– Det viktigste er å få folk til å overleve

NULLVISJON: For Trond Arne Ausdal er ikke en nullvisjon i forhold til overdosedøsfall en utopi, men han mener at det krever mot og nytenkning i forhold til rusproblematikken. Foto: Trond Eirik Olsen

Årlig dør mellom 200 og 300 mennesker av overdose i Norge. Tallet kunne vært mye lavere, mener tidligere rusmisbruker Trond Arne Ausdal.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

OVERDOSEDAG: – Det står flere tomme sko på Ruten etter folk jeg kjenner som har dødd av overdose. Jeg er sikker på at flere av disse ville vært i live i dag dersom vi hadde hatt en litt annen narkotikapolitikk i Norge. Heldigvis er det ting på gang og jeg håper at vi nå kan komme til et punkt der det blir en nullvisjon i forhold til flere overdosedødsfall, sier Ausdal som er aktiv i proLAR NETT (Nasjonalt forbund for folk i LAR).

Ausdal er også med å planlegge verdens overdosedag på Ruten 31. august. Her er planen å få med både politikere og andre relevante folk på en seanse der det blir både minnemarkering for de som har gått bort og fokus på hva som må gjøres for å forebygge flere dødsfall.

Alternative tiltak

Ausdal har selv vært rusmisbruker og kjenner rusmiljøet i Sandnes godt. Han mener bestemt at tallet på overdosedødsfall vil gå ned dersom man åpner for alternative tiltak.

– Å få flere over på LAR-behandling (legemiddelassistert behandling) har vist seg å gi gode resultater i forhold til å redusere forbruket av heroin, gjøre flere rusfrie og samtidig minke dødeligheten, men det trengs mye mer. Først og fremst en avkriminalisering av narkobruk, som vil avstigmatisere mye og gjøre hverdagen lettere for misbrukerne. Rusmisbrukere bør behandles på samme måte som folk som er er syk av andre årsaker og slippe å hele veien fotfølges av politiet. Her er det en forhåpentligvis reform på trappene. I Portugal har en avkriminalisering ført til at tallet på overdosedødsfall har sunket drastisk, sier han og fortsetter:

– Jeg er også glad for at man nå har satt i gang et prøveprosjekt med heroinassistert behandling i Oslo og Bergen der tungt avhengige nå kan få profesjonell hjelp. Det er ting på gang, men vi må ikke hvile på laurbærene. Jeg håper nå at overdosedagen kan skape større oppmerksomhet rundt problemene.

Skifte fokus

Ausdal viser til at overdosedødsfallene i Norge er høyere enn i de fleste europeiske land om man tar folketallet i betraktning og han mener mye skyldes at fokuset har vært feil.

– Å få folk rusfri bør ikke alltid være hovedfokuset. Det aller viktigste er å få folk til å overleve. I Norge har det vært for mange tabuer og moralske innsigelser mot nye tankemåter innen rusproblematikken. Skal vi få ned tallene på overdosedødsfall ned til en nullvisjon må vi også tenke i nye baner, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...