Dersom vi virkelig skal se på hva som er hovedutfordringen på 17. mai så er det ordensproblemene og forsøplingen som skjer i forbindelse med det store alkoholinntaket, sier Borgli.

ALKOHOL: Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) mener det store alkoholinntaket på 17. mai forårsaker langt mer forsøpling og ordensforstyrrelse enn ballongene som selges til barnefamilier.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...