Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Friluftsbloggen: Lag ditt eget Sandnes-eventyr!

MIKROEVENTYR: Lag ditt eget Sandnes-eventyr, oppfordrer friluftsblogger Marius Fuglestad. Her gir han deg oppskriften på hvordan. Foto: Marius Fuglestad

Det er over 300 dager igjen av året 2017, og det betyr at det er over 300 anledninger til å komme seg ut i Sandnes-naturen. Denne gangen skal jeg ta dere med på den nye friluftstrenden som har tatt av de siste årene, og forklare hvordan dere kan lage deres eget Sandnes-eventyr innenfor kommunens grenser.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2017 kl 20:08

FRILUFTSBLOGGEN: Er dere av dem som går og drømmer om en liten eller stor ekspedisjon i løpet av livet? Det å kunne ha et avbrekk fra den travle hverdagen, å gjøre noe helt annet? Kanskje kjenne på roen, føle at dere lever eller å kunne tilpasse dere til naturens egne prinsipper?

Kanskje drømmer dere om å ligge i soveposen med kaffekoppen i hånden og se en mektig soloppgang, fra en utsikt som ikke kan kjøpes for penger? Eller kanskje dere vil se fullmånen danse elegant på stjernehimmelen? Men så kommer alle disse tankene om ditt og datt, og drømmen stopper med det. Det kan være alt fra jobbsituasjon til familie og venner som ikke vil det like mye som dere.

Fortvil ikke, da har dere kommet på rett plass til rett tid. Jeg skal nå forklare hvordan dere enkelt kan gjennomføre disse drømmene, like utenfor deres egne stuedører. Jeg skal gi tips om hvordan dere kan lage deres egne Sandnes-eventyr. For alt handler om den «nye» trenden som har tatt friluftslivet med storm over hele verden de siste årene, nemlig mikroeventyr.

Et mikroeventyr er et amerikansk konsept som er enkelt, som bygger på korte, enkle og lokale turer. Det vil si gjerne en tur på ett til tre døgn, og ofte basert på en sprø ide som blir planlagt og utført som en ekspedisjon. Ingen ideer er for sprø når dere skal utfordre det typiske og tradisjonelle friluftslivet. Det handler ganske enkelt om å finne det store i det lille i hverdagen.

For alle snakker hele tiden om hva vi kan gjøre mellom klokken 08-16, men hva gjør vi egentlig fra 16-08? Har dere noen gang tenkt på å løfte kvaliteten på hverdagen deres et steg videre? Prøve noe som kanskje er helt nytt og spennende? Kanskje et nytt pust i hverdagen? Ja, da kan jeg nærmest garantere dere at et mikroeventyr i Sandnes-naturen vil være midt i blinken. For det finnes mange muligheter like utenfor stuedøra, selv for oss som bor i Sandnes. Man trenger ikke dra til Femundsmarka eller Børgefjell for å oppleve et ekte villmarkseventyr. For svært enkel planlegging rett i nærheten av der dere bor vil gjøre underverker, og det er nettopp det jeg skal prøve å gi dere noen gode råd og tips om nå.

Saken fortsetter under bildet

DRØMMEPLASSEN: Beste tomten i byen? Foto: Marius Fuglestad

I løpet av de siste årene har det blitt mange mikroeventyr på meg her i Sandnes-naturen. Året 2017 er ingen unntak, og i februar dro jeg på mitt eget, lille eventyr i Sandnes. Jeg drog frem termosen, og spilte flasketuten peker på med meg selv. I den retningen termosen pekte gikk jeg. Jeg pakket sekken for en natt, og gikk fra mitt barndomshjem mot toppen av Bogafjell. Jeg var klar for en natt under åpen himmel. Dessverre skiftet været, og teltet måtte tas frem på grunn av regnet som høljet ned i kjent sandnesstil. Skuffelsen av å ikke sove under åpen himmel, ble raskt lagt bak meg når bålet ble fyrt og utsikten over byen vår kunne nytes til det fulle. Jeg følte meg både heldig og priviligert som kunne ha denne muligheten til å ha kanskje byens beste tomt for en natt, og det helt gratis. For selv om jeg kun var 182 m.o.h. på Bogafjellet, kunne jeg innta og nyte en fantastisk utsikt utover byen vår. Dagen etterpå ble startet slik natta før ble avsluttet. Jeg fyrte opp bål, og inntok en deilig frokost på bålet. Med det startet dagen helt perfekt for min del. For all del, husk bålforbudet som er mellom 15. april og 15. september. Er dere ferske i bålfyring? Ja, da er Bogafjellet midt i blinken å starte. Her er det både bålpanne og ved, tilrettelagt for at nettopp dere ferskinger skal kunne ha muligheten til å lage dere et bål til enhver tid året rundt.

