Bystyreflertall for å bygge på Sandved

SANDVED: Nabo Kurt Idland forteller her politikerne i utvalg for byutvikling hva han og mange Sandved-beboere tenker om saken. Foto: Frode Olsen

Etter halvannen times debatt har flertallet i bystyret valgt å gå videre med planene om å bygge boliger på deler av et friområde på Sandved. Naboene til grøntområdet er forberedt for å ta kampen videre.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2017 kl 10:55

Det ble temperatur i bystyresalen da saken om friområdet på Sandved ble debattert.

Sandnes kommune har over lenger tid jobbet med å omgjøre høyspentledningene på Sandved til nedgravd kabel. Det har skjedd, til glede for mange som har kjempet for å få mastene, som både er visuelt lite pene og forbundet med strålefare. Muligheten åpnet seg i 2014 da private utbyggere ønsket å gå sammen i et spleiselag for å legge høyspentlinjen under bakken.

Men for å finansiere nedgravingen, har Sandnes Tomteselskap fått i oppdrag av bystyret å regulere deler av området for tomter til inntil syv eneboliger. Deretter skal tomtene etter planen selges til høystbydende for å finansiere utgiftene til nedgraving av høyspentmastene.

Det har satt sinnene i kok blant naboene til friområdet som mener det er uhørt å bygge ned det de omtaler som bydelens siste grønne friområde.

I utvalg for byutvikling stemte imidlertid Høyre og KrF mot å finansiere utgiftene til nedgravingen av kabel gjennom tomtesalg. I bystyret fikk de med seg Venstre, SV og Miljøpartiet de grønne, men ble nedstemt av posisjonspartiene Ap, Frp og Sp som har flertall i bystyret.

Men før den tid ble saken debattert i nesten én og en halv time.

– Dette trodde jeg var en gladsak. Hele bydelen har over mange år jobbet for å få legge høyspentlinjen i kabel under bakken. Det har vi nå fått til, og jeg trodde hele bydelen var glad for det, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp).

– Nedgraving av grøntområder må reduseres til et minimum, spesielt i byer og tettbebygde strøk, mente Høyres Leiv Rune Mjølsnes som minnet flere av posisjonspartiene om at de i sine partiprogrammer har stadfestet viktigheten av å ta vare på grøntområder.

Posisjonspartiene minnet opposisjonspartiene flere ganger om at de tidligere hadde vært for modellen der nedgravingen skal finansieres gjennom tomtesalg.

– Vi er et verdiparti. Når vi endrer standpunkt når vi ser det er til det beste for andre, så er vi i vår fulle rett til det. Det er også nedfelt i vår verdikonservative politikk, sier Høyres Solgull Klette.

mot slutten av debatten minnet ordfører Wirak partiene om at både bydelsutvalg, beboere og det politiske miljøet har vært enige om den foreslåtte modellen.

– Vi kan ikke dekke utgiftene til nedgravingen gjennom kommunekassen. Da står alle de andre bydelen klare og krever å få gravd ned sine høyspentlinjer i morgen, og da snakker vi om utgifter til flere hundre millioner, sier Wirak.

I forkant av bystyremøtet har beboerne gjennom velforeningen samlet og levert 455 underskrifter mot nedbyggingen av grøntområdet.

– Vi er forberedt på å ta saken videre. Vi vil klage på vedtaket fra bystyret og regner med dette blir stanset av Fylkesmannen, sier Kurt Idland som er talsperson for naboene etter bystyremøtet.

Han møtte sammen med mellom 20 og 30 andre Sandved-beboere som fikk med seg debatten fra tilhørerbenken bakerst i bystyresalen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...