Sandnesposten A/S

Sandnesposten

De frykter fortsatt tvangspisken

PÅ SANDNESSIDEN: Trioen Sofie Margrethe Selvikvåg, Hanne Marte Vatnaland og Geir Pollestad fra Senterpartiet ser helst at dette skiltet på Lura blir stående i framtiden, selv om gauken i kommunelogoen på dette skiltet av en eller annen grunn er speilvendt. Foto: Andreas Kydland

Senterpartiet mener Sandnes igjen kan bli forsøkt
slått sammen med Stavanger dersom det fortsatt blir blå regjering etter høstens stortingsvalg.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Trioen Sofie Margrethe Selvikvåg, Hanne Marte Vatnaland og Geir Pollestad fra Senterpartiet børster støv av kommunereformdebatten i valgkampen.

De mener fire nye år med Høyre i spissen etter høstens stortingsvalg vil bety nye runder med kommunesammenslåinger med tvang. Og forrige valgkamps store snakkis lokalt – en ny storkommune bestående av blant annet Sandnes og Stavanger – kan fort bli tema igjen, mener de.

– Jeg tror ikke Høyre er fornøyd med hvordan kommunereformen har blitt gjennomført til nå. Rogalands førstekandidat Bent Høie uttalte tidligere i vår at «– Kommunereformen er ikke over. Dette er første runde», sier Geir Pollestad som er Senterpartiets førstekandidat i Rogaland.

– Dette blir det ikke snakket om i valgkampen. Vi mener det blir gjort bevisst. Neste runde av kommunereformen vil komme etter valget, legger Pollestad til.

– Vil komme

Lenge var en storkommune på Nord-Jæren, bestående av blant annet Sandnes og Stavanger et brennhett tema i byen. Flertallet av den rådgivende folkeavstemningen i 2016 fortalte at byens innbyggere ikke ønsket å være en del av en slik storkommune.

Etter det har ballen blitt liggende død, og Sandnes og Forsand har i stedet funnet tonen og er i dag godt på vei mot en sammenslåing

Er det da realistisk å tro en sammenslåing mellom Sandnes og Stavanger igjen kan bli aktuell?

– Det står svart på hvitt i Høyres valgprogram at de vil sørge for en god gjennomføring av vedtatte kommunesammenslåinger og ta initiativet til ytterligere sammenslåinger slik at prosessen mot større kommuner fortsetter, sier Selvikvåg som er partiets fjerdekandidat i Rogaland.

– Og dere mener Sandnes og Stavanger kan bli forsøkt slått sammen med tvang?

– Ja. Vi tror det er mange i Høyre som fortsatt ønsker fire-fem kommuner på Nord-Jæren.

– Skulle være frivillig

Pollestad minner om at 32 kommuner tidligere i sommer ble til ni ved bruk av tvang.

– Dette skulle være en frivillighetsreform, men vi ser at det har blitt en tvangsreform. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har vært tydelig på at dette ikke vil gå over, sier Pollestad.

– Og alt av utredninger og folkeavstemninger som har vært gjennomført, har vært en sinnsyk ressursbruk. Dette er midler som fint kunne vært brukt andre steder, sier andrekandidat Hanne Marte Vatnaland.

På spørsmål om hva partiet selv ønsker å gjennomføre dersom de kommer til makten etter høstens valg, svarer de bedre tjenester nær folk. Jordvern står naturligvis fortsatt sterkt i partiet som aller helst ser for seg en Senterpartiet-Arbeiderpartiet-basert regjering etter valget.

Det er imidlertid opp til velgerne å bestemme 11. september.

– Det blir ingen nye runder

Høyres Tina Bru avfeier utspillet fra Senterpartiet og lover at det ikke blir noen nye sammenslåingsrunder med Sandnes og Stavanger.

– Utspillet er en ikke-problemstilling for oss og har ikke rot i virkeligheten. Prosessen er gjennomført i Rogaland, og resultatet er at Sandnes og Forsand skal slå seg sammen. Vi har lagt folkeviljen til grunn hele veien, og gikk til og med imot Fylkesmannens tilrådning, sier Tina Bru.

– Det virker som om Senterpartiet ser at de begynner å falle på målingene etter å ha vært høyt oppe. De forsøker å skape et inntrykk av at vi mener noe vi ikke mener for å få folk til å stemme på dem, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– STEMMER IKKE: Tina Bru, som representerer Sandnes Høyre, avfeier utspillet fra Senterpartiet. Foto: Høyre

Med andre ord mener Bru, som snart har gjennomført sin første periode som stortingsrepresentant, at det ikke er grunn til å bekymre seg for at tvangspisken tas fram overfor Sandnes og Stavanger.

– Når vi skriver at vi skal fortsette reformen, betyr det at det finnes kommuner som ikke er store nok til å håndtere sine oppgaver. Med mindre Sandnes selv snur og ønsker en sammenslåing med Stavanger en gang i framtiden, er det ingenting på blokken vår som tilsier at vi er interesserte i en ny runde med Sandnes inn i andre kommuner. Dette er avsluttet for vår del, og nå må det være ro rundt de pågående prosessene, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...