Dette betaler serveringsstedene i Stavanger

VARIERER: Prisene i Stavanger varierer alt etter lokasjon. Dyrest er det på strekningne inne i Vågen. I sesong betaler utestedene her 2036 kroner i måneden per kvadratmeter. Foto: Frode Olsen

Sandnes kommune har like priser i kommunen for leie av offentlig grunn til benyttelse av uteservering. I nabobyen har de valgt å differensiere.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 27.02.2019 kl 22:27

I Sandnes er det en pågående debatt når det gjelder regelverket og prisnivå kommunen har bestemt for restauranter og utesteder som benytter offentlig grunn. Etter initiativ fra Pål Morten Borgli (Frp) og Annelin Tangen (Ap) har kommunen invitert til et møte på rådhuset 6. mars for å se om partene kan diskutere seg fram til en bedre løsning.

Kommunens regelverk tilsier at utesteder og restauranter må betale 150 kroner per kvadratmeter i måneden dersom de skal servere alkohol, og halvparten uten servering av alkoholholdig drikke. En annen utfordring for innehaverne, er at de må betale for hele året dersom de ikke sørger for at alt møblement fjernes fra gatenivå i den perioden de ikke benytter uteplassen.

Må passe på

Gamlaværket har gjort det slik at de betaler 75 kroner per kvadratmeter i vinterhalvåret, men da må de selv sørge for å passe på at gjestene ikke tar med seg alkoholholdig drikke utendørs på uteserveringen som foregår på kommunal grunn. Dersom det skjer, kan Gamlaværket og andre utesteder bli bøtelagt.

Innehaver Tommy Skjæveland har allerede revet deler av terrassen til Banken, og venter nå på utfallet av møtet med kommunen for å avgjøre om han også skal fjerne uteserveringen ved restauranten Hereford. Han mener prisene og regelverket må endres.

Trond Sigurd Halvorsen jobber for avdelingen torg og uterom i Stavanger. Han forteller at prisene for leie av kommunal grunn til uteservering skiller en hel del i nabobyen

– Det er et skille om en har skjenkebevilling for alkohol eller ikke. Dernest er det et geografisk skille, enten indre del av sentrum, ytre del av sentrum eller i bydelene. I tillegg finnes det tidsskille. En kan leie areal for en måned, for «sesong» mellom 01.04 og 30.09, eller for hele året. I noen få tilfeller kan vi også beregne leie for enkle dager, men det er stort sett under arrangementer. Leieprisene er fastsatt av formannskap eller bystyre. Det er et vedtak som sier at prisene skal reguleres en gang per år etter økningen i den gjennomsnittlige konsumprisindeksen, sier Halvorsen til Sandnesposten.

For å sammenligne de to byene kan man ta et utgangspunkt i hva Stavanger og Sandnes tar betalt for leie av offentlig grunn i sesong. Sandnes kommune tar betalt 150 kroner per kvadratmeter i måneden med alkoholservering, og 75 kroner uten alkohol på bordene.

I Stavanger har de altså en større differanse, alt avhengig av hvor utestedene er plassert.

– De som betaler mest er sjøhusene som ligger på det som vi kaller «solsiden» langs Skagenkaien, sentrum indre del - og inne i Skagen. De som betaler minst ligger i bydelene, som for eksempel Jåttåvågen eller i Ryfylkegata, forteller Halvorsen.

Dyrere i Stavanger

Mens Sandnes tar 150 kroner flatt per kvadratmeter i måneden med alkoholservering, tar Stavanger 2036 kroner per kvadratmeter for de dyreste lokasjonene i indre sone under sesong. Prisen for de ytre delene av sentrum er 1736 kroner, mens det i bydelene koster 693 kroner.

For leie av offentlig grunn i sesong, uten alkoholservering er prisene i Stavanger 595 kroner kvadraten i indre del av sentrum. De ytre sentrumsdelene betaler 498 kroner, mens prisene i bydelene er 200 kroner.

Spørsmålet er om Stavanger og Sandnes i denne sammenhengen er sammenlignbare. Det finnes en klar forskjell i antall innbyggere, noe som påvirker omsetningen. Stavanger har i tillegg større tradisjon og bedre forutsetninger når det kommer til uteservering. Vågen, sentrumsbegyggelse og turisme er trolig også faktorer som bestemmer prisnivået i Stavanger.

MYE DYRERE: Å sammenligne prisene Stavanger opererer med i Vågen gir kanskje ikke et riktig bilde, men i bydelene, som for eksempel i Jåttåvågen, betaler restaurantene 693 kroner per kvadrameter i sesong. Prisene er faktisk høyere i bydelene for servering uten alkohol, sammenlignet med de prisene Sandnes tar for alkoholservering. Stavanger tar 200 kroner i bydelene per kvm uten alkoholservering. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...