Denne 23-åringen har bunkere som sin lidenskap

BUNKERENTUSIAST: Christopher Laland er titt og ofte på besøk i bunkere i Rogaland med kameraet lett tilgjengelig. 23-åringen ønsker å gi ut egen fotobok om bunkerne med tiden. Foto: Andreas Kydland

Christopher Laland fra Ganddal har fotodokumentert de fleste bunkere i området. Nå vurderer han å gi ut bok.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Det er kanskje en noe spesiell interesse, men andre verdenskrig og bunkerne som finnes her har alltid interessert meg, sier Christopher Laland (23) fra Ganddal.

Siden 2014 har han besøkt rundt hundre bunkere i Sandnes og nabokommunene. Med seg på bunkerbesøkene er alltid kameraet. Laland utelukker ikke at han en gang i framtiden gir ut fotobok med bilder og faktaopplysninger om bunkerne som finnes i Rogaland.

– Jeg sitter på en god del stoff om bunkerne i området etter hvert. Det hadde vært kjekt å kunne gi ut en fotobok med bilder og informasjon om de forskjellige bunkerne på sikt, sier han.

Detaljkunnskaper

Og det er ikke rent lite Laland kan om de forskjellige bunkerne som finnes rundt forbi.

I Facebook-gruppen Rogaland under okkupasjonen 1940-45 legger han støtt og stadig ut bilder fra bunkerbesøk hvor han forteller gruppens over 5800 medlemmer hvor de forskjellige bunkerne han har besøkt ligger, og til og med hva inskripsjonene på veggene betyr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HISTORIE: Bunkerne i området er en del av vår historie, mener Laland. Foto: Andreas Kydland

For eksempel kan han fortelle at inskripsjonen ST, som blant annet står på en 607-bunker på Skudenes, står for Ständig, som igjen betyr at bunkeren er laget for å motstå kraftigere artilleriild.

Festung Stavanger

Laland har alltid vært glad i å gå turer. I nærområdet på Ganddal finnes flere bunkere fra tyskernes forsvarsverk Festung Stavanger som er flittig besøkt.

– Her har tyskerne hatt god utsikt over området og har trolig hatt skytterstillinger i nærheten av bunkerne. Flere steder kan du fortsatt se løpegravene som har gått fra skytterstillingene til bunkerne hvor de kunne søke tilflukt om det skulle komme flyangrep, sier han.

I Facebook-gruppen finnes også mange andre medlemmer med detaljkunnskap om krigsforløpet i Rogaland. Flere har tipset Laland om bunkere han selv ikke har kjent til.

– Det hender jeg blir tipset om bunkere jeg selv ikke kjenner til. Da er jeg raskt på plass med kameraet for å se og fotodokumentere besøket, sier han.

– Viktig å bevare

Han viser Sandnesposten en bunker som ligger i Sørbø-Hove-området på Ganddal, like ved et av de nylig utbygde boligfeltene i området. Her er løpegraven utenfor fortsatt synlig.

– Jeg håper denne delen av historien vår blir tatt vare på når området skal bygges videre ut med boliger. For unge som vokser opp er det noe helt annet å se en bunker som står akkurat slik den var under krigen, mener han.

I BYGGEFELT: Denne bunkeren på Åse på Ganddal dukket opp i forbindelse med graving på et byggefelt. Siden bunkeren er full av vann, har ikke Laland vært inni selve bunkeren. Foto: Andreas Kydland

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...