Bogafjell er dessverre ikke det villmarksområdet som det en gang var, da jeg vokste opp i området. For der jeg som 5-6 åring kunne oppleve skogens konge springene rundt i gatene på nært hold, er dette nå byttet ut med bolig etter bolig. Det gjør at jeg mister litt av den naturfølelsen i dette området som jeg en gang kunne nyte til det fulle.

Ønsker dere å ta turen til Bogafjellet? Ja, da må dere først komme dere opp til Buggeland skole. Herfra er den enkleste veien mot toppen, kort fortalt, bare å følge skiltingen og de røde merkene mot toppen. En tur som er unnagjort innen 10-15 minutter, og passer med det for de fleste av dere.

Saken fortsetter under bildet

BÅLKOS: Hva er vel bedre enn å starte dagen med et morgenbål før jobben? Foto: Marius Fuglestad

Nå skal dere få noen forslag til hvordan nettopp dere kan lage deres egne Sandnes-eventyr i tiden fremover:

1) Reis til en av Sandnes' flere badestrender, helst utenom sesongen, og overnatt der.

2) Pakk sekken og ta sykkelen til jobb en dag. Etter jobben sykler du rett til nærmeste skog og finner din egen favorittplass. Husk da å ha på mobilen slik at du blir vekket neste morgen og når jobben i tide.

2) Pakk en litt større sekk en vanlig og hiv dere på off-road sykkelen når dere kommer hjem. Sykle din favorittrase og finn en plass for natten der!

3) Har dere en kajakk tilgjengelig? Da er det bare å hoppe i kajakken etter jobb. Padle ut til en av de mange, flotte øyene vi har her i Sandnes, og tilbring natta der.

4) En gang hver eneste måned året rundt er det fullmåne. Dagen det skjer på er enkelt å finne ut av. Det er bare å sjekke ut en månekalender, så finner dere svaret raskt. Ta med kjæresten på en tur i nærmeste skog – og bli der den natten. Piff opp stemningen med stearinlys, det vil garantert slå godt an!

5) Gjør som meg og ta en natt ute. Er det klarvær? Ja, da er det den perfekte anledning for å sove sine første natt under åpen himmel. Lær dere stjernetegn på forhånd, og drøm dere vekk under stjernehimmelen.

6) Har dere høydeskrekk? Ja, da kan tingen være å dra til et stup i nærheten av der dere bor. Mestringsfølelsen dere vil sitte igjen med av å utfordre deres store frykt, vil være enorm. Det kan jeg garantere!

7) Utforsk kommunen på en helt annen måte enn hva som er «normalt». Sett av noen dager dere har fri jobben og gå fra kommunegrense til kommunegrense i Sandnes.

Saken fortsetter under bildet

SANDNESEVENTYR: Sett dere mål og pakken sekken og legg ut på deres egne eventyr. Foto: Marius Fuglestad

Det største hinderet til å komme i gang med ditt mikroeventyr, vil alltid være dere selv. Den beste måten å komme over det hindret på, er å bare bestemme seg. Sett en dato litt frem i tid, og bestem dere for å gjennomføre deres eventyr uansett. Skulle det være dårlig vær? Ja, da drar dere allikevel, men da gjør dere bare som meg å tar med en tarp eller et telt i sekken. Følelsen dere vil sitte igjen med kan jeg nærmest garantere blir god. For det er en utrolig deilig følelse av å ligge varmt og godt i teltet mens regnet hamrer løs på utsiden av teltduken. Skulle dere av en eller annen grunn finne ut at det ikke er noe for dere? Ja, da kan dere i verste fall bare snu og gå hjem igjen uansett. De første gangene har dere helt sikkert glemt noe uansett, eller noe som dere gjerne skulle hatt med dere. Eller kanskje dere bare gjør feil valg når det kommer til leirplass. Fortvil da ikke! For det er akkurat slik alle vi andre har lært også. For hver gang dere drar ut, vil dere bli litt bedre og etterhvert vil nok lengre turer friste. Først handler alt om kortreist friluftsliv, og deres eget Sandnes-eventyr, der dere vil kjenne på enten frihetsfølelsen, et pust i hverdagen, mestringsfølelse eller få sterke naturopplevelser alene eller sammen med gode venner.

Saken fortsetter under bildet

TOPPTUR: Mitt mikroeventyr gikk til Bogafjell denne gangen. Hvor går deres? Foto: Marius Fuglestad

Jeg håper dette vil inspirere dere til å tilbringe litt mer fritid i naturen vår i Sandnes. Nå finnes det ingen unnskyldninger for å ikke dra ut og utforske vår fantastiske Sandnes-natur. Jeg oppfordrer derfor alle dere gauker der ute til å ta en natt ute i Sandnes. Husk at det er deres hverdag og deres egne eventyr! Tar dere utfordringen?

God tur!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...