Biskopen urolig over kirkeforfall

BISPEVISITAS: Bønnerommet på Bådeog-huset var en av plassene fungerende biskop Anne Lise Ådnøy besøkte i Sandnes denne uken. Foto: Trond Eirik Olsen

Magert driftsbudsjett gir bekymring i forhold til vedlikehold av kirkebygg.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BISPEVISITAS: – Det er hele 13 år siden forrige bispevisitas i Sandnes så det er på tide med et nytt besøk. Vanligvis skal en slik visitas foretas med seks-sju års mellomrom, men av ulike årsaker har det tatt lengre tid nå, sier fungerende biskop Anne Lise Ådnøy i Stavanger bispedømme.
Det meste av denne uken vil biskopen være i Sandnes for å orientere seg omkring kirken og menighetenes arbeid i byen. På programmet står alt fra skolebesøk og gudstjenester til møte med menigheter og møte med ordfører og rådmann. Onsdag formiddag var Ådnøy på Bådeog-huset der hun fikk høre om drift og nye planer.

– Et fantastisk og unikt tilbud der man kombinerer vanlig kafédrift med å strekke ut hendene til folk som trenger litt ekstra hjelp. Jeg har selv besøkt kaféen flere ganger privat og er imponert over den fine atmosfæren. At man nå har fått god orden på driften og har store planer for mer aktivitet er flott, sier hun.

Magert driftsbudsjett

Ådnøy sier etter halvannen dags besøk at hun er imponert over det aktive menighetsarbeidet i byen, men innrømmer at hun også ser svarte skyer.

– Sandnes skal ha skryt for at det er satset mye og bygget mange praktbygg i forhold til kirker, men problemet nå er at det begynner å bli en god stund siden mange av dem stod ferdig. Det er ingen overhengende fare, men det er uansett slik at man trenger vedlikehold over tid. Flere kirkebygg trenger sårt vanlig vedlikehold.

– Er du bekymret?

– Jeg pleier ikke å bekymre meg så mye. Det finnes løsninger på det meste, men ja jeg er bekymret for tilstanden til flere av kirkene dersom det ikke blir gjort noe snart, sier hun og fortsetter;

– Det er lekkasjer i taket på Gand kirke som det vil koste mye å ordne. Lura kirke, som nå har 30-års jubileum trenger også sårt til vedlikehold. Dette er noen av flere eksempler. Problemet er at vi har et magert driftsbudsjett, som ikke rekker så veldig langt i forhold til behovet.
Ådnøy bekrefter at dette var noe av det som ble tatt opp i møtet med ordfører og rådmann.

Vil stille som kandidat

Ådnøy har også merket seg at det er flere sandnesfolk på listen over de 53 bispekandidatene, som er foreslått av folk. Biskopen vil ikke kommentere kandidatene, men bekrefter at hun selv stiller som kandidat dersom hun blir foreslått av Stavanger bispedømmeråd. 22. oktober skal bispedømmerådet ha klar inntil fem bispekandidater.

– Jeg kan bekrefte at jeg er villig til å påta meg vervet som jeg nå har vikariert i det siste året, men det er opp til bispedømmerådet å fremme de endelige kandidatene, sier hun.

– Er du en god kandidat?

– Jeg liker ikke å skulle reklamere for meg selv, men jeg har vikariert i embetet i ett år og jeg er svært glad i kirken. Jeg er også opptatt av å fylle den opprinnelige meningen der det heter at biskopembetet er til for å holde en enhet. Det innebærer også at det er viktig å ha et overordnet overblikk over det som rører seg, sier hun.

– Er det på tide med en kvinnelig biskop?

– Nå skal ikke kjønn være det viktigste i forhold til hvem som skal bli ny biskop, men når det er sagt har det aldri tidligere vært en kvinnelig biskop i Stavanger bispedømme, sier hun og smiler.

– En tillitserklæring

Av de 53 bispekandidatene som folk selv har fått være med på å foreslå er det flere fra Sandnes, men hvorvidt noen av disse vil bli plukket ut av bispedømmerådet er uvisst. Den klareste kandidaten er prost Ludvig Bjerkreim, men har har selv sagt at han er uaktuell på grunn av høy alder. Sokneprest Ronald Mong i Hana er en annen kandidat som folk har stemt frem. Mong sier selv at han ikke har noen ambisjoner om å bli biskop, men at han likevel vil åpne opp for ny tjeneste om det skulle bli aktuelt.

– For meg er det en flott tillitserklæring at folk har foreslått meg, men slik det er i dag har jeg forberedt meg på å bli i Hana resten av tjenestetiden min. Du kan godt si jeg har gitt mitt hjerte helt til menigheten her. Jeg har personlig ingen ambisjoner om å bli biskop og tenker ikke på en eventuell nominasjon i dag.

– Hvilken biskop ønsker du deg?

– En biskop som er omgjengelig og flink til å dele sine visjoner med medarbeiderne. Vedkommende må også være en samlende faktor i forhold til de teologiske retningene og motsetningene som finnes innen kirken, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...