Blir landets mest moderne innen rusvern

TAR FORM: Det som trolig blir et av de mest moderne byggene innen offentlig rusomsorg i Norge tar nå form på Soma. Foto: Trond Eirik Olsen

Per Christian Hatland ved Rusvern Soma frykter ikke at det skal bli konflikt og bråk i nærområdet når det nye signalbygget innen rusomsorg åpner til sommeren.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2018 kl 19:34

SOMA: – Vi snakker om det som vil et flott bli et flott signalbygg og det mest moderne innen rusomsorg i Norge, i alle fall i offentlig regi. Sandnes kommune tar her et sjumilssteg og jeg regner med at dette er noe som vil komme til å bli lagt merke til langt utover kommunegrensen, sier avdelingsleder Per Christian Hatland ved Rusvern Soma.

Byggearbeidene på området har nå startet opp og går alt som planlagt vil dagens boliger og senter for rusavhengige i Sandnesveien 299 på Soma bli erstattet av et topp moderne bygg som innfrir alle krav til standard og sikkerhet.

– For oss blir dette en helt ny hverdag. Dagens bygg er bygget som et vernehjem og er nedslitt. Leilighetene holder heller ikke kravene brukerne kan forvente seg i forhold til privatliv og det er ingen overdrivelse å si at det er på tide at noe blir gjort, sier Hatland.

Stort løft

Det nye hovedbygget, som Sandnes Eiendomsselskap KF står for, vil få 17 permanente boliger for rusmisbrukere. I tillegg vil det bli 10 midlertidige leiligheter samt nye kontorer, spisesal og kjøkken. Ved siden av det nye hovedbygget kommer det tre småhus og et større uteområde med både park og ballbinge.

– Sandnes Eiendom KF har gjort en kjempejobb i forhold til planlegging der vi også har fått komme med innspill. Jeg er glad for at vi her har blitt tatt på alvor, sier Hatland.

Rusvernet på Soma rommer i dag sju permanente leiligheter og 10 midleritidige boliger i tillegg til to småhus. I alt 26 rusmisbrukere har i dag plass her. Når det nye bygget står ferdig vil man kunne ta imot rundt 30 brukere.

– Det aller viktigste er ikke tallet på brukere, men at vi nå får større og flere permanente boliger med god og moderne standard. Det har vært mangel på slike i Sandnes lenge, mye av dette handler også om verdighet for en gruppe som dessverre sliter hardt. Ofte er det snakk om folk som det er vanskelig å bosette andre steder. For mange «eldre» rusmisbrukere er det å komme hit også deres siste stopp, sier Hatland som også peker på at det nye bygget vil gi mer fleksibilitet i forhold til brukere.

– Vi har muligheten til å sortere beboere på en bedre måte og dette vil gi mer fleksibilitet i forhold til hvem vi tar inn fra søkerlistene. I de permanente boligene i dag prioriterer vi stort sett beboere som har passert 40 år.

Flere stillinger

Rusvernet på Soma har i dag 19,5 årsverk og består av alt fra kokk til vernepleiere, sykepleiere, sosionomer og annet helsepersonell. Hatland utelukker ikke at det kan bli snakk om flere ansettelser når det nye bygget kommer på plass.

– Dette er noe vi vil vurdere når alt står klart, men jeg utelukker ikke at det kan bli behov for flere stillinger, sier Hatland.

Frykter ikke konflikt

Hatland frykter ikke at det skal bli konflikt og bråk i nærområdet når de nye fasilitetene tas i bruk. Han viser til at det i det aktuelle området har vært både fattiggård og rusvern siden slutten av 1800-tallet uten at man har opplevd større problemer.

– Etter at Soma skole ble lagt ned har vi i dag ingen nære naboer. Vi har også døgnbemanning som gir en ekstra trygghet. I tillegg patruljerer politiet området med jevne mellomrom.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...