Sandnesposten A/S

– Dette er en skikkelig drittsak

DYSTERT: Ingen av politikerne i Utvalget for byutvikling liker konsekvensene de nye planene for E39 Hove-Ålgård vil medføre. Alle stemte likevel ja til fastsetting av planprogram. Helt til høyre synes silhuetten av prosjektleder Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen. Foto: Frode Olsen

Det var ikke én eneste politiker i Utvalget for byutvikling som snakket positivt om planene for E39 mellom Hove og Ålgård. Likevel stemte samtlige ja da de fastsatte planprogrammet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.01.2019 kl 00:01

I forkant av møtet til Utvalget for byutvikling onsdag kveld var prosjektleder Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen invitert for å gi en siste statusoppdatering rundt planene for E39 Hove-Ålgård.

Planene har møtt massiv motstand blant gårdeiere og øvrige innbyggere i områdene. Argumentene mot den delvis åpne løsningen har vært av hensyn til mangelfullt vern av jordbruk og ikke minst av miljømessige årsaker.

Det har vært avholdt flere folkemøter i saken, men staten har gitt klar beskjed om at de skal spare, og at de ikke kommer til å spytte inn mer midler, slik at det opprinnelige og godtatte forslaget kan effektiviseres.

Sandnes kommune har gjennom et bystyrevedtak også støttet befolkningen.

– Bystyret er tydelige på at en eventuell endret plan ikke må medføre økte miljømessige belastninger for bydelen som støy, estetikk, redusert jordvern og barrierevirkninger, sier det støttende vedtaket.

Sterk misnøye

Da saken kom på bordet onsdag kveld, viste opptelling av stemmene enstemmig i favør av å sende planene videre. Det betyr ikke at motstanden har forsvunnet, men det betyr at politikerne i realiteten mener prosjektet er viktigere for utviklingen, sammenlignet med hensynet til lokalbefolkningen.

– Det er likevel ikke greit at staten oppfører seg på denne måten. De finner ut at det opprinnelige forslaget blir for dyrt, så presenterer de et helt nytt forslag i ellevte time, og lar det være opp til oss lokalpolitikere å avgjøre. Det er jo deres veistrekning. Vi kunne i realiteten sendt saken tilbake med beskjed om at de må ta regningen og forholde seg til forslaget vi allerede har godkjent. Men da er jeg redd vi setter hele strekningen i spill, sier Leiv Rune Mjølsnes fra Høyre.

– Jeg er helt enig med Mjølsnes. Dette er ikke annet enn en skikkelig drittsak, sier Ragnvald Erga fra Arbeiderpartiet.

Det de to sa var nok det mange tenkte under behandlingen. Sigurd Trones og Inger-Lise Erga fra Fremskrittspartiet var også frustrerte over at det er Sandnes kommune som av mange kan bli oppfattet som den stygge ulven i sammenhengen.

– Det som skjer her er at vi blir sittende igjen med «svarteper», sier Sigurd Trones.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EKKEL FØLELSE: Sigurd Trones tror ikke de nye planene for E39 Hove-Ålgård er til det beste for storsamfunnet. Foto: Frode Olsen

I diskusjonene kom det likevel fram at ingen av politikerne ønsket å ta noen form for risiko på nåværende tidspunkt. Både Olav Birkeland og Anne Lise Falch Anfinsen fra Høyre var tydelige på at prosjektet er viktig, og poengterte at Sandnes kommune ikke måtte bli oppfattet som en propp i systemet.

– Vi må se framover, og sørge for at planprosessen går fort. Dersom vi stanser dette nå, er jeg redd det vil gå utover omdømmet til kommunen, sier Birkeland.

– Dersom vi krever tilbake de opprinnelige planene, kan vi bli sett på som en propp i systemet. Det ønsker vi ikke, sier Anfinsen.

Det var flere politikere som uttrykket misnøye med tanke på hvilke inngrep og konsekvenser de nye planene vil få for strekningen og folk som bor i områdene. Reidun Enge fra Arbeiderpartiet delte sin bekymring, men Sigurd Trones fra Frp var tydeligst av alle.

– Jeg tror ikke disse planene er til det beste for storsamfunnet. Jeg sitter med en følelse av at det de nå planlegger er feil. Jeg er også skeptisk til at det planlegges 90 km/t på strekningen. Det føles som å gå tilbake i tid, sier Trones.

Da diskusjonen var over stemte alle ja til å sende prosjektet til videre saksgang.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...