Derfor kommer turistene til Sandnes

… og slik mener ekspertene reiselivet bør utvikles

KJEKT: Engelskmannen Andrew Putan Hall tok med seg sønnen Jacob og resten av familien til Vitenfabrikken på grunn av været. Snekringen falt imidlertid i smak. Foto: Thomas Hansen

Preikestolen trekker flest turister til Sandnes, men 
på gråværsdager får også lokale reiselivsaktører økt besøk.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2017 kl 21:08

REISELIV: Før helgen spratt regnet opp av brosteinen i Sandnes sentrum. Regn, kulde og vind førte til advarsler mot å besøke Preikestolen. Det så ut som en trist dag å være turist. Hva gjør man i byen når de store naturdestinasjonene advares mot?

Engelskmannen Andrew Putan Hall er i Vitenfabrikken med kona Katie og deres to barn Lucas og Jacob.

– Vi er her på grunn av været. Barna koser seg, nå sitter de og snekrer og sager, sier Andrew.

Fra Tyskland til Preikestolen

Markus Gantenberg fra Tyskland er en annen som har tatt med familien til Vitenfabrikken. De hadde egentlig tenkt seg til Preikestolen, men som mange andre måtte de endre planene på kort varsel.

– Vi bor hos noen venner i Stavanger som anbefalte oss å dra hit på grunn av været som er i dag. Barna synes det er veldig gøy, sier han.

– På dager som denne kommer det mye mer folk. Vi kan se på været hvor mye mat vi må lage, sier Anna Kristoffersen som har jobbet i Vitenfabrikken i åtte år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VÆRAVHENGIG: – Vi kan se på været hvor mye mat vi må lage, sier Anna Kristoffersen i Vitenfabrikken. Foto: Thomas Hansen

Besøkte Stavanger

Fredag morgen våkner turistene på Vølstadskogen Camping. Det er varmt og solen skinner, men gårdsdagens vær er tydelig i doggen og det våte gresset. Nederlenderen Rick Suurmond pakker inn i bilen mens familien tar det mer med ro. Han er så vidt bevisst på at han bor i Sandnes, men har ikke vært noe særlig i byen.

– Vi har vært i Stavanger, gamlebyen, den er fin selv om den er liten, sier han.

Dalsnuten

I dag finner turistene det meste på nett, men noen tar fortsatt turen inn til turistkontorene. Liv Kristina Jehl er teamleder for Turistinformasjonene i Region Stavanger.

– Når det har vært dårlig vær anbefaler vi museum og å gå rundt i byen, kanskje også å ta turen til andre byer i nærheten, sier Jehl.

– Vi får mest spørsmål om Preikestolen, men i sommer har vi noen ganger anbefalt mindre turer som Dalsnuten og Arboretet på grunn av været. Vi må også være veldig tydelige på når de ikke anbefaler folk å gå til Preikestolen og Kjerag, sier hun.

Fornøyd hotelldirektør

Tross en av de kaldeste somrene
 på flere år, har turister tatt turen til Sandnes også i år.

– Vi har hatt en veldig positiv utvikling, også når vi sammenligner mot fjoråret, sier Lars Roalkvam, direktør og regionsansvarlig for Quality Hotels region Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Årets sesong har gått veldig bra sammenlignet med fjoråret, sier Lars Roalkvam, direktør og regionsansvarlig for Quality Hotels region Stavanger. Foto: Solabladet

Det er flest nordmenn på Quality Hotel Residence i Sandnes sentrum, men andelen utlendinger øker ifølge Roalkvam.

– En gunstig kronekurs og attraktive reisemål i nærheten gjør dette til et populært reisemål, sier Roalkvam.

Savner asiatene

Kommuner, destinasjonsselskaper og næringen jobber hardt for å trekke flere turister til området. Roalkvam mener det har funket.

– Det har vært en sterk satsning og vi får mye god omtale, det gir resultater. Likevel er det mer å gjøre, vi vet at det er et veldig potensial i det asiatiske markedet, det vil komme for fullt sier han.

Selv om det har gått bra gjør været utslag på hotellbestillingene.

– De som booker på kort varsel sjekker ofte været på forhånd. Når været er som nå blir det færre av dem, sier Roalkvam.

– Markedsfør ruskeværet

Førsteamanuensis Truls Engstrøm ved Norsk Hotellhøgskole er enig i at regionen har blitt bedre til å tiltrekke seg turister.

– Å sørge for at informasjon er tilgjengelig og samlet er veldig viktig. Før har dette vært dårlig, men det blir bedre og bedre, sier Engstrøm.

Han mener at været, som har vært til besvær i sommer, ikke trenger å være et hinder.

– Været kan vi ikke gjøre noe med, vi må selge det. Mange vil oppleve regn og vind, sier han.

– I går regnet det mens jeg var i Spania, folk danset nærmest i gatene og visste ikke hva de skulle gjøre. Vi må utnytte og markedsføre ruskværet, ikke alle turister vil ha sol og strand, sier han.

– Må legge igjen penger

Natur er det som markedsføres mest og trekker mange turister til Vestlandet. Engstrøm påpeker at det er viktig å få turistene til å legge igjen penger.

– Man må koble sammen kortreist mat og andre tilbud med kultur- og naturmål. Reiselivsaktørene vil ha noe igjen, ellers skapes ikke arbeidsplasser og inntekter – og turismen blir en belastning.

– Må tenke regionalt

Både Engstrøm og Roalkvam er opptatt av å tenke regionalt og ikke henge seg opp i administrative enheter.

– Det er viktig å tenke region, vi har et bra samarbeid i Stavangerregionen, sier Roalkvam.

– Det finnes ikke én turist i verden som bryr seg om kommune- og fylkesgrenser. Vi må samarbeide og så prøve å fordele inntektene, sier Engstrøm.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...