Skuffet over Nasjonal Transportplan: Bjerga frykter for dobbeltsporet

SKUFFET: Heidi Bjerga (SV) tolker lekkasjene fra Nasjonal Transportplan i retning av at regjeringen ikke er interessert i å bygge dobbeltspor sørover fra Sandnes til Egersund. Foto: Trond Eirik Olsen

– Videre dobbeltspor sørover på Jærbanen kommer ikke med denne regjeringen, mener SVs Heidi Bjerga.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

JÆRBANEN: Ifølge styrte lekkasjer om Nasjonal Transportplan (NTP) som legges fram 6. april, ligger det ikke inne penger til bygging av dobbeltspor fra Sandnes og videre sørover. Derimot er det satt av penger for planleggingen.

Les også: Skjebnedager for dobbeltsporet

Det tolker SVs Heidi Bjerga som et tegn på at den sittende regjeringen ikke kommer til å bygge en eneste meter dobbeltspor lenger sørover.

– Dette er bare en utsettelse og et tegn på at de ikke ønsker denne satsingen, mener Bjerga.

– Vi skal ha firefelts vei på Jæren og så videre, noe som vil undergrave satsingen på tog. Alt ligger til rette for oppstart, og det er gjort så mye godt arbeid ute i kommunene at en nesten kunne startet opp med byggearbeidet, legger hun til.

Fra vei til bane

Det var i starten av måneden at regjeringspartiene Frp og Høyre, sammen med støttepartiene KrF og Venstre, la fram deler av innholdet i Nasjonal Transportplan. Her var det, som nevnt, lagt inn midler til planlegging av videre dobbeltspor fra Sandnes til Egersund.

– Dobbeltspor videre sørover vil gi mulighet for langt hyppigere avganger. Se bare på hvor mye økt trafikk det ble på Jærbanen da dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger stod ferdig. Mange ser nytteverdien av dette, både klima- og miljømessig, men også med tanke på å legge til rette for å få mer godstransport fra vei til skinner. I disse dager snakkes det mye om trafikkfarene med å ha mye gods på vei. Det kunne vært håndtert med mer gods på bane, mener Bjerga.

Saken fortsetter under bildet

PLANLEGGER: Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) poengterer at ingen bygging vil bli satt i gang før planleggingen er ferdig. Foto: Lars Fisketjøn, Gjesdalbuen

Frps Roy Steffensen er fylkesleder og stortingsrepresentant for partiet. Han er klar på at intensjonen er å få på plass dobbeltspor videre sørover, men at ingen bygging kan skje uten en planleggingsfase.

– Det er lagt inn penger i NTP til dobbeltspor fra Sandnes til Nærbø og det er satt i gang en konsekvensutredning om dobbeltspor fra Nærbø til Egersund. Vi går ikke i gang med alt dette uten å ha som intensjon å bygge dobbeltsporet, sier Steffensen.

Hvor langt fram i tid Jærbanen med dobbeltspor fra Stavanger til Egersund ligger, er vanskelig å vite nøyaktig.

– Vi har sagt at planleggingen skal skje i løpet av den første seksårsperioden. Så rulleres NTP hvert fjerde år. Når planene er ferdige, ligger muligheten til å bevilge penger til selve byggingen, sier Steffensen.

Vendespor på Ganddal

Bjerga er uansett glad for at vendespor på Ganddal fortsatt ligger inne i NTP. Det gir mulighet til å kjøre kvartersavganger fra Ganddal og nordover. Detaljene for hvordan et vendespor skal anlegges er per dags dato ikke ferdigsnekret.

– Men det ligger inne og vil gjøre at det kan kjøres kvartersavganger fra Ganddal, altså ett hakk lenger sørover enn hva tilfellet er i dag. Det kommer til å bli kjempebra. Kommer du sørfra er det lettere å komme seg til Ganddal enn til sentrum for å ta toget videre. Jo mer trafikk vi kan få bort fra sentrum, jo bedre er det, mener SV-politikeren.

I påvente av videre utbygging av dobbeltsporet fra Sandnes til Egersund, mener Bjerga det bør satses mer på tiltak som hjem-jobb-hjem, et tiltak som gir bedrifter månedsbilletter på kollektivtransport til 500 kroner. Hjem-jobb-hjem er en del av satsingen på regjeringens nullvekstmål.

– Bedre tilrettelegging for buss og tog er viktig. Et godt eksempel er toppen av Bogafjell hvor de eksisterende bussrutene ikke svinger ned i det nye byggefeltet (Vagletjørn), selv om bussjåførene selv har uttalt at de står noen minutter på toppen før de kjører videre, sier Bjerga.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...