Dette er alternativene til rushtidsavgift

ANALYSE: Bomfritt Jæren er sterkt i mot rushtidsavgift og bomavgifter forøvrig. Nå kan de selv se hva alternativer som blir lansert dersom rushavgiften fjernes. Dette bildet er fra den siste punktmarkeringen i Stavanger. Alexandra Eva Lind med megafonen. Foto: Frode Olsen

I styringsgruppemøtene 30. august og 28. september 2018 ble det bedt om en konsekvensanalyse av rushtidsavgift i Bymiljøpakken. Den er nå klar.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2018 kl 07:14

NYE BOMRINGER: En del av analysen til sekreteriatet i Bymiljøpakken har vært å se på økonomiske konsekvenser på inntekter og utgifter i Bymiljøpakken, samt vurdere andre alternativer til rushtidsavgift.

Stanley Wirak har ved flere anledninger sagt at rushavgift er uaktuelt i Sandnes.

Sekretariatet i Bymiljøpakken har derfor analysert effektene basert på trafikkforutsetningene som ligger i Stortingsproposisjon (2016-2017).

– Etter oppstart av bompengeinnkreving 1. oktober 2018 vil det bli oppdaterte trafikktall som kan hentes ut fra tellepunkter og bomstasjoner. Trafikktall etter cirka to måneders drift vil gi en mer nøyaktig analyse. De økonomiske konsekvensene må i det videre arbeidet ses i sammenheng med andre overordnede føringer, blant annet nullvekstmål og framkommelighet, sier dokumentet.

Forutsetninger og økonomiske effekter av rushtidsavgift

Beregning av inntekter er basert på forutsetningene i henhold til stortingsproposisjonen (2016-2017).

Totale brutto bompengeinntekter er estimert til 26,5 mrd.

Bompengepotensialet er vurdert ut fra følgende forutsetninger:

• Innkrevingsperiode: 15 år fra 2018

• Nullvekst i personbil

• Trafikkavvisning: 10 prosent

• Elbilandel: 5 prosent

Det forutsettes at elbil har betalingsfritak. Næringslivstransport utgjør 15 prosent av totaltrafikken. Rabatt, timesregel og passeringstak er også inkludert i beregningene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NEI: Leder av Bomfritt Jæren, Sigurd Sjursen, demonstrerer ved «Skammens bom» utenfor SUS. Foto: Frode Olsen

Inntektene ble beregnet ut fra totaltrafikk gjennom bomsnittene over døgnet med antatt trafikk i rushtid på 27 prosent.

Trafikktallene er beregnet basert på regional transportmodell (RTM) med grunnlagsdata fra 2010.

Konsekvenser på inntekter

Basert på forutsetninger i Stortingsproposisjonen (2016-2017).

Sekretæriatet har sett på forskjellige scenarier med og uten rushtidsavgift.

– Trafikkbildet har stor betydning for hvor mye effekt rushtidsavgiften kan ha på økonomien i Bymiljøpakken, sier konsekvensutredningen.

Bymiljøpakke Nord-Jæren lister opp åtte alternativer til rushtidsavgift, og måten det eventuelt kan løses på under de gitte forutsetninger.

Scenario 1:

Fjerne rushtidsavgift for lette og tunge kjøretøy. Antatt trafikkavvisning uendret.

Dette vil bety en reduksjon i inntektene med 5,6 mrd. kr.

For å opprettholde samme inntektsnivå på 26,5 mrd. kan tidsrammen for innkreving forlenges med fire år.

Scenario 2:

Fjerne rushtidsavgift for lette og tunge kjøretøy og elbil betaler halv takst. I dette scenariet vil inntektene reduseres med 4,8 mrd. For å opprettholde samme inntektsnivå kan tidsrammen for innkreving forlenges med 3,3 år.

Scenario 3:

Flat takst hele døgnet. For å opprettholde samme inntektsnivå, kan en flat takst på 29 kroner brukes for lette kjøretøy og 73 kroner for tunge kjøretøy.

Scenario 4:

Reduksjon i rushtidsavgift med 5 kroner vil redusere inntektene med 1,2 mrd. En forlengelse av tidsrammen på 0,7 år vil opprettholde samme inntektsnivå.

Scenario 5:

Reduksjon i rushtidsavgift med 10 kroner vil redusere inntektene med 2,5 mrd. En forlengelse av tidsrammen på 1,5 år vil opprettholde samme inntektsnivå.

Scenario 6:

Reduksjon i rushtidsavgift med 15 kroner vil redusere inntektene med 3,7 mrd. En forlengelse av tidsrammen på 2,4 år vil opprettholde samme inntektsnivå.

Scenario 7:

Elbil betaler halv takst i kombinasjon med redusert rushtidsavgift. Med 4 kroner mindre i rushtidsavgift, vil inntektene opprettholdes.

Scenario 8:

Elbil betaler halv takst i kombinasjon med flat takst. Med en flat takst på 27,8 kr vil inntektene opprettholdes.

Sandnesposten kommer tilbake med kommentarer til analysen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...