Samlivsbloggen: Når mannen vil skilles

SEXOLOG: Samlivsblogger Marte Andersen Jacobsen deler sine råd med Sandnespostens lesere hver 14. dag.

Uten forvarsel, uten særlig dialog om hvorfor. Ønsket om å skilles kommer gjerne som lyn fra klar himmel når det er mannen som vil ut av ekteskapet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Hva karakteriserer flesteparten av de parene der mannen vil skilles? Jo, det kommer vanligvis ikke noen tegn fra mennene at de vil ut av ekteskapet før de meddeler dette som lyn fra klar himmel.

Mannen har gjerne tenkt på dette i opp til flere år. De holder tankene for seg selv og forteller ikke om sitt ubehag, manglende forståelse for ulikheter og fravær av et seksualliv. Ofte har de hatt sex færre ganger enn det som kan telles på en hånd på årsbasis, eller sexen har vært helt fraværende de siste årene.

Mannen som ønsker å gå. Hva kjennetegner ham? I min praksis ser jeg at han stort sett ikke har drøftet det med verken partneren eller venner. Dette er noe som han har tenkt på selv. Han føler at det ikke er så mye mer å snakke om og han har bestemt seg. De sier de ønsker ikke å ha det slik resten av sitt liv. Men ofte i disse tilfellene blir mennene i tvil om de har gjort det rette siden det er mange løse tråder når bruddet er et faktum og de begge er på forskjellige stadier i prosessen.

For disse kvinnene kommer altså ønsket om å skilles som lyn fra klar himmel. Kvinnene har levd i en komfortsone, og når han har sagt han vil skilles begynner refleksjonsprosessene for henne. Er vi ikke lykkelige? Hva skjedde?

Det gjør noe med bruddet at kvinnene ikke har fått mulighet til å si sin mening eller endre på noe. Hun har ikke fått muligheten til å reflektere og drøfte noe med partneren. Når han først har bestemt seg, ser det ut som om han er urokkelig. Når sjokket har avtatt hos henne er hun mer enn noen gang villig til å se på de gamle mønstrene sine og endre disse. Det er svært viktig at for å endre på noe må begge parter få mulighet å rette opp i det som er problemet og det er ofte slik at det er begge parter sammen som må gjøre endringene. Stort sett alltid er de begge enige om at sexlivet ble en rutine.

Det som er interessant er at selv om dette høres temmelig fastlåst og lite reversibelt viser det seg at når disse parene bestemmer seg for å oppsøke hjelp er prognosene forbausende høye for å lykkes. Med kniven på strupen er det større sannsynlighet at en vil kunne gå inn i seg selv, men også prøve å se ting fra partnerens synsvinkel.

Som terapeut synes
jeg dette er gledelig. Par som ønsker å finne tilbake til et forhold som fungerer bør altså ikke nøle med å ta kontakt med profesjonell hjelp. Det vil kreve en innsats fra begge parter. Er dere i en lignende situasjon – ta gjerne kontakt eller besøk min hjemmeside, www.sexolog-maj.no

Marte Andersen Jacobsen fra Sandnes jobber som sexolog og har kontoradresse i Langgata.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...