Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Dersom Wirak bøyer av er han politisk ferdig

D-DAGEN: Sigurd Sjursen mener presset på ordføreren et kolossalt. Samtidig håper han Stanley Wirak stå med folket og tidligere uttalelser. Uten er Sjursen redd den politiske karrieren til Wirak henger i en tynn tråd. Foto: Frode Olsen

Leder for folkeaksjonen mot bompenger, Sigurd Sjursen, er meget spent på om Stanley Wirak (Ap) står ved tidligere uttalelser når styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren skal i forhandlinger torsdag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

NYE BOMRINGER: Sigurd Sjursen kaller torsdagens møte i styringsgruppen for Bymiljøpakke Nord-Jæren for den absolutte D-dagen. Det aksjonistene i første rekke håper skal skje, er at samtlige parter blir enige om å sette én fot i bakken. Sagt på en annen måte; at bomringen settes på vent inntil konsekvensene er skikkelig utredet.

– Det er ingen tvil om at vi ønsker umiddelbare tiltak som fører til at bompakken blir vurdert på ny. Det aller beste vil være om partene bestemmer seg for å utsette oppstarten, og at bomringen blir skikkelig konsekvensutredet. Inn mot møtet torsdag er hver time avgjørende. Det foregår et knalltøft politisk spill i kulissene, sier Sjursen.

Han har fått med seg at ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), som Sjursen oppfatter det, sier at Sandnes kommer til å trekke seg fra avtalen dersom ikke rushavgiften forsvinner, og at staten forplikter seg til å ta eventuelle overskridelser ved utbygging av E39, samt betaler sykkelstamveien i sin helhet.

– Som jeg vurderer saken er det på torsdag alt skjer. Da kan Stanley Wirak på vegne av Sandnes si at kommunen trekker seg fra avtalen dersom staten ikke innfrir disse punktene. Dette har Wirak også uttalt at han kommer til å kreve. Dersom han bøyer av, eller av ulike grunner har endret oppfatning og sier annerledes i morgen, er jeg redd han er politisk ferdig, sier Sigurd Sjursen.

Lederen for den enorme motstandsbevegelsen mot bomringen legger til at det i disse dager ligger et enormt press på ordføreren i Sandnes.

– Presset er på grensen til umenneskelig. Om jeg tolker signalene riktig vil han heller ikke oppleve støtte fra sine partifeller Marianne Chesak og Kari Nessa Nordtun i Stavanger. Den manglende politiske debatten i fylkesutvalget tirsdag, var også på mange måter nedslående. Fylkesordføreren virket kun opptatt av å forsvare tidligere politiske vedtak. Veldig få politikere tenker på konsekvensen bomringen vil påføre veldig mange familier. Det synes jeg er skremmende, og i så måte et dårlig tegn før møtet i styringsgruppen, sier Sjursen.

Wirak presiserer

Stanley Wirak sier han ikke kan kommentere folks oppfatninger av hans tidligere uttalelser, men presiserer overfor Sandnesposten sin agenda før torsdagens møte.

– Jeg har sagt at det ikke finnes flertall i Sandnes dersom rushtidsavgiften og de andre momentene ikke blir gjort noe med. Det betyr med rene ord at at Sandnes ikke er interessert i å reforhandle Byvekstavtalen uten endringene. Disse forhandlingene starter i morgen. På møtet forventer vi også klargjøring av det som samferdselsministeren sier om hvem som bestemmer innretningene i avtalen. I tillegg forventer vi, og ser skikkelig frem til hvilket tilbud staten kommer med på torsdag. Det blir et meget spennende møte, sier Wirak.

Ordføreren forklarer med andre ord at folk ikke kan ha forventninger om at Sandnes på torsdag gir beskjed om at de umiddelbart trekker seg fra avtalen, og at bommene av den grunn ikke vil tre i kraft 1. oktober.

– Nei, det er ikke slik det fungerer. I morgen starter forhandlingene. Vi kommer med våre krav, og vi forventer at staten kommer med sitt tilbud. Det jeg sier, er at det ikke finnes flertall i Sandnes for å reforhandle Byvekstavtalen dersom våre krav ikke blir innfridd. Vi kan ikke ha det slik som nå. Vi er nødt for å tenke på våre innbyggere som får regningen. Det er jeg tydelig på. Så skal alle huske på at dette må gå sin gang. Alt starter formelt på torsdag, sier Wirak.

Ber aksjonistene strekke seg langt

Sigurd Sjursen sier at aksjonsgruppen mobiliserer det som er mulig. Torsdagens møte starter rundt klokken 08.00 i Stavanger rådhus.

– Dette er jo i arbeidstiden til mange. Likevel håper jeg at folk møter opp og viser avstanden som finnes blant folket sammenlignet med det mange politikere er i ferd med å vedta. Jeg fatter ikke at det skal være så vanskelig å erkjenne at dette vedtaket er blitt så feil at folk reagerer på denne måten. Vi ville ikke hatt noen problemer med om politikerne nå sa til oss at de vil vurdere dette på nytt. Å innrømme feil er en styrke. Det har Stanley Wirak vist tydelig. Han har med sin holdningsendring oppnådd mye kreditt og lovord blant aksjonistene. Det vil de andre også oppleve dersom de viser følelser og tenker på folket i denne saken, sier Sjursen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...