Denne broen koster kommunen millioner

SVIKT: I sommer ble det oppdaget svikt i bærende konstruksjoner på denne broen på Bråstein. Foto: Andreas Dirdal Kydland

En midlertidig bro måtte legges over den gamle steinbroen på Bråstein i sommer grunnet svikt i bærende konstruksjoner. Prislappen kommer raskt opp i millionbeløp.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2018 kl 20:14

Natt til 20. juni i sommer ble steinbroen over Figgjoelva ved Bråstein stasjon stengt for ferdsel av politiet.

Årsaken var svikt i bærende konstruksjoner. Plutselig var to gårdsbruk og 16 fastboende, som er avhengige av å kunne kjøre over broen, ute av stand til å komme seg over med kjøretøy. Det er heller ikke omkjøringsvei tilgjengelig.

Midlertidig bro

Det ble raskt bestemt at en midlertidig broløsning skulle etableres. Denne ble levert 26. juni, og to dager senere kunne den første bilen krysse elven. De to sidene av elven er igjen knyttet sammen.

Men det har sin prislapp. Onsdag forrige uke fikk utvalg for tekniske saker på bordet en sak på bordet som viser hva det har kostet å sette opp den midlertidige broen, samt leie av den.

– Innleie av komplett midlertidig bro i cirka seks måneder, inkludert montering og demontering, samt kjøredekke, rekkverk og tilpasninger ble grovt kalkulert til mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Tilbudet fra Statens vegvesen var enten midlertidig leie i seks måneder for kr 1,2 millioner kroner eller kr 1,4 millioner kroner for 12 måneders leie, står det i sakspapirene utvalg for byutvikling fikk i forrige uke.

– Samlet kalkyle, etterberegnet for tiltakene inkludert demontering og tilbaketransport av midlertidig bro etter 12 måneder utgjør cirka tre millioner kroner, inklusive merverdiavgift. Leien er på 66.000 kroner per måned inklusive merverdiavgift, og utgjør totalt 800.000 kroner inklusive merverdiavgift. Fysiske tiltak på stedet i forbindelse med plasseringen og demontering av broen utgjør 2,2 millioner kroner inklusive merverdiavgift, heter det videre i sakspapirene.

67 broer

Utvalg for tekniske saker gjorde vedtaket sitt helt i tråd med rådmannens anbefalinger.

– Bystyret ber rådmannen innarbeide finansieringen av de gjennomførte arbeidene samt leien av midlertidig bro ut 2018 i perioderapporten per 31. august 2018. Merutgiften for leien den resterende del av 12-månedersperioden innarbeides som nytt driftstiltak for 2019 i kommende økonomiplan.

I Sandnes er det 67 registrerte broer. De siste seks månedene, har det vært to tilfeller med brokollapser.

Derfor har kommunen gjennomgått alle rapportene på nytt for om mulig avdekke om det er flere broer som er i en slik tilstand at de bør rehabiliteres raskt.

– 12 broer er registret med kritiske skader. Det er kun Kyrkjevegen bro som har skader på bærende elementer. Denne foreslår rådmannen rehabilitert og forslag fremmes i kommende økonomiplan. De øvrige broene med kritiske skader har skader som dreier seg om rekkverk og andre mindre viktige elementer. Det er ingen av broene som har kritiske skader som ikke har omkjøringsvei, opplyses det om i sakspapirene

Det er årlig avsatt en halv million kroner til lovpålagte inspeksjoner og mindre reparasjoner.

– Dette er tilstrekkelig til å utbedre mindre tiltak. Større reparasjoner og rehabiliteringer fremmes som egne tiltak i økonomiplanen, står det videre.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...