– Dette er ein merkedag på Ganddal

STOR BRU: Brunnholen er namnet på brua over Godsterminalen på Ganddal. Brua er hovudelement i prosjektet fylkesveg 505 Skjæveland–Foss Eikeland, og 25,2 meter brei og 248 meter lang.

Tysdag blir dei siste seksjonane på firefeltsbrua skyvde over til landkaret ved Godsterminalen. Dette er andre gong dette vert gjort i Norge med så store dimensjonar.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2018 kl 23:57

GANDDAL: – Ein merkedag, seier prosjektleiar Anne Margrethe Skretting i Statens vegvesen i ei pressemelding.

Brunnholen er namnet på brua over Godsterminalen på Ganddal. Brua er hovudelement i prosjektet fylkesveg 505 Skjæveland–Foss Eikeland, og 25,2 meter brei og 248 meter lang. Det mest spesielle er byggemetoden. Brua blir støypt i seksjonar inne på det eine landkaret og skyvd med jekkar med millimeterpresisjon. Tysdag skal altså dei siste seksjonane skubbast på plass.

Arbeidsfellesskapet Bjelland/SV Betong er entreprenørar.

– At vi bruker ein spennande byggemetode er både interessant og lærerikt. Incremental Launching Method (ILM) er brukt i Norge tidlegare, blant anna på Gulli bru. Brunnholen bru er ei firefeltsbru, der to brukassar blir skyvd parallelt, og kopla saman etter skyvinga, seier Skretting i pressemeldinga.

Krumming

I europeisk målestokk er det ikkje bygd ei bru med tilsvarande krumming.

– Eg er stolt og syns brua og arbeidet er veldig imponerande, seier prosjektleiaren.

Byggeleiar bru, Kjell Gimmestad i arbeidsfellesskapet er einig. Han er ikkje så reint lite stolt han heller. Også for arbeidsfellesskapet er dette ein spesiell jobb.

– For eitt år sidan sto eg her og følte meg som ein amatør. Eg såg på pelinga for fundamenteringa og tenkte på den store jobben som låg framføre meg. Alt dette har vi fått til i lag fordi vi har flinke folk med mykje «guts og drive», fortel han.

Gigantisk

Det er store dimensjonar på Brunnholen bru:

  • 46 stålrøyr er bora ned i grunnen. Fundamentering med pelar er gjort for å stabilisere grunnen. Fleire av pelane går 70 meter ned i bakken. Fagmiljøet kjenner ikkje til at det er bora så djupt før med eit røyr med diameter på 90 centimeter. Iallfall ikkje i Europa.
  • Brua er 248 meter lang og 25,2 meter brei.
  • Kvar seksjon som blir støypt i betongfabrikken på Foss Eikeland-sida er 26-27 meter lang.
  • Til no er 16 av 18 seksjonar skyvde. Dei siste blir skyvde tysdag.

I tillegg til brua blir det mellom anna bygd ni kulvertar, 2,2 kilometer veg og tre rundkøyringar. Totalt er det mellom 80 og 100 tilsette på prosjektet.

Dette er første etappe av Tverrforbindelsen mellom riksveg 44 på Skjæveland og E39 på Bråstein. Tverrforbindelsen er ein del av Bymiljøpakken. Målet er å få til ei betre tilknyting mellom bustad- og næringsområder, og vegen blir ein del av den framtidige ringvegen rundt Sandnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...