Sandnesposten A/S

De ble norgesmestere i sjakk – igjen

NORGESMESTERE: Sergey Eliseev (til venstre) og Shazil Shehzad har begge vunnet NM i sjakk flere ganger.

Shazil Shehzad (12) og Sergey Eliseev (11), begge fra Sandnes, vant årets NM i sjakk i sin aldersklasse. Nå er målet å bli like gode som Magnus Carlsen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SJAKK: De ble kåret til norgesmestere i sjakk under NM-turneringen for barn og ungdom i Haugesund. Shehzad vant i «Under 12-klassen», mens Eliseev vant i «Under 11-klassen».

– Det var ganske gøy, men det var enda gøyere første gangen jeg vant. Jeg fikk interessen for sjakk da pappa meldte meg inn på en turnering, som jeg vant, så jeg har spilt sjakk siden den gang, forteller Shehzad til Sandnesposten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FØRSTEPLASS: Her står Shazil Shehzad øverst på pallen som norgesmester i sjakk i sin aldersklasse.


Da var han syv år gammel, og har altså spilt sjakk de siste fem årene. I løpet av disse årene har han blitt norgesmester tre år på rad, og han deltok i Europamesterskapet i fjor. Både Shazil og en av søsterene hans er med på landslaget i sjakk i sine aldersklasser, og de er en ganske sjakkinteressert familie.

– For å bli så god som jeg er i dag har jeg spilt mye sjakk, og løst forskjellige taktikkoppgaver som jeg blant annet får fra treneren min, sier Shehzad.

To lokale vinnere

Sergey Eliseev vant også i sin aldersklasse, og har i likhet med Shazil flere NM-titler. Han vant årets og fjorårets sjakk-NM, og står dermed med to NM-titler.

– Det var kjekt å vinne, men akkurat som for Shazil, så var det mye kjekkere da jeg vant første gangen. Interessen for sjakk fikk jeg da mormoren min lærte meg å flytte brikkene, og så sa moren min at jeg kanskje burde prøve å spille. Da begynte jeg å spille, og fikk så stor interesse for dette at jeg bare fortsatte og fortsatte, forteller Eliseev.

Daglig trener han to-tre timer, mens i helgene prøver han å trene så mye han kan. Som opplæring har han brukt programmer som de sterke sjakkspillerne bruker.

– Jeg har spilt sjakk sånn i tre, eller fire og et halvt år var det vel, sier Eliseev.

Magnus er forbildet

For begge er målet å bli like gode som Magnus Carlsen, og det er han som er forbildet. De spiller i sjakklubben Smeaheia Skolesjakk, og Shazils far, Kasher Shehzad, er styremedlem i klubben. Smeaheia Skolesjakk ble landets beste sjakklubb i år med to klassevinnere og en tredjeplass.

– Nå er målet for Shazil europamesterskap og VM. Han var som sagt med i EM i fjor, og han skal prøve igjen neste år, forteller Kasher Shehzad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...