Vil ha liv i gammelt hus: Damene inntar Fogdahuset

MER AKTIVITET: Anne Kate Bjørnøy og Hilde Eikeland i HanaTuppene ønsker seg mer aktivitet i Fogdahuset og ønsker folk velkommen til både lørdagskafe og imtimkonserter. Foto: Trond Eirik Olsen

Intimkonserter med kjente artister er noe av det
foreningen HanaTuppene håper skal være med å blåse nytt liv i Fogdahuset. Førstkommende lørdag gjester Hilde Selvikvåg huset på Hana.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 05.09.2017 kl 19:30

HANA: – For Hana vil det være av stor betydning at det igjen blir åpnet for mer aktivitet i Fogdahuset. I dag er det litt lite aktivitet i bydelen og vi trenger en god samlingsplass. Det er mangel på egnede felleslokaler, Hana bydel har ikke noe eget bydelshus og ingenting vil være bedre enn at vi nå tar en av juvelene i Sandnes mer i bruk, sier leder Hilde Eikeland i HanaTuppene.

Fogdahuset er en av Sandnes eldste bygninger. Det fredede huset er nærmere 370 år gammelt og navnet har opphav i at statens forlengede arm, fogden som hadde politimyndighet mellom Tungenes og Egersund, holdt til her. Huset ble fredet allerede i 1924 men først i 2003 startet man opp et større restaureringsarbeid av bygningen der det meste er gjort på dugnad av foreningen Fogdahusets venner. Restaureringsarbeidet var ferdig i 2013 og dette ble også markert ved at ordfører Stanley Wirak (Ap) avduket et flott skilt utenfor huset.

Tenker stort

HanaTuppene, som er en forening som opprinnelig ble dannet av en venninnegjeng fra Hana, arrangerer allerede lørdagskafe i huset og foreningen har også årlig et julemarked som pleier å være godt besøkt. I tillegg har det vært arrangert noen intimkonserter med lokale krefter, men nå satser HanaTuppene ennå sterkere.

– Tidligere har vi holdt oss til mer ultralokale artister, men nå er målet å satse litt høyere. At vi nå har fått et kjent navn som Hilde Selvikvåg på plass er en god start. Vi håper også å få inn et kjent navn til neste år. Så langt tenker vi en konsert om høsten og en om våren, og så får vi se hvordan frammøtet blir, sier Eikeland og fortsetter:

– Problemet er at vi har begrenset med ressurser. Uten støtte fra bydelsutvalget, som har avholdt en del møter i huset, ville dette blitt umulig å få til, men vi har fått så mye fin respons på tiltaket at vi føler oss trygg på at vi gjør det riktige.

For lite aktivitet

Både Eikeland og Anne Kate Bjørnøy, som også er med i foreningen Fogdahusets venner, er stolte av det flotte arbeidet den såkalte dugnadsgjengen, som stort sett består av hendige pensjonister, har utført. Frykten er at imidlertid at huset skal bli stående tomt uten aktivitet og HanaTuppene har engasjert seg sterkt for å få opp aktivitetsnivået.

– Huset har blitt så flott og det ville vært utrolig fint om ennå flere fikk se og dra nytte av den flotte bygningen. Det er trist hvis den bare skal bli stående uten at folk tar den i bruk. Slik vi ser det er det ingen tvil om at det i dag er litt for lite aktivitet. Jeg forstår det jo slik at dette er et ønske fra både byantikvar og kommune, sier Eikeland.

– Jeg vet at de har en egen pub på Ganddal i bydelslokalene, jeg skal ikke si at vi kunne hatt det samme her, men det er i alle fall en tanke. Med tanke på at huset er gammelt og nok ikke oppfyller alle kravene til plass og sikkerhet rundt de helt store arrangementene er det likevel mye som burde være mulig å få til, sier Bjørnøy.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...