De vil både gjedden og sørven til livs

RUSE: Peter Thomsen (t.v.) og Kjetil Bertelsen fra Sandnes flycasting tester ut en ruse som skal brukes til utfisking av sørv. Foto: Privat

Sandnes flycasting synes utviklingen i Bråsteinvannet er «tragisk». De stiller gjerne på dugnad for å rense vannet for fremmede arter, men trenger penger til utstyr. Nå ber de kommunen og fylkesmannen om hjelp.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.06.2017 kl 09:58

FISK: Idrettslaget Sandnes flycasting driver med fluefiske, og har i flere år drevet dugnad for å gjøre det fint i og rundt Bråsteinvannet.

– Det er et flott ørretvann, men det har blitt totalt ødelagt av sørv, sier styremedlem Monica Bertelsen.

Nå vil hun både gjedden og sørven til livs.

Les også: Mariann og Kristian tok 4-kilos gjedde i Bråsteinvannet

Vil rense vekk ufisk

Sørven er en såkalt ufisk som ikke hører naturlig hjemme i Bråsteinvannet, og som er ferd med å fortrenge ørretbestanden. For tre år siden bestemte Sandnes flycasting seg for å ta opp kampen, og søkte kommunen om lov til å kultivere.

– Det vil i praksis si at vi vil rense vannet for ufisk. Det settes ut store ruser som fisken går inn i, vi henter ut ørreten, og tar ufisken på land. Vi søkte kommunen om lov, men det viste seg at vi måtte til fylkesmannen siden det er et lakseførende vassdrag. Der fikk vi til svar at vi kunne få prøvefiske og dokumentere at dette virket, forteller Bertelsen, som sier at de har garn og har kjøpt inn ruse, men foreløpig ikke har gjort mye ut over å teste rusen, fordi de har vært redde for å gjøre noe galt.

Saken fortsetter under bildet

STYRET: Monica Bertelsen sitter i styret for Sandnes flycasting Foto: Privat

Tok seks kilos gjedde

Klubben har i en tid vært klar over gjeddebestanden i vannet, og har medlemmer som har fisket opp eksemplarer på seks kilo. I forrige uke uttalte miljørådgiver ved fylkesmannens kontor, Annette Fosså, til Sandnesposten at forsøk på å fiske ut denne typen fremmede arter er et tiltak som sjelden viser seg å fungere over tid. Men Bertelsen mener at dette ikke er noen grunn til å la være å prøve, og ivrer etter å inkludere gjedden i kultiveringsprosjektet.

– Vi tenker som så at vi er enige i at det er umulig å fiske opp alt. Det vil du aldri kunne si at du har gjort. Men vi mener at du aldri kan gi opp. Vi kan ikke la være å gjøre en innsats. Vi er et idrettslag med over 60 medlemmer. Vi står klare til å gjøre en innsats, og vi er klare til å gjøre det nå, sier Bertelsen.

Tilbyr arbeidskraft

Håpet er å bruke ruser til å rense ut både sørv og gjedde, men for å nå over hele Bråsteinvannet trengs det mer utstyr. Nå inviterer Bertelsen kommunen og fylkesmannen med på et spleiselag.

– Det er ikke noe svindyre greier, men det koster. Vi har ikke pengene, men tenker at det bør være i alles interesse å gjøre noe med det. Vi har kapasiteten, og kan bruke våre medlemmer. Vi er kompetente til å gjøre en jobb, uten at det skal koste noe, sier Bertelsen.
Terje Lunde (Ap) er nestleder i utvalg for tekniske saker, og godt kjent med problematikken rundt invaderende fiskearter fra sin tid som leder av bydelsutvalget på Ganddal.

– Stokkelandsvannet er fullt av sørv. Jeg har selv stått i osen der og sett hvor tett de står. Et år var det også et opplegg på Ganddalsdagen der vi sto opp i firetiden om morgenen for å fiske sørv. Vi fikk opp en del, men langt fra alt, forteller Lunde.

Må gjøre formell henvendelse

Han ønsker ikke å forhåndsbehandle en eventuell søknad om pengestøtte, men sier at Sandnes flycasting bør gjøre en formell henvendelse til kommunen, for eksempel til bymiljø, og eventuelt sørge for at han får en kopi.

– Det de må gjøre i første omgang er å sende en søknad inn til bymiljø og finne ut hvordan de skal få dette tilrettelagt. Men dersom de gir beskjed om å sende en kopi til meg, vet de at det er politisk igangsatt, sier Lunde.

Fylkesmannen uten midler

Rådgiver i fylkesmannens miljøavdeling, Annette Fosså, opplyser at fylkesmannen ikke har midler til å støtte innkjøp av utstyr i år, men viser til klima- og miljødepartementets årlige tilskuddsordninger. Søknadsfristen har gått ut, men Fosså oppfordrer til å følge med på aktuelle tilskuddsordninger neste år.

Hva gjelder effekten av forslaget, er ikke Fosså videre optimistisk.

– Som tidligere nevnt har utfiskingsprosjekt erfaringsmessig vist seg å ikke få bukt med problemartene, skriver hun i en e-post til Sandnesposten.

Fremdeles sørv i Gisketjern

Anne Grethe Skien er rådgiver i avdeling for bymiljø i Sandnes kommune. Også hun tviler på at det går an å rense ut alt av sørv og gjedde dersom den er i hele vassdraget. Hun forteller at det tidligere har blitt gjort forsøk på å rense Gisketjernet for sørv. I den forbindelse ble hele tjernet tappet for vann, men selv da kom sørven tilbake.

– Sørven er jo allerede i Stokkelandsvatnet og Storånå. Jeg tror ikke de lar seg gjøre uten å drepe alt, men bestanden lar seg jo redusere, sier hun.

Bertelsen er i alle fall klar for å prøve.

– Vi synes det er helt tragisk at Bråsteinvannet nå forfaller med gjedde. Vi har hørt rykter om at det har vært gjort noe lignende i Frøylandsvatnet. Men det krever et helt lag for å få det til, og vi er laget som kan klare det. Bruk oss, oppfordrer hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...