De lojale lokale

HOLDER SAMMEN: Det er ikke få ganger at kompisene Lars Sigve Hamre (t.h.) og Simen Murvold Stava har gått rett fra klasserommet til treningsstudioet for å lure inn en ekstra styrkeøkt før håndballtreningen.

Begge vurderte på et tidspunkt å slutte med håndball. Ingen av dem har 
vurdert å bytte klubb. Lars Sigve Hamre og Simen Murvold Stava er 
bærebjelkene i Sandnes håndballklubb sin satsing i topphåndballen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Når sant skal sies, så sluttet faktisk Simen Murvold Stava en liten periode. Faktisk samme sesong som klubben feiret historisk opprykk til Eliteserien. Men lysten og motivasjonen kom fort snikende igjen. Det samme gjorde storspillet.

Siden har han ikke sett seg tilbake.

– Jeg var skikkelig lei håndball. Det ble bare for mye en periode. Men etter en liten pause tenkte jeg; shit, hva gjør jeg nå? Jeg kan jo ikke bare sitte hjemme på sofaen. Det er jo grævlig kjekt, sier Stava.

Både mental og fysisk knekk

Stava er fra Ålgård, men har egentlig alltid vært tilknyttet en Sandnes-klubb. Først gjennom samarbeidet Figgjo/Ålgård/Frøyland, som konkurrerte med de beste lagene på landsbasis i aldersbestemte klasser, før ferden gikk videre til Sandnes HK som 14-åring. 23-åringen er nå inne i sin niende sesong i klubben.

– Snart ti år! Jeg har opplevd Bringserien. Lerøyserien. Opprykk fra 2. divisjon. Opprykk fra 1. divisjon. Eliteserien. Nedrykk. Jeg har opplevd det meste med Sandnes, og det er ingen tvil om at dette er min klubb. Jeg er glad i Sandnes, sier Stava.

Han er den med nest lengst fartstid på herrelaget i Sandnes. Kun slått av to år yngre Lars Sigve Hamre. Lagets største stjerne. Toppscoreren. Sandnesgauken.

Hamre nærmer seg 13 sesonger for Sandnes og debuterte på A-laget allerede som 16-åring. Men også han hadde en periode der det kunne blitt bråstopp så altfor tidlig.

– Det første året i førstedivisjon under Tore Helgesen var jeg inne i en «down». Jeg spilte ikke de første kampene, slet med ryggen og trente med store smerter. Da var jeg ganske lei, husker Hamre.

En samtale med Sven Ola Lode i støtteapparatet endret alt.

– Vi satt og snakket sammen etter en trening, der han overtalte meg til å være med videre. Den første kampen etter den samtalen spilte jeg, og scoret tre mål.

– Da snudde det?

– Ja, det hjalp å snakke ut litt. Det sosiale var heller ikke så bra på den tiden, for alle de jeg hadde spilt med opp gjennom årene hadde sluttet. Men fra den dagen, der jeg følte at ingenting fungerte, så begynte ting å falle på plass, forteller Hamre.

Dominerer

Stava og Hamre har vært nøkkelspillere i hver sin ende av banen de siste sesongene. Så også denne sesongen, selv om Stava – i kjent stil – aldri blir helt fornøyd med egne prestasjoner.

– Jeg har ikke vært meg selv denne sesongen, ikke prestert så bra som jeg kan. Jeg kan grævlig mye bedre, sier han.

Men toppnivået er der. I bortekampen mot Lillestrøm slapp han inn kun 13 mål på 50 minutter. Hjemme mot Herulf Moss sto han også en meget god andreomgang hvor han kun slapp inn sju mål på 30 minutter.

– Jeg hadde flere gode kamper i Eliteserien også. Nå er det førstedivisjon, og det er stor forskjell på nivået. Jeg har slitt med å finne timingen denne sesongen, sier Stava.

23-åringen er mer imponert over hva lagkamerat Hamre har fått til denne sesongen.

– Han er 21 år og dominerer førstedivisjon. Han har utviklet seg på alle områder og blir bare vanskeligere og vanskeligere å stoppe. Så begynner han etter hvert å få en del rutine. Vi er heldige som har ham her, for han kunne gått til en eliteserieklubb og gjort sine saker bra der. Det er ikke mange venstrehendte spillere som er så gode som ham, mener Stava.

Ambisjoner

Men Hamre har ingen planer om å flytte på seg med det første. I likhet med Stava har han kontrakt med klubben i to år til, men det har ikke manglet på friere. Hamre signerte sin første kontrakt med Sandnes som 17-åring, men allerede året før kom Falk Horten på banen og ville signere talentet fra Sandnes. Siden har også Haslum, Runar, Sandefjord – og en eliteserieklubb fra Island vist interesse.

– Det var jo litt kult. Det kom en kar bort til meg etter en kamp i andredivisjon, der jeg scoret ti eller elleve mål, og lurte på om det var aktuelt for meg å flytte til Island.

– Men det var jo ikke akkurat det, sier han smiler.

Aktuelt har det heller aldri vært å flytte til andre steder i landet for å spille håndball. Selv om han etter debutsesongen i Eliteserien kunne blitt værende på det øverste nivået med enten Haslum eller Runar.

– Har du ikke ambisjoner som håndballspiller?

– Jo, det har jeg. Men jeg vil ikke ha et liv der alt handler om håndball. Det å være på et lag som satser på opprykk til Eliteserien, eller spiller i Eliteserien, er bra nok for meg. Jeg har ikke ambisjoner og drømmer om å spille i utlandet. Jeg tror ikke jeg hadde tålt treningsmengden, sier Hamre, som setter det sosiale foran personlige ambisjoner.

– Hvor nær har du vært å signere for en annen klubb?

– Når jeg har fått tilbud, så har det gitt meg en selvtillitsboost og lyst til å trene enda mer. Men innerst inne har jeg alltid visst med meg selv at det ikke har vært aktuelt å flytte på meg. Det må være hvis jeg flytter for å studere at det kan bli aktuelt, men enn så lenge har jeg ingen planer om å bytte klubb.

Stava sier han aldri har fått tilbud fra andre klubber, selv om han ganske sikkert har vært på blokka til andre klubber etter storspill i enkeltkamper i Eliteserien forrige sesong.

– Det har aldri vært konkrete tilbud på bordet, og jeg har alltid følt at jeg har spilt på det rette nivået. Etter gode sesonger har vi jo rykket opp, sier Stava, og legger til:

– Så er det jo i Sandnes jeg vil være. Jeg ser ingen grunn til å flytte på meg.

Nøkkelkamp

På søndag møter Sandnes opprykksrival Nøtterøy, et lag Sandnes historisk sett har slitt med på hjemmebane. Faktisk har Sandnes ikke slått Nøtterøy hjemme siden 2015/2016-sesongen, og Stava er klar på at det er på tide med en hjemmeseier i det oppgjøret.

– Jeg føler helt ærlig at vi er det beste laget i divisjonen. Det Sandnes-laget folk så i starten av sesongen, var ikke oss. Vi var verken samspilte eller påskrudd. Nå stemmer det godt og vi har dominert de siste kampene. Det er ikke spørsmål en gang om hvem som vinner – og jeg tror vi vinner i helgen også.

Hamre sliter som vanlig med noen småskader, men er klar til kamp.

– Vondt her og der, og der også. Men det er sånn det skal være. Du skal kjenne at du har spilt håndball. Jeg er klar til kamp på søndag, forsikrer lagets toppscorer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...