Denne har dukket opp på Bersagel

RIKS: Ragnar Christoffersen og Guttorm Ims viser stolt fram den nye, hjemmelagde telefonkiosken i Dreggjavikveien på Bersagel, som med første øyekast er lik «Riks»-
kioskene som tidligere fantes på de fleste offentlige steder. Foto: Andreas Kydland

De røde telefonkioskene er en utdøende rase. Men takket være Guttorm Ims og Ragnar Christoffersen har en splitter ny, gammel telefonkiosk nylig kommet på plass på Bersagel.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Det fantes en telefonkiosk her for lenge, lenge siden, men denne ble fjernet for mange år siden, sier Guttorm Ims på Bersagel mens han stolt studerer Bersagels nykommer på telefonfronten.

For mens Apple nettopp har presentert sin nyeste utgave av Iphone, har Ims og nabo Ragnar Christoffersen den siste tiden jobbet med å få på plass en noe mer gammeldags telefonløsning på Bersagel.

– Vi mener det er viktig å ta vare på historien til området. På dette området har vi blant annet fått satt opp flere melkespann, ett for hver melkegård som tidligere fantes her inne. Nå har vi også fått på plass telefonkiosken igjen der den «alltid» har stått, sier Ragnar Christoffersen.

Hjemmelaget

De to bestemte seg for en stund siden å gjøre et forsøk på å få tak i en gammel, rød telefonkiosk til Bersagel.

– Vi kom over én på finn.no og ble med i budkrigen. Men vi hoppet av da prisen hadde passert 23.000 kroner, forteller Christoffersen.

Løsningen ble å bygge en telefonkiosk selv. Der har Ims gjort mesteparten på egenhånd.

For Ims driver nemlig et sagbruk og har på egenhånd skåret ut og tilpasset nesten hele telefonkiosken som er laget i tre.

– Vi har også fått støpt fundamentet, laget håndtaket selv og så videre, forteller de to.

På innsiden henger en telefon, men denne er dessverre bare for syns skyld.

– Du kan ikke ringe fra telefonkiosken. Men forhåpentligvis vekker den fram minner fra
en svunnen tid, sier Christoffersen.

Over 9000 ble produsert

Han anslår at de til sammen har brukt rundt 15.000 kroner på å lage og skaffe det som i dag utgjør den røde telefonkiosken. Det beløpet håper de å kunne tjene inn igjen ved å gjøre den som vil til medeier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MEDEIER: Hvem som helst kan kjøpe en symbolsk andel i telefonkiosken. Aksjebrevene vil være tilgjengelige i telefonkiosken. Foto: Andreas Kydland

– Vi kommer til å henge opp aksjebrev i telefonkiosken. For 500 kroner per aksje kan du kjøpe en andel av telefonkiosken, og du får et aksjebrev som kan henges opp hjemme. Jeg jobbet tidligere ved Valdres Folkemuseum da jeg tidligere jobbet der. Da fikk vi kjøpt inn tre gamle sykler som mange var symbolske deleiere i, forteller Christoffersen.

Mange har gode minner knyttet til de røde telefonkioskene som var plassert på forskjellige offentlige steder.

I 1932 utlyste Oslo Telefonanlegg en konkurranse om en ny, standardisert telefonkiosk. Den skulle ikke koste mer enn 1000 kroner, og måtte være solid og lett å sette sammen. Arkitekten Georg Fredrik Fasting fra Bergen vant blant 93 forslag med sitt forslag «Riks». Det var en rød telefonkiosk i jern og glass med funksjonalistiske stiltrekk. Den bestod av et skjelett av vinkeljern med påklinkede plater.

Det ble laget mer enn 9000 røde telefonkiosker i Norge før produksjonen ble avviklet i 1995. I 1997 erklærte Riksantikvaren, Telemuseet og Telenor denne telefonkiosken som verneverdig, og det ble bestemt at 100 kiosker skulle bevares. Fortsatt står én av de ekte telefonkioskene oppe ved Skeiane stasjon i Sandnes.

– Har dere andre ting på gang som kan dukke opp på Bersagel?

– Vi har alltid noe spennende på gang, men tiden får vise hva det neste blir, sier Ims og Christoffersen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...