Det blir folkerøysting om Nye Sandnes

SPØR FOLKET: Forsand kommunestyre avgjorde onsdag med 15 mot to stemmer at det skal vera folkerøysting der folket skal svara på om dei ønskjer at grensejusteringa skal bli gjort om og kva kommune dei ønskjer å gå til. Foto: Elin Moen Karlsen

15 av 17 kommunestyrepolitikarar i Forsand vil spørja folket i ei folkerøysting om dei ønskjer ei omgjering av grensejusteringa og om dei ønskjer å gå til Sandnes eller Strand. Det blei også fleirtal for å be departementet om å utsetja grensejusteringa til 2021.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2019 kl 11:28

NYE SANDNES: Det tok to og ein halv time, tre forslag som blei forkasta og tre gruppemøte å koma fram til dette vedtaket. Samlingslista, Høgre og Forsand Bygdaliste ville i utgangspunktet ikkje behandla innbyggarinitiativet sitt krav om folkerøysting i det heile tatt, fordi dei meiner det er ein omkamp om kommunestruktur.

– Kommunal- og moderiseringsdepartementet sitt vedtak blir brukt som ei unnskyldning for omkamp. Dette er uryddig og skapar kiv og uro i kommunen, meinte Reidar Thu (Samlingslista).

Ole Tom Guse (uavhengig) og KrF sitt forslag om at saka skulle bli behandla fekk støtte frå Ap og Sp og fekk totalt ni stemmer.

– Skal me ta folk på alvor og prøva å få ro i bygda, må me høyra kva dei meiner, peika Guse på.

Tore Hans Mikkelson (Sp) meinte det å høyra folket gjennom å ringa 300 forsandbuar, var som om stortingsvalet skulle bli avgjort via ein tilfeldig gallup. Han er heller ikkje uroa for argumenta som motstandarane av folkerøysting har brukt om mobilisering i folket.

– Bra med mobilisering

– Mobilisering er jo politikk og demokrati, så eg håper det verkeleg blir mobilisering om det blir folkerøysting, sa Mikkelson.

Thore Håland (Forsand Bygdalista) var opptatt av at det er brukt mykje pengar på samanslåingsprosessen med Sandnes og at kostnaden med å ha ei folkerøysting nå også blir stor.

– Det vil sikkert kosta rundt 500.000 kroner, og det til inga nytte. Saka er ferdig, slo han fast.

– Endeleg skal innbyggarane få seia kva dei meiner. Det synest eg det er verdt å bruka pengar på, repliserte Guro Heggemsnes Fløysvik (KrF).

Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H) peika på at det var regjeringa som anbefalte innbyggarundersøking og ringerunde som den beste måten å høyra folket på. Paul Løland (Sp) forstod ikkje kvifor ein skulle vera redd for å høyra kva folket ønskjer.
Mange forslag

Mikkelson la på vegner av Sp, KrF og Ole Tom Guse (uavhengig) fram forslag om å spørja folket i ei folkerøysting om dei ville følgja det grensejusterte området på nordsida av Lysefjorden inn i Strand, med svaralternativa ja eller nei. Dette forslaget var heilt i tråd med inbyggarinitiativet, som Rolf Magne Haukalid leverte til Forsand kommune 24. januar.

Roar Larsen (Ap) ønskte at folket skulle bli spurd følgjande spørsmål med ja- eller nei-svar:

1. Ønskjer du at Forsand kommune skal be Stortinget om å gjera om kommunaldepartementet si grensejustering slik at Forsand vert samla igjen?
2. Meiner du Forsand skal gå samla til Sandnes kommune?
3. Meiner du Forsand skal gå samla til Strand kommune?

Gunleif Haukelid (Samlingslista) la fram forslag på vegner av sitt parti, Høgre og Forsand Bygdalista. Dei føreslo å spørja folket om følgjande:

1. Ønskjer du at Forsand skal be Stortinget om å gjera om kommunaldepartementet si grensejustering slik at Forsand blir samla. Her skulle folket kryssa av for ja eller nei.
2. Meiner du Forsand skal gå samla Sandnes eller Strand? Her skulle folket kryssa av for ønska kommune.

Frykta lovlegkontroll

Reidar Thu varsla lovlegkontroll av det vedtaket kommunestyret skulle gjera. Dermed blei politikarane fokuserte på å få eit forslag som flest muleg av dei kunne gå med på. Det kravde hektisk aktivitet på bakromma og vilje til å inngå kompromiss.

Fløysvik la til slutt fram fellesforslaget frå Krf, Sp, Høgre, Ole Tom Guse, Gunleif Haukelid og Forsand Bygdalista. Kåre Oaland og Reidar Thu røysta imot.

Initiativtakar til innnbyggarinitiativet, Rolf Magne Haukalid, fekk både takk og gratulasjonar på veg for å bli intervjua av NRK Rogaland etter at saka var avgjort.

– Dette var det beste me kunne få til. Me hadde jo sjølvsagt håpa å få inn det som innbyggarinitiativet la opp til, men dette var det beste me kunne få til, seier han til Strandbuen.

Vil utsetja grensejustering

Høgre, Samlingslista og Forsand Bygdalista hadde levert ein interpellasjon, som blei behandla som siste sak i kommunestyret og som politikarane var ferdige med like over midnatt. Det blei 10-7-fleirtal for forslaget i interpellasjonen, som sa at Forsand kommune skal be Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) om å utsetja datoen for grensejustert område til 1. januar 2021. Sp, KrF og Guse røysta imot dette.

Guse fekk akkurat ikkje fleirtal for sine to tilleggsforslag (åtte røysta for): «Fram til spørsmålet om utsetjing er avklart hos KMD skal arbeidet med den vedtatte grensejusteringa fortsetja. I arbeidet med grensejustering og avklaringar rundt denne skal både ordførar og varaordførar representera kommunen».

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...