Har aldri angret: Bjarne byttet gårdsdrift med opplevelse og omsorg

ANGRER IKKE: Bjarne Bærheim har aldri angret på at han i 1997 avsluttet gårdsdriften og startet opp med aktivitetsgård. Foto: Trond Eirik Olsen

Mye arbeid og liten tid til fritid var en av hovedgrunnene til at Soma-bonde Bjarne Bærheim for tjue år siden valgte å gjøre en av Sandnes eldste gårder om til aktivitetsgård.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.07.2017 kl 12:18

LANDBRUK: – Nå må dette for all del ikke bli en reportasje om at det er noe negativ med det å drive gård i Sandnes. For det er langt fra det jeg mener. Mitt valg om å avslutte gårdsdriften på Soma Gård var helt personlig valg. Valget var ikke bunnet i at gårdsdriften ikke var lønnsom, for det var den, sier Bjarne Bærheim.

30.000 besøkende

Vi møter Bærheim hjemme på Soma Gård. I dag er det lite dyrket mark å finne på det som lenge var en av de store hovedgårdene i Sandnes. Aktivitet er det imidlertid nok av. Tett inntil løen finnes det en naturbarnehage, og på det som en gang var dyrket mark er det i dag laget til en aktivitetsgård som har åpent hver helg hele sommeren. Her kan besøkende finne alt fra trampoliner og lekeapparater til geiter, små griser og andre dyr i innhengninger.

– Vi har nærmere 30.000 besøkende hver sommer. For småbarnsfamilier er dette en flott plass der foreldrene kan slappe av uten å engste seg for de minste. Samtidig er det en fin plass for barn fra byen til å oppleve hvordan det er på en gård. Sannsynligvis er dette den eneste sjansen de har til dette, sier Bærheim og viser oss rundt på den som sannsynligvis er Norges største aktivitetsgård.

Saken fortsetter under bildet

OPPLEVELSE: På Soma Gård kan barn komme nær inn på dyrene og få et innblikk i hvordan det er på en bondegård.

– Far kjøpte gården her i 1959 og etter å ha gjort ferdig militærtjeneste og jordbruksskole var jeg med på å drive den videre. Tidlig på 1990-tallet tok jeg over driften. Vi hadde da rundt 200 dekar med dyrket mark samt dyrehold, jeg produserte rundt 110.000 liter melk årlig og i tillegg var det slakt, sier han og fortsetter;

– Det var aldri snakk om at jeg ikke trivdes og fikk endene til å møtes som bonde, men jeg må innrømme at det ble et problem med lite helgefri og ferie. Samtidig var det vanskelig å få plass avløsere. Jeg hadde imidlertid ingen konkrete tanker om å legge ned eller endre på driften da jeg tok over, sier han.

Sterkt møte

Tankene om å skape en opplevelsesgård fikk Bærheim etter at gården, som ligger svært nær sentrum, fikk stadig hyppigere besøk fra nærliggende skoler og barnehager. Samtidig ble det på 1990-tallet inngått en avtale med Sandnes kommune om SFO-ordning for ungdomskoleelever med særskilte behov. For Bærheim ble det et sterkt møte med grønn omsorg og elever som sliter litt ekstra.

– Jeg så hvordan mange blomstret opp og selv stortrivdes jeg med å jobbe med disse gruppene. Dette var noe jeg hadde lyst til å drive mer med. Etter hvert kom også tankene om å utvide konseptet med opplevelser for flere. Samtidig ville det gi meg flere muligheter til å ta litt mer fri på linje med andre. I 1997 valgte jeg å ta steget ut og solgte melkekvoten min, jeg sluttet med gårdsdrift, sier han og fortsetter:

– Ingen kan si at jeg har gjort dette for å bli rik. Selv om ting svarer seg i dag har det vært mange år uten særlig fortjeneste. Jeg visste at jeg tok en sjanse da jeg investerte i nye bygninger uten å ha de store midlene. Rett nok fikk jeg inn en naturbarnehage i 2000, som jeg har leieinntekter fra, men det er kun de siste årene at jeg virkelig har kunnet senke skuldrene noe. Jeg har ikke hatt noen offentlig støtte til dette.

Saken fortsetter under bildet

BARNEHAGE: Soma Gård Naturbarnehage er populær. Styrer Eivind Herredsvela tar gjerne en ridetur på grisen til ungenes store glede.

Færre bønder

Bærheim har sett at det har blitt færre bønder på Soma de siste tiårene, men han har likevel stor tro på at vi vil få se et levedyktig landbruk i Sandnes i fremtiden.

– Boomen i oljen er over og jeg tror flere unge vil finne tilbake til bondeyrket. Tidligere har nok mange unge blitt fristet av godt lønnede jobber offshore og derfor valgt å ikke ta over gårdsbruk, men den «festen» kommer nok ikke tilbake i samme grad som tidligere, sier han.

– Hvorfor har det blitt færre bønder på Soma?

– Det er nok mange årsaker til dette. Jordbruket har vært inne i et generasjonsskifte og den korte avstanden til sentrale byområder har nok lokket mange over i andre godt betalte jobber der man har helgefri og ferier. Vi snakker også om en bydel med flere gamle gårdsbruk der det har vært nødvendig med en god del nyinvestering. Byen vokser seg også stadig utover og.

– Trenger levedyktig landbruk

Selv om Bærheim ikke er like engasjert som tidligere i forhold til landbrukspolitikk, følger han godt med. At bøndene ikke er fornøyd med årets bondemelding har han stor forståelse for.

– Dagens bønder er naturlig nok opptatt av fremtiden for landbruket og dersom man ikke sørger for gode nok kår er faren for at mange skal velge bort yrket stor. Når dagens bønder hever røstene er det ikke først og fremst seg selv de tenker på, men de som skal ta over. Vi må sikre at et variert norsk landbruk blir levedyktig og at bondeyrket blir fristende for nye generasjoner, sier han.

– Blir det aktivitetsgård på Soma når du trekker deg tilbake?

– Det håper jeg. Jeg har tre barn og håper at noen av disse vil ta over. Med tanke på at Nye Sandnes vil satse på turisme tror jeg også at gården her vil kunne dra fordeler. Det er ikke mange plasser der barn kan få oppleve nærkontakt med dyr og gård på denne måten, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...