«Det bor 15 småbarnsfamilier på nordsiden. Ni av dem er i mot grensejustering»

KLAGER: Innbyggere i det grensejusterte området synes lite om selve justeringen. De varsler flere søknader om nye grensejusteringer dersom det vedtatte blir stående. Torsdag reiser delegasjoner fra Sandnes og Forsand til kommunalministeren for det departementet har kalt et lyttemøte. Foto: Frode Olsen

Flere innbyggere i det grensejusterte området på Forsand mener vedtaket vil slå uheldig ut. Dét skriver Kjersti Helen Seldal Nordnes på vegne av innbyggere på nordsiden i dette debattinnlegget. Brevet er også sendt til kommunalminister Monica Mæland (H).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2019 kl 19:34

DEBATT: Vi støtter fullt ut skrivet fra ordførerne i Forsand og Sandnes kommune, angående grensejusteringen, datert 31.12.18.

Vi ønsker å få frem flere detaljer i saken, for å belyse utfordringene justeringen vil medføre for innbyggerne på nordsiden av Lysefjorden.

Det ble i 1997 åpnet bro over Lysefjorden, noe som medførte at Høllesli, Havn, Oanes og Meling ble tettere knyttet til Forsand. Dette medførte blant annet at barna slapp å ta ferje for å komme seg til Forsand Skule.

I dag har barna en reisetid på cirka 30 minutter hver vei til skolen. Etter en grensejustering vil barna få en reisetid på opp mot en time hver vei til Jørpeland. Det er ungdommer som bor på Meling, som får borteboerstipend for å gå på videregående skole på Tau, på grunn av for lang reisetid. Det er cirka 20 minutter reisetid fra Jørpeland til Tau.

Det er småbarnsforeldre som jobber i Forsand, som ikke kan klare å levere barn i barnehagen, og nå både jobb og barnehage, dersom barna skal være i barnehage på Jørpeland.

Eksempler viser tydelig at vi er nærmere Forsand enn Strand.

Alle kommunale tjenester vil bli fordyret ved en grensejustering.

En annen ting er elevantallet på skolen. Vi kan nevne at på klassetrinn fem er det ni elever. Fire av dem bor på nordsiden av Lysefjorden. Da sier det seg selv at det går kraftig ut over Forsand Skule.

Det bor 15 småbarnsfamilier på nordsiden av Lysefjorden. Av disse 15 er ni familier mot en grensejustering, med andre ord et stort flertall. Det er de som burde vært tatt hensyn til i denne saken, fremtiden vår.

Sameiet i Høllesli/Havn er sterkt imot denne grensejusteringen. Strand kommune har i svært liten grad bidratt økonomisk til forvaltningen av og i Preikestolområdet i tiden frem til i dag.

Blant annet på bakgrunn av dette, stiller vi oss undrende til vedtaket. Vi vil fremholde at vedtaket om grensejustering er basert på en argumentasjon som er utenfor gjeldene lovverk om grensejustering. I vedtaket står det under departementets vurdering:

«For at ei grensejustering skal bli vedtatt, bør den bidra til å redusere utfordringar for innbyggarane det gjeld, til dømes gi kortare reiseveg eller demokratisk påverknad på tenestetilbodet dei nyttar.»

Departementet har da gjort et vedtak som er i strid med egen vurdering.

På bakgrunn av foreliggende vedtak i departementet, vil det fra denne siden uomtvistelig bli fremmet nye krav om grensejusteringer.

Vi hadde satt stor pris på om ministeren kommer hit på befaring.

Med vennlig hilsen, og på vegne av frustrerte og fortvilte velgere på nordsiden, som er i mot grensejusteringen.

Kjersti Helen Seldal Nordnes

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...