Da Cohen døde ble Jack Rostøl oppringt av presten

HEDRER COHEN: Torsdag synger Jack Rostøl og The future sanger av Leonard Cohen i Hana Kirke. Foto: Andreas Kydland

Torsdag kveld hedrer Jack Rostøl avdøde Leonard Cohen med konsert i Hana Kirke.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Fredag 11. november i fjor våknet jeg i halv syv-tiden til nyheten om at Leonard Cohen hadde gått bort. Samme dag ringte presten i Hana Kirke og lurte på om jeg kunne tenke meg å holde en Cohen-konsert i kirken. Jeg tenkte «jøss, også i dag av alle dager?», men takket ja, forteller Jack Rostøl.

I flere år har han skrevet og gitt ut bøker og sunget i the Beatles-mannskoret Nowhere Men. De siste årene har han også framført sine egne tolkninger av Leonard Cohens sanger.

Langvarig forhold

Med seg i The future tribute band, som de kaller seg, har han Kjell Egil Tungland på gitar, Frode Michaelsen på keyboard og Kjersti Krogedal Høie som korist.

– Cohen har jeg hatt et forhold til siden 1970-tallet. Da kom en visebølge og alle skulle spille sangen Suzanne på kassegitar. Men så var Cohen borte for meg i mange år, helt fram til 1988 da Cohen kom med Ain't no cure for love og I'm your man. Siden den gang har jeg holdt ham varm, forteller han.

Gjennom årene har Rostøl fulgt Cohen med stor fascinasjon. Særlig etter at Cohens stemme i den senere delen av karrieren ble stadig dypere og mørkere.

– Jeg har selv en mørk og dyp stemme i samme stemmeleiet som Cohen. Når jeg framfører sangene hans, prøver jeg å finne versjoner av sangene som ligger tettest opp til ham og som publikum kan kjenne seg igjen i, sier han.

Cohens avskjed

Selv har han noen favorittalbum han mener skiller seg ut. Han trekker fram Cohens første album Songs of Leonard Cohen som han mener inneholder flere av hans mest betydningsfulle sanger som One of us cannot be wrong, Suzanne, So long, Marianne, og Hey, that's no way to say goodbye.

– Så må jeg trekke fram albumet The future fra 1992 og sangen med samme navn. Vi tok selv navnet The future og sa den gangen spøkefullt at Cohen selv var gammel og at vi representerer framtiden.

Han kommer heller ikke utenom Cohens siste album, You want it darker, som kom ut i fjor høst.

– Særlig sangen Leaving the table framstår som en avskjed. Hele albumet virker som en eneste stor avskjed, sier Rostøl og legger til at det er mange måter å tolke Cohens utallige sanger på.

– Leonard Cohen fortalte sjeldent hva han har ment med sangene sine. Det gir mye rom for tolkning, og det er mange måter å tolke sangene hans på.

Torsdagens konsert starter klokken 20.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...